Πολιτική κρίση στο Περού: Η εισαγγελία ζητεί να προφυλακιστεί ο πρώην πρόεδρος Πέδρο Καστίγιο

Πολιτική κρίση στο Περού: Η εισαγγελία ζητεί να προφυλακιστεί ο πρώην πρόεδρος Πέδρο Καστίγιο
Υποστηρικτές του Πέδρο Καστίγιο ζητούν την απελευθέρωσή του

Η εισαγγελία στο Περού υπέβαλε τη νύχτα της Τρίτης προς Τετάρτη αίτημα να προφυλακιστεί για δεκαοκτώ μήνες ο πρώην πρόεδρος Πέδρο Καστίγιο, που κατηγορείται για «στάση» και «συνωμοσία» και τέθηκε υπό κράτηση μετά την αποτυχημένη προσπάθειά του να διαλύσει το Κογκρέσο την 7η Δεκεμβρίου. Όλα αυτά τη στιγμή που οι διαδηλώσεις υπέρ της απελευθέρωσης του Πέδρο Καστίγιο συνεχίζονται με αμείωτη ένταση.

Δείτε επίσης: Περού: Πέντε νεκροί στις διαδηλώσεις – Μεξικό, Αργεντινή, Βολιβία και Κολομβία στηρίζουν Καστίγιο (Photos)

«Το αίτημα προληπτικής κράτησης (του πρώην προέδρου) για 18 μήνες κατατέθηκε επισήμως», είπε πηγή προσκείμενη στην εισαγγελία στο Γαλλικό Πρακτορείο. Η υποβολή του αιτήματος σημαίνει πως ο κ. Καστίγιο δεν θα αποφυλακιστεί σήμερα, παρότι θεωρητικά εκπνέει η διάρκεια της προφυλάκισης που διέταξε το Ανώτατο Δικαστήριο.

Η δικαιοσύνη έχει πλέον στη διάθεσή της 48 ώρες για να διεξαχθεί ακροαματική διαδικασία και να αποφασιστεί εάν το εισαγγελικό αίτημα θα γίνει δεκτό ή όχι.

Η εξέλιξη ακολούθησε την απόφαση που ανακοίνωνε λίγες ώρες νωρίτερα ο Σέσαρ Σαν Μαρτίν, μέλος του Ανωτάτου Δικαστηρίου του Περού, να απορρίψει το αίτημα αποφυλάκισης που είχε υποβάλει η υπεράσπιση του πρώην προέδρου Καστίγιο.

Δείτε επίσης: Πολιτική κρίση στο Περού: Το Κογκρέσο καθαίρεσε τον πρόεδρο Καστίγιο

Το δικαστήριο έκρινε πως η αποτυχία του «πραξικοπήματος» που αποπειράθηκε ο πρώην αρχηγός του κράτους δεν τον απαλλάσσει από τις ποινικές ευθύνες του. Ο πρώην πρόεδρος είπε δημόσια ότι ήθελε να σχηματίσει «κυβέρνηση εξαίρεσης», ότι με άλλα λόγια εννοούσε να προχωρήσει σε εκτροπή από «τη συνταγματική τάξη».

Κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας, ο κ. Καστίγιο κάλεσε τους υποστηρικτές του να τον περιμένουν όταν θα έβγαινε από τη φυλακή, στις 13:00 (τοπική ώρα· στις 20:00 ώρα Ελλάδας). Η προτροπή του διαδόθηκε αμέσως στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης.

«Δεν θα εγκαταλείψω ποτέ», είπε ο πρώην πρόεδρος κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, χαρακτηρίζοντας «άδικη και αυθαίρετη» την κράτησή του και απορρίπτοντας τις κατηγορίες σε βάρος του.

Ο 53χρονος πρώην εκπαιδευτικός και συνδικαλιστής διέταξε την 7η Δεκεμβρίου τη διάλυση του Κογκρέσου, αλλά οι εντολές του δεν εφαρμόστηκαν από κανέναν δημόσιο θεσμό και, μερικές ώρες αργότερα, το κοινοβούλιο —στο οποίο κυριαρχεί η δεξιά— τάχθηκε με μεγάλη πλειοψηφία στην ψηφοφορία που διεξήχθη υπέρ της απαλλαγής του αρχηγού του κράτους από τα καθήκοντά του για «ηθική ακαταλληλότητα».

Ο Πέδρο Καστίγιο συνελήφθη μερικές ώρες αργότερα από τους σωματοφύλακές του και προφυλακίστηκε. Η ως την 7η Δεκεμβρίου αντιπρόεδρός του, η Ντίνα Μπολουάρτε, ορκίστηκε νέα πρόεδρος, αλλά πλέον έχει βρεθεί αντιμέτωπη με μαζικές κινητοποιήσεις και ταραχές στις οποίες έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 7 άνθρωποι —κατ’ άλλες πηγές οκτώ— και έχουν τραυματιστεί άλλοι 200 και πλέον από την Κυριακή.

Εν μέσω των διαδηλώσεων και των ταραχών σε όλη τη χώρα, ο νέος υπουργός Άμυνας Αλμπέρτο Οταρόλα δήλωσε πως θα ανατεθεί στις περουβιανές ένοπλες δυνάμεις η «προστασία» υποδομών-κλειδιών, όπως τα αεροδρόμια και οι υδροηλεκτρικές εγκαταστάσεις.

Η κυβέρνηση θα κηρύξει επίσης το σύστημα των εθνικών οδών σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για να εγγυηθεί την ελευθερία της κίνησης των προσώπων και των αγαθών, πρόσθεσε ο κ. Οταρόλα.

Η κυρία Μπολουάρτε υποσχέθηκε αφού ανέλαβε τα καθήκοντά της να επισπεύσει τις επόμενες εκλογές από το 2026 στο 2024 και κάλεσε —μάταια— να επικρατήσει ηρεμία. Χθες είπε πως θα συζητήσει με ηγέτες «αδελφών χωρών» της περιοχής, που τάσσονται υπέρ του κ. Καστίγιο.

Ο μεξικανός πρόεδρος Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ είπε χθες πως θεωρεί ακόμη τον Πέδρο Καστίγιο «νόμιμο πρόεδρο». Το Μεξικό έχει ήδη εκφράσει την πρόθεση να προσφέρει άσυλο στον πρώην πρόεδρο, τηρώντας τη μακρά παράδοσή του ως προς αυτό.

Ο πρώην πρόεδρος του Περού, κάνοντας λόγο για «σφαγή του λαού μου», κάλεσε τις δυνάμεις ασφαλείας να καταθέσουν τα όπλα για να τερματιστεί η αιματοχυσία.

Τουλάχιστον πέντε από τους νεκρούς στα επεισόδια από την Κυριακή ήταν στην εφηβεία.

Οι διαδηλωτές απαιτούν την παραίτηση της κυρίας Μπολουάρτε, τη διάλυση του Κογκρέσου και νέο Σύνταγμα.

Χθες τα σχολεία παρέμειναν κλειστά στη Λίμα, καθώς στις ταραχές έχουν σημειωθεί πυρπολήσεις κτιρίων της δημόσιας διοίκησης, επιθέσεις εναντίον αστυνομικών τμημάτων, αποκλεισμοί οδικών αξόνων και καταλήψεις σε τρία αεροδρόμια (Απουρίμακ, Αρεκίπα, Κούσκο), που χθες δεν λειτούργησαν.

Ο Χάιμε Κίτο, βουλευτής του κόμματος Perú Libre («Ελεύθερο Περού»), με το οποίο εξελέγη ο κ. Καστίγιο, κατηγόρησε τη δεξιά και την κυρία Μπολουάρτε πως εκείνοι προχώρησαν σε πραξικόπημα και πρόσθεσε «κήρυξαν τον πόλεμο στον λαό».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter