Πολλά «αν» και «θα» για την οικονομία από τον Στέλιο Πέτσα

Πολλά «αν» και «θα» για την οικονομία από τον Στέλιο Πέτσα

Με αφορμή τις αναμενόμενες σημερινές αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα ευρωπαϊκά πακέτα στήριξης της παραπαίουσας οικονομίας ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διέψευσε… την ίδια την κυβέρνησή του!

«Θα μας εκπλήξουν τα αποτελέσματα στην ελληνική οικονομία», είπε ο Στέλιος Πέτσας μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ και απαριθμώντας τα ποσά που αναμένεται να κατευθυνθούν στην Ελλάδα από τα κεντρικά ευρωπαϊκά ταμεία.

Όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, «σήμερα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παρουσιάσει τις προτάσεις της για το Ταμείο Ανάκαμψης, το οποίο θα είναι σημαντικό, θα είναι τουλάχιστον 500 δισεκατομμύρια ευρώ (…) Επομένως, θα έχουμε ένα μεγάλο πλέγμα παρεμβάσεων που, αν προστεθεί σε αυτό και το ύψος των 540 δισεκατομμυρίων που έχει ήδη εγκριθεί από Eurogroup και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, καταλαβαίνουμε ότι πάμε σε ένα ποσό αρκετά πάνω από το 1 τρισεκατομμύριο. Είναι ένα μεγάλο ποσό. Η Ελλάδα διεκδικεί μεγάλα ποσά, πράγμα που σημαίνει ότι: Πρώτον, να σχεδιάσει η κυβέρνηση ένα σωστό πρόγραμμα για την αξιοποίηση αυτών των πόρων. Και δεύτερον, τα χρήματα αυτά να απορροφηθούν προς όφελος της ελληνικής οικονομίας, από τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους».

Αλλά, αν η κυβέρνηση διά του εκπροσώπου της πανηγυρίζει για τα μεγάλα ποσά που θα λάβει, τότε γιατί κατηγορεί ως εξωπραγματικές τις προτάσεις της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης; Γιατί δεν τις συζητά;

Μήπως απλά πουλάει ελπίδες την ώρα που εκτινάσσεται η ανεργία και χιλιάδες επιχειρήσεις βάζουν ή θα βάλουν λουκέτο; Μήπως το πρόγραμμά της είναι ακριβώς αυτή η κρίση στις εργασιακές σχέσεις; 

Μήπως η πλασματική εικόνα είναι μόνον για τηλεοπτική και ραδιοφωνική κατανάλωση;

Αλλά ο κ. Πέτσας δεν θέλησε να παρέμβει στις κυβερνητικές αψιμαχίες όσον αφορά την ύφεση ενώ σήμερα η ίδια η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, κατέστησε σαφές πως απομακρυνόμαστε από τα ήπια σενάρια και μίλησε για ύφεση στην Ευρωζώνη ακόμα και 12%.

«Κανείς δεν μπορεί να ξέρει σήμερα ποιο θα είναι το ακριβές νούμερο της ύφεσης», είπε ο κ Πέτσας αρνούμενος να πάρει θέση ανάμεσα στο διψήφιο αριθμό του πρωθυπουργού και τον μονοψήφιο των υπουργών του…

Αυτή όμως η αισιοδοξία του κυρίου Πέτσα τέλειωσε με πολλά «αν»

«Δεν μπορεί να ξέρει κανείς το βάθος της ύφεσης, για τον απλούστατο λόγο ότι δεν γνωρίζουμε πότε θα τελειώσει η υγειονομική κρίση. Επίσης, σε μια χώρα, όπως η Ελλάδα, αλλά και όλες οι μεσογειακές χώρες που η οικονομία τους συνδέεται με τον τουρισμό, αν δεν ξέρει κανείς ποιο θα είναι το αποτύπωμα στον τουρισμό, πάλι δεν μπορεί να προβλέψει πόσο θα είναι η ύφεση. Επιπλέον, αν διατηρηθεί η εμπιστοσύνη που κερδίσαμε (…) η ύφεση στο τέλος της χρονιάς μπορεί να είναι μικρότερη, καθώς ένα μέρος θα αντισταθμιστεί από την προσέλκυση επενδύσεων».

Πολλά «αν» και «θα» από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο! 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter