Πολωνία: Απολογούμενος για σκάνδαλο υποκλοπών ο πρώην πρωθυπουργός Κατσίνσκι

Πολωνία: Απολογούμενος για σκάνδαλο υποκλοπών ο πρώην πρωθυπουργός Κατσίνσκι
Jaroslaw Kaczynski (AP Photo/Czarek Sokolowski)

Ενα σκάνδαλο υποκλοπών ταλανίζει την Πολωνία, ανάλογο με αυτό που είναι ακόμη ανοιχτό στην Ελλάδα. Ομως εκεί ο πρώην πρωθυπουργός Γιαρόσλαφ Κατσίνσκι καλείται να καταθέσει ενώπιον ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής σχετικά με την ανάμειξή του στο σκάνδαλο.

Mία από τις διαφορές είναι ότι στην Πολωνία χρησιμοποιήθηκε λογισμικό Pegasus ενώ στην Ελλάδα το γνωστό Predator.

Ορισμένοι άλλοι ανώτεροι πολιτικοί του PiS – συμπεριλαμβανομένων δύο πρώην υπουργών, που φυλακίστηκαν για κατάχρηση εξουσίας και στη συνέχεια έλαβαν καθεστώς αμνηστείας από τον ευθυγραμμισμένο με το PiS πρόεδρο της Πολωνίας, Άντρζεϊ Ντούντα – κλήθηκαν επίσης να καταθέσουν ενώπιον της επιτροπής.

Το spyware του Ομίλου NSO φέρεται να χρησιμοποιήθηκε από την κυβέρνηση του Κατσίνσκι για κατασκοπεία σε βάρος πολιτικών του αντιπάλων.

Οι αποκαλύψεις, που αναφέρθηκαν για πρώτη φορά από το Associated Press το 2021, συγκλόνισαν την Πολωνία και «φούντωσαν» τις ανησυχίες στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ότι η κυβέρνηση του κόμματος «Νόμου και Δικαιοσύνης» υπονόμευε το κράτος δικαίου.

Ο Κατσίνσκι διετέλεσε πρωθυπουργός το 2006-2007, αλλά συνέχισε να παίζει βασικό ρόλο στην πολιτική της Πολωνίας μετά την αποχώρησή του, ειδικά όταν το κόμμα του κυβέρνησε ξανά το 2015-2023. Θεωρήθηκε ο πιο ισχυρός πολιτικός της Πολωνίας κατά την περίοδο που χρησιμοποιήθηκε το spyware, καθώς κατείχε διάφορες σημαντικές θέσεις, συμπεριλαμβανομένου του αναπληρωτή πρωθυπουργού για θέματα ασφαλείας.

Τον Ιανουάριο του 2022, ο Κατσίνσκι παραδέχτηκε ότι η χώρα του αγόρασε προηγμένο spyware από τον ισραηλινό κατασκευαστή λογισμικού παρακολούθησης, αλλά αρνήθηκε ότι χρησιμοποιήθηκε για να στοχεύσει τους πολιτικούς του αντιπάλους.

Επιμένει δε, ότι δεν έχει τίποτα να πει στην ερευνητική επιτροπή και ότι πολλές χώρες χρησιμοποιούν λογισμικό κατασκοπείας για την καταπολέμηση του εγκλήματος.

Διαβάστε επίσης:

Τριμερής συνάντηση Μακρόν – Σολτς – Τουσκ στο Βερολίνο με φόντο το ουκρανικό

Ρωσία: Απαντά το Κρεμλίνο στις δηλώσεις Μακρόν και καταγγέλλει εκστρατεία επιρροής από ΗΠΑ

Το κρυφό σχέδιο της Τζόρτζια Μελόνι να «κυβερνήσει» την Ευρώπη και ο ρόλος του Τραμπ

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter