Το κρυφό σχέδιο της Τζόρτζια Μελόνι να «κυβερνήσει» την Ευρώπη και ο ρόλος του Τραμπ

Το κρυφό σχέδιο της Τζόρτζια Μελόνι να «κυβερνήσει» την Ευρώπη και ο ρόλος του Τραμπ

Η Ιταλίδα πρωθυπουργός φλερτάρει τον Τραμπ και ετοιμάζεται να γείρει την ευρωπαϊκή πολιτική προς το μέρος της, αναφέρει άρθρο της ευρωπαϊκής ιστοσελίδας Politico.

Όταν η Τζόρτζια Μελόνι ανέβηκε για πρώτη φορά στην εξουσία στην Ιταλία το 2022, οι δυτικές ελίτ έτρεφαν αμφιβολίες για έναν πρωθυπουργό που κάποτε είχε δηλώσει θαυμασμό για τον φασισμό.

Γρήγορα, όμως, σε δύο χρόνια, η ακροδεξιά πολιτικός κατάφερε ένα πολιτικό κατόρθωμα.

Έπεισε τους δυτικούς ηγέτες για την αταλάντευτη υποστήριξή της στην Ουκρανία στον αγώνα της κατά της Ρωσίας, ενώ κατόρθωσε να κερδίσει μια ηγετική θέση μεταξύ των δεξιών δυνάμεων της Ευρώπης.

Η πίεση της Μελόνι, μεταξύ άλλων δεξιών ηγετών, ανάγκασε τις Βρυξέλλες να ακυρώσουν τους προγραμματισμένους περιορισμούς στη χρήση φυτοφαρμάκων και να μειώσουν τη δέσμη μέτρων για το κλίμα. Ήταν επίσης η πίεση της Μελόνι -σε μεγάλο βαθμό- που άλλαξε τη στάση της Ευρώπης στο μεταναστευτικό από μια στάση που επικεντρωνόταν στο άσυλο και την ανακατανομή μεταξύ των κρατών της ΕΕ, προς την κατεύθυνση της πληρωμής τρίτων χωρών για να κρατήσουν τους μετανάστες εκτός των συνόρων της Ε.Ε.

Και συνεχίζει να ασκεί μια αθόρυβη αλλά ισχυρή επιρροή σε κορυφαίους πολιτικούς της ΕΕ, όπως η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Στο πλευρό της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

Την Κυριακή, η Μελόνι θα πάει στην Αίγυπτο για να σταθεί δίπλα στη φον ντερ Λάιεν καθώς αυτή θα υπογράφει μια συμφωνία για το μεταναστευτικό, σύμφωνα με την οποία η ΕΕ θα καταβάλει στο Κάιρο έως και 7,4 δισεκατομμύρια ευρώ για να στηρίξει τα κρατικά οικονομικά και να περιορίσει τη μετανάστευση (αν και ο υπουργός Οικονομικών της Αιγύπτου έθεσε το ποσό χαμηλότερο – μεταξύ 4,6 και 5,5 δισεκατομμυρίων ευρώ).

Σε ένδειξη της επιρροής και του βασικού ρόλου της Μελόνι στη διαμόρφωση της πορείας της ΕΕ προς μια δεξιά στροφή στη μετανάστευση – και της πολιτικής εξάρτησης της φον ντερ Λάιεν από αυτήν – είναι και πάλι μαζί της για να υπογράψει μια τέτοια συμφωνία, αφού είχε κάνει ένα παρόμοιο ταξίδι στην Τυνησία το 2023.

Παρόλα αυτά, η επιρροή της Μελόνι έχει πολλά περιθώρια να αυξηθεί.

Τον Ιούνιο, οι Ευρωπαίοι ψηφίζουν σε εκλογές σε όλη την Ένωση που είναι πιθανό να οδηγήσουν σε ένα διευρυμένο δεξιό μπλοκ στο Κοινοβούλιο, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση του POLITICO. Η Ιταλή πρωθυπουργός είναι έτοιμη να γίνει ο πνευματικός ηγέτης αυτού του μπλοκ, σπρώχνοντας τις Βρυξέλλες προς τα δεξιά για τα πάντα, από τη μεταναστευτική πολιτική μέχρι την Πράσινη Συμφωνία, ένα φιλόδοξο πακέτο νομοθεσίας για το κλίμα που έχει γίνει σάκος του μποξ για τη δεξιά.

Οι επικριτές σπεύδουν να ανοίξουν τρύπες στην υπόθεση της επιρροής της Μελόνι στην παγκόσμια σκηνή. Παρά τα αισιόδοξα πρωτοσέλιδα, η οικονομία της Ιταλίας έχει κολλήσει σε δεύτερη ταχύτητα, γεγονός που αποδυναμώνει την αξιοπιστία της Ρώμης στις μεγάλες πολιτικές αποφάσεις. Και παρά την τρέχουσα θλιβερή κατάσταση των γαλλογερμανικών σχέσεων, το Παρίσι και το Βερολίνο εξακολουθούν, από δομική άποψη, να δίνουν τον ρυθμό της ευρωπαϊκής πολιτικής, με την Πολωνία υπό τον πρωθυπουργό Ντόναλντ Τουσκ να αποτελεί έναν ολοένα και πιο κρίσιμο παίκτη.

Στον αέρα τα ανθρώπινα δικαιώματα;

Οι αντίπαλοι στην Ιταλία προειδοποιούν επίσης ότι η κυβέρνηση Μελόνι χρησιμοποιεί μια εκστρατεία κατά των παρένθετων κυήσεων για να υπονομεύσει τα δικαιώματα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας. “Όπως είναι αναμενόμενο από μια συντηρητική του “Θεού, της πατρίδας και της οικογένειας”, η Μελόνι και το κόμμα της είναι εδώ και καιρό εχθρικά προς την προώθηση της ισότητας των ΛΟΑΤΚΙ+ στο πεδίο της οικογενειακής ζωής, αντιδρώντας σθεναρά στις ομόφυλες οικογένειες“, έγραψε ο Andrea Carlo, ένας βρετανοϊταλός ερευνητής, σε ένα δημοσίευμα για το POLITICO πέρυσι.

Διαβάστε επίσης: Τα δικαιώματα των γυναικών κινδυνεύουν αν η ακροδεξιά κερδίσει τις εκλογές στην ΕΕ;

Τον Νοέμβριο, οι Αμερικανοί ψηφοφόροι θα επιλέξουν μεταξύ του εν ενεργεία Τζο Μπάιντεν και του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ. Αν επικρατήσει ο πρώτος, η Μελόνι μπορεί κάλλιστα να συνεχίσει μια σχέση που τόσο ο Λευκός Οίκος όσο και το ίδιο της το γραφείο ορίζουν ως “θετική”. Αν βγει ο Τραμπ, θα μπορούσε μέσα σε μερικούς μήνες να προσεταιριστεί τη δεξιά του MAGA (από τα αρχικά της πρώτης εκστρατείας του Τραμπ “Make America Great Again,”), και να γίνει ένας Ευρωπαίος σύμμαχος λιγότερο τοξικός από τον Βίκτορ Όρμπαν της Ουγγαρίας – ένα είδος Μάγκι Θάτσερ για τον Ρόναλντ Ρίγκαν του, για να χρησιμοποιήσουμε μια εξαιρετικά ατελή αναλογία.

Διαβάστε επίσης: Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Κονδύλια σε δικτάτορες της Αφρικής με… αφορμή συμφωνίες για το μεταναστευτικό

“Είναι μακράν στην Ιταλία η πιο κοντινή πολιτικός στον Τραμπ”, δήλωσε ο Μάρκο Νταμιλάνο, Ιταλός πολιτικός αναλυτής. “Και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η κυβέρνησή της θα ήταν στην καλύτερη θέση” για να οικοδομήσει δεσμούς με την κυβέρνηση Τραμπ.

Παρά την πρόσφατη εκλογική ήττα της στη Σαρδηνία, η δημοτικότητα της Μελόνι – 41% – παραμένει απίθανα υψηλή για έναν Ιταλό πρωθυπουργό δύο χρόνια μετά την ανάληψη των καθηκόντων της. Το ερώτημα είναι τώρα: Τι θα κάνει με το πολιτικό της κεφάλαιο, και αν θα παραμείνει πιστή στο φιλοουκρανικό, φιλονατοϊκό στρατόπεδο σε περίπτωση που ο Τραμπ επιστρέψει στον Λευκό Οίκο και αν γίνει Πρωθιέρεια της ευρωπαϊκής Δεξιάς;

Προς το παρόν, η Μελόνι αποδεικνύεται ιδιαίτερα επιδέξια στην ιταλική διπλωματική παράδοση να παίζει και τις δύο πλευρές. Αντί να γίνει ένας ευρωπαϊκός μπαμπούλας αλά Όρμπαν, η Μελόνι παρέμεινε μέσα στη σκηνή, ενώ άσκησε αυξανόμενη επιρροή στην πολιτική της ΕΕ τα τελευταία δύο χρόνια.

Διαβάστε όλο το άρθρο στο Politico

Διαβάστε επίσης:

Politico για φον ντερ Λάιεν: Από περιστέρι, στρατιωτικό γεράκι

Ακροδεξιά στροφή του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος για το μεταναστευτικό σε γραμμή Σούνακ – Μελόνι!

Πορτογαλία: Ανησυχία για την άνοδο της Ακροδεξιάς εν όψει των πρόωρων εκλογών

Φαμπρίς Λεγκέρι: Από την Frontex και τις επαναπροωθήσεις στις Ευρωεκλογές με την ακροδεξιά της Λεπέν

Άρθρο-βόμβα στο Politico: Η υποκρισία της φον ντερ Λάιεν για τα ανθρώπινα δικαιώματα

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter