Άρθρο-βόμβα στο Politico: Η υποκρισία της φον ντερ Λάιεν για τα ανθρώπινα δικαιώματα

Άρθρο-βόμβα στο Politico: Η υποκρισία της φον ντερ Λάιεν για τα ανθρώπινα δικαιώματα
H Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen στο προεδρικό μέγαρο στην Καρχηδόνα, Τυνησία, Κυριακή 16 Ιουλίου 2023. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες και ο πρόεδρος της Τυνησίας ανακοίνωσαν πρόοδο στην οικοδόμηση των προσδοκώμενων στενότερων οικονομικών και εμπορικών σχέσεων και στα μέτρα για την καταπολέμηση της συχνά θανατηφόρας διακίνησης μεταναστών μέσω της Μεσογείου. (Τυνησιακή Προεδρία μέσω AP)

Άποψη του Philippe Dam, επικεφαλής συνήγορος υπεράσπισης του Human Rights Watch για την ΕΕ – δημοσιευμένη στο Politico:

Η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ενθαρρύνει τους καταπιεστικούς ηγέτες, λέγοντάς τους στην ουσία, μην κάνετε ό,τι σας λέω, αν δεν αναφέρω κάτι, κάντε ό,τι θέλετε να κάνετε.

Όταν η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν προσγειώθηκε στην Τύνιδα τον Ιούλιο, γνώριζε ότι οι δυνάμεις ασφαλείας της χώρας είχαν μόλις συλλογικά απελάσει εκατοντάδες Αφρικανούς μετανάστες και αιτούντες άσυλο στη λιβυκή έρημο. Εγκαταλελειμμένοι σε ένα τιμωρητικό κλίμα με ανεπαρκές νερό και ανεπαρκή τροφή για εβδομάδες, τουλάχιστον 27 από αυτούς τους μετανάστες πέθαναν.

Ακόμη και πριν από αυτό, οι Αφρικανοί μετανάστες είχαν ήδη αντιμετωπίσει ένα κύμα ρατσιστικών επιθέσεων, αναγκαστικών εξώσεων και άλλων καταχρήσεων, που τροφοδοτήθηκαν από ομιλίες που οι εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ χαρακτήρισαν ρατσιστικές – συμπεριλαμβανομένων των λόγων του ίδιου του Τυνήσιου προέδρου Kais Saied.

Και όμως, η φον ντερ Λάιεν προτίμησε να αγνοήσει αυτό που συνέβαινε.

Αντ’ αυτού, διατυμπάνισε ένα νέο Μνημόνιο Συνεννόησης, υποσχόμενη εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ σε βοήθεια, ζητώντας σε αντάλλαγμα μόνο τη συνεργασία της Τυνησίας για να σταματήσουν οι μετανάστες να κατευθύνονται προς την Ευρώπη. Το μνημόνιο δεν εξέφραζε καμία ανησυχία για τα δικαιώματα και δεν απαιτούσε εγγυήσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Προσθέστε σε αυτό τη σιωπή της για την κράτηση δεκάδων επικριτών της κυβέρνησης, την καταστροφή της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης και την παρενόχληση δημοσιογράφων, της κοινωνίας των πολιτών και στελεχών της αντιπολίτευσης.

 

Εν ολίγοις, η φον ντερ Λάιεν έκρυψε τα ανθρώπινα δικαιώματα κάτω από το χαλί στην Τυνησία. Και αυτή η στάση της -που παρουσιάζεται ως “σχέδιο” για άλλες συνεργασίες της ΕΕ στην περιοχή- αποτελεί την επιτομή της προσέγγισής της για τα ανθρώπινα δικαιώματα, μιας προσέγγισης με δύο μέτρα και δύο σταθμά που υπονομεύει σοβαρά τη φήμη της ΕΕ στην παγκόσμια σκηνή.

Δελεασμένη από τη μεγαλύτερη πρόσβαση στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο της Κασπίας, τον Ιούλιο του 2022, η φον ντερ Λάιεν υπέγραψε μια στρατηγική ενεργειακή εταιρική σχέση με τον πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίγιεφ εν μέσω κυβερνητικής καταστολής των επικριτών της – άλλη μια αποτυχημένη ευκαιρία για την ΕΕ να εξαρτήσει τη σύσφιξη των οικονομικών δεσμών από τη βελτίωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Και άλλες πρόσφατες επισκέψεις στο εξωτερικό επιβεβαίωσαν την τάση.

Στη Μανίλα, η φον ντερ Λάιεν μίλησε μόνο για ένα βελτιωμένο περιβάλλον για τα ανθρώπινα δικαιώματα υπό τον πρόεδρο Φερντινάντ Μάρκος Τζούνιορ, παρά τον συνεχιζόμενο δολοφονικό πόλεμο κατά των ναρκωτικών στις Φιλιππίνες και τις συνεχιζόμενες επιθέσεις κατά ακτιβιστών, επικριτών της κυβέρνησης, δημοσιογράφων και υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, δεν έκανε καμία δημόσια αναφορά σε δεκάδες φυλακισμένους ακτιβιστές, χάνοντας άλλη μια χρυσή ευκαιρία να υπερασπιστεί τα ανθρώπινα δικαιώματα ενόψει της Διάσκεψης COP 28 του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή. Και κατά τη διάρκεια του ταξιδιού της G20 στην Ινδία, όπου τα πολιτικά και πολιτικά δικαιώματα έχουν επιδεινωθεί απότομα υπό την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι, τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν αποτέλεσαν προφανώς θέμα συζήτησης.

Αφρικανοί μετανάστες στα σύνορα της Λιβύης με την Τυνησία την Πέμπτη 4 Αυγούστου 2023. Οι δυνάμεις ασφαλείας της Τυνησίας φέρονται να έχουν εκδιώξει εκατοντάδες μετανάστες από τα σύνορα προς τη Λιβύη, όπου βρίσκονται εγκλωβισμένοι σε καυτές καλοκαιρινές θερμοκρασίες χωρίς νερό και τροφή από τον Ιούνιο. (AP Photo/Yousef Murad)

 

Επιπλέον, παρόλο που η φον ντερ Λάιεν είχε προειδοποιήσει προηγουμένως ότι η κινεζική κυβέρνηση “γίνεται πιο καταπιεστική στο εσωτερικό και πιο διεκδικητική στο εξωτερικό”, αυτό δεν αναφέρθηκε κατά την επίσκεψή της τον Δεκέμβριο. Δεν μίλησε δημοσίως για το πώς τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας του Πεκίνου στη Σιντζιάνγκ και οι σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αλλού θα μπορούσαν να επηρεάσουν τις σχέσεις της ΕΕ με την Κίνα.

Και τώρα η επικεφαλής της Επιτροπής εμφανίζεται έτοιμη να διπλασιάσει την ανανεωμένη συνεργασία της με την αιγυπτιακή κυβέρνηση – έναν άλλο σοβαρό παραβάτη των δικαιωμάτων – χωρίς καμία ένδειξη ότι θέλει καν να προσπαθήσει να χρησιμοποιήσει τη μόχλευση της ΕΕ για να εξασφαλίσει πραγματική πρόοδο στα ανθρώπινα δικαιώματα.

Τέλος, από τις 7 Οκτωβρίου, η απάντηση της φον ντερ Λάιεν στην κλιμάκωση των εχθροπραξιών στη Γάζα και το Ισραήλ προκάλεσε ακόμη περισσότερα ερωτήματα. Αμέσως μετά τις επιθέσεις της Χαμάς και άλλων ένοπλων ομάδων στο νότιο Ισραήλ, η επικεφαλής της Επιτροπής καταδίκασε ορθά τις παράνομες δολοφονίες αμάχων από τη Χαμάς και την ομηρία. Αλλά για εβδομάδες μετά την έναρξη των στρατιωτικών επιχειρήσεων του Ισραήλ στη Γάζα – οι οποίες στιγματίστηκαν από εγκλήματα πολέμου, συμπεριλαμβανομένου του αποκλεισμού της ανθρωπιστικής βοήθειας – αναφερόταν μόνο στο γεγονός ότι το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να αμυνθεί, χωρίς ποτέ να αναφέρει τις υποχρεώσεις του να σέβεται το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο.

Χρειάστηκαν χιλιάδες ακόμη θάνατοι Παλαιστινίων και έντονη κριτική προτού η φον ντερ Λάιεν καλέσει το Ισραήλ να σεβαστεί τους κανόνες του πολέμου. Και ακόμη και τότε, επέμεινε να αποφεύγει να επισημάνει την ευθύνη των ισραηλινών αρχών για τους μαζικούς θανάτους αμάχων στη Γάζα και τις πιθανές παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου.

Το ιστορικό της φον ντερ Λάιεν δεν είναι εντελώς ζοφερό. Έθεσε ως προτεραιότητα τις νέες νομοθετικές ρυθμίσεις της ΕΕ σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα και την περιβαλλοντική δέουσα επιμέλεια για τις εταιρείες, καθώς και την απαγόρευση της εισαγωγής αγαθών που κατασκευάζονται με καταναγκαστική εργασία – και οι δύο βρίσκονται ακόμη υπό διαπραγμάτευση. Και πήρε σθεναρή θέση υπέρ της δικαιοσύνης και της απόδοσης ευθυνών για τα εγκλήματα που διέπραξαν οι ρωσικές δυνάμεις στην Ουκρανία – αν και απέφυγε να κάνει το ίδιο για τα θύματα στο Ισραήλ και την Παλαιστίνη.

Διαβάστε Επίσης:

Τρίτη παγκόσμια οικονομική δύναμη η Γερμανία μετά την υποχώρηση της Ιαπωνίας

Γάζα: Το Ισραήλ απειλεί για «δυνατή επιχείρηση» στη Ράφα – Απελπιστική η κατάσταση στα νοσοκομεία

Τρίτη παγκόσμια οικονομική δύναμη η Γερμανία μετά την υποχώρηση της Ιαπωνίας

Τουρκία: Βυθίστηκε πλοίο στη θάλασσα του Μαρμαρά – Έξι αγνοούμενοι

Γαλλία: Νίκη επιβίωσης για τους υπαίθριους βιβλιοπώλες στο Παρίσι

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter