Πορτογαλία: Ανησυχία για την άνοδο της Ακροδεξιάς εν όψει των πρόωρων εκλογών

Πορτογαλία: Ανησυχία για την άνοδο της Ακροδεξιάς εν όψει των πρόωρων εκλογών
Η ηγέτιδα της γαλλικής ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν και ο Αντρέ Βεντούρα, ηγέτης του πορτογαλικού κόμματος Chega, αριστερά, κοιτάζονται κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο πορτογαλικό κοινοβούλιο στη Λισαβόνα, Παρασκευή 24 Νοεμβρίου 2023. Η Λεπέν βρίσκεται στη Λισαβόνα για δύο ημέρες, προκειμένου να συμμετάσχει σε συνεδρίαση της πολιτικής ομάδας "Ταυτότητα και Δημοκρατία" του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. (AP Photo/Armando Franca)

Ούτε η Πορτογαλία φαίνεται πως έχει καταφέρει να αποτελέσει εξαίρεση στην συνεχώς αυξανόμενη άνοδο της Ακροδεξιάς στην Ευρώπη, ενόψει και των επικείμενων Ευρωεκλογών.

Παράλληλα στην Πορτογαλία η προεκλογική εκστρατεία για τις πρόωρες εθνικές εκλογές στην Πορτογαλία ξεκίνησε και επίσημα, με τα Κεντροδεξιά και Κεντροαριστερά κόμματα να προηγούνται στις δημοσκοπήσεις. Την ίδια ώρα, ωστόσο, σχεδόν το ένα πέμπτο των ψήφων φέρεται να πηγαίνει στο λαϊκίστικο Ακροδεξιό κόμμα «Chega».

Το Chega (που μεταφράζεται ως «φτάνει/αρκετά»), του 41χρονου πρώην σχολιαστή ποδοσφαιρικών αγώνων Αντρέ Βεντούρα, φαίνεται ότι θα παίξει σημαντικό ρόλο στις εκλογές. Η παράταξη που το 2019 είχε συγκεντρώσει μόλις το 1,3% των ψήφων, τώρα, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, έχει σκαρφαλώσει στο19%, σημειώνει ο Guardian.

Όπως και αλλού στην Ευρώπη, το Chega έχει καταστήσει την καταπολέμηση της διαφθοράς μία από τα κύριες επιδιώξεις του: «Η Πορτογαλία χρειάζεται καθαρισμό», αναφέρεται σε μια από τις αφίσες της παράταξης – ενώ παράλληλα, το κόμμα διεξάγει εκστρατεία για τη μετανάστευση, την κλιματική κρίση και τις θρησκευτικές και πολιτισμικές διαφορές.

Επιπλέον, υποστηρίζει τη θανατική ποινή, τον χημικό ευνουχισμό για τους κατά συρροή βιαστές και επιθυμεί μηδενική ανοχή στη μετανάστευση. Υποστηρίζει δε, ότι η Πορτογαλία πρέπει να έχει περισσότερη ελευθερία από την ΕΕ, για να επιδιώξει ορισμένους διμερείς οικονομικούς δεσμούς.

Τα σκάνδαλα ευνοούν την Ακροδεξιά

Σε αντίθεση με πολλά κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, από τη Φινλανδία έως την Ιταλία, μέχρι σήμερα η Ακροδεξιά είχε αποτύχει να ισχυροποιηθεί στην Πορτογαλία, η οποία τον Απρίλιο γιορτάζει μισό αιώνα από την Επανάσταση των Γαρυφάλλων του 1974, που ανέτρεψε το Ακροδεξιό καθεστώς Εστάντου Νόβου.

Υπενθυμίζεται, ότι οι πρόωρες εκλογές που θα διεξαχθούν στις 10 Μαρτίου, προκηρύχθηκαν μετά την αιφνιδιαστική παραίτηση του σοσιαλιστή πρωθυπουργού Αντόνιο Κόστα, μετά από έρευνα για διαφθορά, τον περασμένο Νοέμβριο.

Διαβάστε επίσης: Πορτογαλία: Το λάθος στην απομαγνητοφώνηση που οδήγησε σε παραίτηση τον Κόστα

Οι εκλογές διεξάγονται μάλιστα στη σκιά πολλαπλών σκανδάλων διαφθοράς που έχουν τροφοδοτήσει την απογοήτευση των ψηφοφόρων και ευνοούν την Ακροδεξιά, σύμφωνα με τους αναλυτές.

Με τους Σοσιαλιστές να είναι το φαβορί για να κερδίσουν τις περισσότερες ψήφους, αλλά τον δεξιό συνασπισμό να αναμένεται να καταλήξει με περισσότερες έδρες στο Κοινοβούλιο, τα βλέμματα πολλών παρατηρητών είναι στραμμένα στον Βεντούρα, ο οποίος έχει δηλώσει εδώ και καιρό ότι δεν θα υποστηρίξει έναν δεξιό συνασπισμό, εκτός αν είναι επίσημα μέρος του.

Ο Λουίς Μοντενέγκρο, αρχηγός του συντηρητικού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SDP), ξεκίνησε την εκστρατεία του, λέγοντας ότι είναι βέβαιος για μια «μεγάλη νίκη» για την τρικομματική συμμαχία του με δύο μικρότερα δεξιά κόμματα.

Ο Πέδρο Νούνο Σάντος, αρχηγός του Σοσιαλιστικού Κόμματος, δήλωσε ότι το κόμμα του απολαμβάνει «μια σχέση εγγύτητας και εμπιστοσύνης» με τους ψηφοφόρους και ότι «επικεντρώνεται σε μια νίκη που θα ανακόψει την προέλαση της Δεξιάς».

Διαβάστε επίσης:

Το ΝΑΤΟ επιθυμεί κλιμάκωση του πολέμου στην Ουκρανία με χτυπήματα F-16 εντός της Ρωσίας;

Ουγγαρία: Δίνει το «πράσινο φως» μέσω Βουλής για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

Μαυρίκιος: Σε καραντίνα 3.000 επιβάτες κρουαζιερόπλοιου – Φόβοι για ξέσπασμα χολέρας

Νέα ερωτήματα για την φον ντερ Λάιεν: Συναντάται περισσότερο με Γερμανούς επιχειρηματίες;

Μοχάμεντ Στάγεχ: Παραιτήθηκε ο πρωθυπουργός της Παλαιστίνης – Τι σηματοδοτεί αυτή η εξέλιξη

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter