Το ΝΑΤΟ επιθυμεί κλιμάκωση του πολέμου στην Ουκρανία με χτυπήματα F-16 εντός της Ρωσίας;

Το ΝΑΤΟ επιθυμεί κλιμάκωση του πολέμου στην Ουκρανία με χτυπήματα F-16 εντός της Ρωσίας;
ΑΡΧΕΙΟ - Ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelenskyy, δεύτερος δεξιά, και ο Ολλανδός υπηρεσιακός πρωθυπουργός Mark Rutte, στο κέντρο, κοιτάζουν μαχητικά αεροσκάφη F-16 στο Αϊντχόβεν της Ολλανδίας, στις 20 Αυγούστου 2023. Η ολλανδική κυβέρνηση ανακοίνωσε την Παρασκευή 22 Δεκεμβρίου 2023 ότι ετοιμάζεται να δώσει 18 μαχητικά αεροσκάφη F-16 στην Ουκρανία, σε μια ώθηση για το δοκιμαζόμενο έθνος που γίνεται όλο και πιο ανήσυχο για τη βοήθεια από τους δυτικούς συμμάχους του. (AP Photo/Peter Dejong)

Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει ήδη μπει σε μια δύσκολη φάση αφού ακόμα και η Κοινή Γνώμη δεν φαίνεται να έχει την άποψη ότι μπορεί να στραφεί υπέρ των Δυτικών συμφερόντων.

Εντύπωση και ανησυχία προκάλεσε μεταξύ άλλων και μια δήλωση του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, ότι η Ουκρανία έχει το δικαίωμα να πλήξει «ρωσικούς στρατιωτικούς στόχους εκτός Ουκρανίας σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο». Πρόκειται για την πρώτη φορά από την έναρξη του πολέμου μιας παρόμοιας δήλωσης.

Η χρήση δυτικών όπλων σε στόχους στη Ρωσία ήταν μέχρι σήμερα σημείο διαφωνίας μεταξύ των συμμάχων του Κιέβου, λόγω των φόβων για κλιμάκωση της σύγκρουσης.

«Εναπόκειται σε κάθε σύμμαχο να αποφασίσει αν υπάρχουν κάποιες επιφυλάξεις σχετικά με το τι παραδίδει, και οι διάφοροι σύμμαχοι είχαν λίγο διαφορετική πολιτική σε αυτό», είχε δηλώσει πρόσφατα ο Στόλτενμπεργκ στο Radio Free Europe.

Διαβάστε επίσης: Αινιγματικές δηλώσεις Στόλτενμπεργκ: Να είμαστε έτοιμοι για άσχημες ειδήσεις από την Ουκρανία

«Αλλά σε γενικές γραμμές, πρέπει να θυμόμαστε τι είναι αυτό. Πρόκειται για έναν επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας, κατά κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου. Και σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, η Ουκρανία έχει το δικαίωμα στην αυτοάμυνα» είχε προσθέσει ο Στόλτενμπεργκ για να συμπληρώσει: «Και αυτό περιλαμβάνει επίσης την προσβολή νόμιμων στρατιωτικών στόχων, ρωσικών στρατιωτικών στόχων, εκτός Ουκρανίας. Αυτό είναι το διεθνές δίκαιο και, φυσικά, η Ουκρανία έχει το δικαίωμα να το πράξει, να προστατεύσει τον εαυτό της»

Κάτι τέτοιο όμως επιβεβαιώθηκε στους Financial Times και από αξιωματούχο του ΝΑΤΟ, ότι δηλαδή ο Στόλτενμπεργκ δήλωσε ότι το Κίεβο έχει το δικαίωμα στην αυτοάμυνα, συμπεριλαμβανομένης της προσβολής νόμιμων ρωσικών στρατιωτικών στόχων εκτός Ουκρανίας.

Ουκρανοί εκπαιδεύονται σε F-16

Όλα αυτά ίσως να μην είχαν ιδιαίτερη αξία, αν το Κίεβο δεν ετοιμάζεται να δεχθεί μαχητικά αεροσκάφη F-16, ενώ παράλληλα εκπαιδεύονται Ουκρανοί πιλότοι σε αυτά.

  • Τουλάχιστον 14 πιλότοι της ουκρανικής Πολεμικής Αεροπορίας κάνουν από τα τέλη του ’23 την εκπαίδευσή τους στον χειρισμό μαχητικών αεροσκαφών τύπου F-16 σε βάσεις στο εξωτερικό, προετοιμάζοντας έτσι το έδαφος για την αποστολή των πρώτων τέτοιου τύπου μαχητών στα πεδία των μαχών της Ουκρανίας μέσα στο 2024. Πρόκειται για εκπαίδευση σε Ηνωμένο Βασίλειο, ΗΠΑ, Δανία, ενδεχομένως και Ρουμανία. Μια εκπαίδευση που διαρκεί από 2 έως 4 μήνες, όπως επισημαίνεται. Όπως αναφέρει μάλιστα η σελίδα DefenseOne οι πρώτοι Ουκρανοί πιλότοι που θα έχουν ολοκληρώσει την εκπαίδευσή τους αναμένονται τον Μάιο του 2024. Σημειώνει μάλιστα πως «Οι ΗΠΑ, οι οποίες ελέγχουν τις εξαγωγές των μαχητικών αεροσκαφών, έδωσαν στους συμμάχους το πράσινο φως για τη μεταφορά των F-16 στην Ουκρανία τον Ιούλιο.»
  • Η Ολλανδία έχει επίσης δώσει το «πράσινο φως» για την αποστολή των πρώτων F-16 στην Ουκρανία, χωρίς να δώσει ωστόσο χρονοδιάγραμμα. Επίσης άλλες χώρες όπως η Δανία, η Νορβηγία και το Βέλγιο έχουν, επίσης, ανακοινώσει ότι πρόκειται να στείλουν F-16 στην Ουκρανία.
  • Οι Ηνωμένες Πολιτείες, ως κατασκευάστρια χώρα των F-16, έχουν δώσει ήδη από τον περασμένο Ιούλιο το πράσινο φως για την αποστολή τους στην Ουκρανία.

Τι απαντά η Ρωσία

Όπως όλα δείχνουν κάποιοι ετοιμάζονται για χτυπήματα εντός της Ρωσίας με F-16. Στον αντίποδα η δήλωση του Ρώσου υπουργού Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου ότι με βάση τις στατιστικές τα ρωσικά συστήματα αεράμυνας θα καταρρίψουν όλα τα μαχητικά αεροσκάφη F-16 που έχουν υποσχεθεί στην Ουκρανία μέσα σε 20 ημέρες.

Αλλά και ο ίδιος ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν σχολίασε τις δεσμεύσεις των δυτικών χωρών να προμηθεύσουν την Ουκρανία με μαχητικά αεροσκάφη F-16 και να βοηθήσουν τον αγώνα της κατά των ρωσικών δυνάμεων στον πόλεμο.

Όπως αναφέρει το Newsweek ο Πούτιν σχολίασε: «Θα προμηθεύσουν F-16. Θα αλλάξει; Όχι. Αυτό απλώς παρατείνει τη σύγκρουση»

Φωνές όμως εγείρονται και στο Δυτικό στρατόπεδο. Έχουν λίγο χρόνο ακόμα να το ξανασκεφτούν!

Με πληροφορίες από DefenseOne, Reuters, Newsweek και Financial Times

Διαβάστε επίσης:

Ουγγαρία: Δίνει το «πράσινο φως» μέσω Βουλής για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

Μαυρίκιος: Σε καραντίνα 3.000 επιβάτες κρουαζιερόπλοιου – Φόβοι για ξέσπασμα χολέρας

Νέα ερωτήματα για την φον ντερ Λάιεν: Συναντάται περισσότερο με Γερμανούς επιχειρηματίες;

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter