Politico για φον ντερ Λάιεν: Από περιστέρι, στρατιωτικό γεράκι

Politico για φον ντερ Λάιεν: Από περιστέρι, στρατιωτικό γεράκι
Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μιλά στα μέσα ενημέρωσης κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά από συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU) στο Βερολίνο, Γερμανία, Δευτέρα, 19 Φεβρουαρίου 2024. Η Ursula von der Leyen την ανακοίνωσε πρόθεση να είναι υποψήφιος για δεύτερη θητεία ως πρόεδρος της Κομισιόν της ΕΕ. (AP Photo/Markus Schreiber)

Τη μεταμόρφωση της επικεφαλής της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν από υπερασπίστρια του κλίματος και της πράσινης ανάπτυξης σε στρατιωτικό γεράκι ώστε να πετύχει μια δεύτερη θητεία στην Κομισιόν σημειώνει δημοσίευμα της ευρωπαϊκής ιστοσελίδας Politico.

Επισημαίνει τόσο τις ανάγκες της εποχής – τότε- κατά την πρώτη της υποψηφιότητα με τις νεανικές πορείες και τη Γκρέτα Τούνμπεργκ αλλά και τώρα με τον πόλεμο στην Ουκρανία, τη πιθανή κυριαρχία του Ντόναλντ Τραμπ στις ΗΠΑ αλλά και τις πιέσεις των αγροτών όπως και του οικονομικού κατεστημένου στη Γερμανία και όχι μόνον.

Σημειώνει επίσης τις αλλαγές που αναμένονται να γίνουν στο Ευρωκοινοβούλιο, ενδεχομένως με περισσότερη ακροδεξιά παρουσία και την ανάγκη συναίνεσης που απαιτείται για να υπερψηφιστεί.

Διαβάστε επίσης: Άρθρο-βόμβα στο Politico: Η υποκρισία της φον ντερ Λάιεν για τα ανθρώπινα δικαιώματα

Η φον ντερ Λάιεν βαδίζει σε μια λεπτή γραμμή: απευθύνεται στη συντηρητική δεξιά, ενώ ταυτόχρονα αντιτίθεται στην ακροδεξιά. Πολύ λεπτή γραμμή. Και όμως στη συνέντευξή της όπου ανακοίνωσε την υποψηφιότητά της ανέφερε ονομαστικά αρκετούς ακροδεξιούς ηγέτες, συμπεριλαμβανομένων του Γκερτ Βίλντερς των Κάτω Χωρών και της Μαρίν Λεπέν της Γαλλίας. Παράλληλα ζήτησε από τους ψηφοφόρους ενίσχυση του κέντρου…

Το άρθρο όπως δημοσιεύθηκε στο Politico: 

Η 2η θητεία της φον ντερ Λάιεν: 

Περισσότερη στρατιωτική ισχύς, λιγότερη συζήτηση για το κλίμα

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κινείται σε λεπτή γραμμή μεταξύ της υπεράσπισης της πράσινης κληρονομιάς της και της προσέλκυσης υποστήριξης για μια ακόμη θητεία στην Κομισιόν.

Δείτε τη μεταμόρφωση της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν από πράσινο περιστέρι σε στρατιωτικό γεράκι.

Καθώς η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ανακοίνωσε την υποψηφιότητά της για μια ακόμη θητεία, η φον ντερ Λάιεν ήταν κατηγορηματική: η φιλοδοξία της είναι τώρα να κάνει την Ευρώπη πιο “ανταγωνιστική” – μια λέξη-κλειδί που το 2024 σημαίνει περισσότερη στρατιωτική ισχύ, περισσότερες αγορές “Πρώτα η Ευρώπη” και πιο φιλικούς προς τη βιομηχανία κλιματικούς κανόνες.

Για την πρώην υπουργό Άμυνας της Γερμανίας, το μήνυμα αντανακλά το σημερινό γεωπολιτικό κλίμα. Η Ευρώπη παλεύει με τη ρωσική πολεμοκαπηλεία, η οποία εισέρχεται στο τρίτο έτος, καθώς η υποστήριξη των ΗΠΑ προς την Ουκρανία καθυστερεί και ο Ντόναλντ Τραμπ βαδίζει προς μια ακόμη πιθανή θητεία στον Λευκό Οίκο, απειλώντας να εγκαταλείψει τους συμμάχους του ΝΑΤΟ στην πορεία.

Η Ήπειρος είναι επίσης γεμάτη οργή για τις πολιτικές της για το κλίμα, με κονβόι τρακτέρ να κατακλύζουν τις πρωτεύουσες σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τους επικείμενους κανόνες που έχουν ως στόχο να καταστήσουν την ΕΕ κλιματικά ουδέτερη έως το 2050.

Η απάντηση της φον ντερ Λάιεν είναι διττή. Στο στρατιωτικό μέτωπο, επιθυμεί έναν νέο επίτροπο άμυνας της ΕΕ και να ενώσουν οι χώρες τις δυνάμεις τους όσον αφορά τις αμυντικές τους δαπάνες. Και στο μέτωπο του κλίματος, προσφέρει ρυθμιστικές παραχωρήσεις και υπόσχεται να ρωτήσει τις επιχειρήσεις: “Τι χρειάζεστε;”.

Πολιτικά, πρόκειται για μια αναγκαία στροφή για την 65χρονη Γερμανίδα, η οποία θα πρέπει να εξασφαλίσει την υποστήριξη του δικού της κεντροδεξιού Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και του επόμενου Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το οποίο προβλέπεται να κάνει μια απότομη δεξιά στροφή.

Ταυτόχρονα, η 65χρονη Γερμανίδα θα πρέπει να βαδίσει σε μια λεπτή γραμμή για να υπερασπιστεί τη δική της κληρονομιά. Η φον ντερ Λάιεν έχει ορκιστεί να “διατηρήσει την κατεύθυνση της πορείας για τα μεγάλα θέματα” -όπως η Πράσινη Συμφωνία και ο μετασχηματισμός της Ευρώπης για την ψηφιακή εποχή- που υπερασπίστηκε κατά την πρώτη της θητεία.

Αλλά, όπως αναγνώρισε τη Δευτέρα το ανώτατο στέλεχος της ΕΕ, πολλά έχουν αλλάξει από τότε που μπήκε για πρώτη φορά στο Berlaymont(σ.σ. το κτίριο που φιλοξενεί τις υπηρεσίες της Κομισιόν).

“Ο κόσμος σήμερα είναι εντελώς διαφορετικός από το 2019”, δήλωσε η φον ντερ Λάιεν στο Βερολίνο.

Το ίδιο ισχύει και για τις Βρυξέλλες – ή θα ισχύσει σύντομα.

Το σημερινό σύνολο των νομοθετών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εξελέγη στο απόγειο των νεανικών πορειών που εμπνεύστηκε η Γκρέτα Τούνμπεργκ και οι οποίες έφεραν την κλιματική αλλαγή στο πολιτικό προσκήνιο και ενίσχυσαν τα πράσινα κόμματα σε ολόκληρη την ήπειρο. Υπό την πίεση να αντιμετωπίσει την υπερθέρμανση του πλανήτη, η φον ντερ Λάιεν εγκαινίασε την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία μετά την ανάληψη των καθηκόντων της, δηλώνοντας ότι πρόκειται για τη “στιγμή του ανθρώπου στο φεγγάρι” της ΕΕ.

Αυτή τη φορά, η διάθεση είναι διαφορετική. Οργισμένοι αγρότες, όχι ακτιβιστές του κλίματος, κλείνουν δρόμους γύρω από το Παρίσι και το Βερολίνο, με πολλούς να διαμαρτύρονται για τον αυξανόμενο κατάλογο περιβαλλοντικών κανονισμών της ΕΕ. Τα πράσινα κόμματα έχουν πέσει στις δημοσκοπήσεις. Οι Ευρωπαίοι ανησυχούν τώρα περισσότερο για την οικονομική και γεωπολιτική αστάθεια, τη μετανάστευση, την αύξηση του κόστους ζωής και τον πόλεμο στην Ουκρανία παρά για την κλιματική αλλαγή.

Ωστόσο, το μήνυμα των ίδιων των επιστημονικών συμβούλων της ΕΕ είναι ωμό και αμετάβλητο: Η Ευρώπη δεν είναι σε καλό δρόμο για να επιτύχει τους κλιματικούς της στόχους και πρέπει να κάνει περισσότερα για να μειώσει τις εκπομπές που θερμαίνουν τον πλανήτη – ιδίως στη γεωργία. Αλλά δεν υπάρχει μεγάλη όρεξη για επέκταση της Πράσινης Συμφωνίας: το κόμμα της φον ντερ Λάιεν είναι ο πιο ηχηρός υποστηρικτής της παύσης της περιβαλλοντικής νομοθεσίας.

Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε τη Δευτέρα, αναφέρθηκε ελάχιστα στο κλίμα. Αντ’ αυτού, η φον ντερ Λάιεν έδωσε έμφαση σε θέματα όπως η ανταγωνιστικότητα, η μετανάστευση και η άμυνα.

Αυτές οι νέες προτεραιότητες δεν αντανακλούν απλώς την αλλαγή της γεωπολιτικής. Αποτελούν επίσης το κλειδί για να βοηθήσουν τη φον ντερ Λάιεν να κλειδώσει τη δεύτερη θητεία της, η οποία θα την καταστήσει μόλις την τέταρτη πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που το καταφέρνει.

Τη Δευτέρα, η φον ντερ Λάιεν δήλωσε ταπεινά ότι “θα ήθελε να υποβάλει αίτηση για δεύτερη θητεία”. Ωστόσο, η ανακοίνωση αναμενόταν εδώ και μήνες στις Βρυξέλλες, όπου διπλωμάτες και αξιωματούχοι της ΕΕ εργάζονται ήδη με την υπόθεση ότι η φον ντερ Λάιεν όχι μόνο επιδιώκει αλλά και θα πάρει άλλα πέντε χρόνια στο Berlaymont, την έδρα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Για να το κλειδώσει αυτό, η φον ντερ Λάιεν κάνει προσεκτικούς ελιγμούς για να ικανοποιήσει τις επιθυμίες των υποστηρικτών της.

Για τον Φρίντριχ Μερτς, επικεφαλής του κεντροδεξιού κόμματος της φον ντερ Λάιεν, της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης, η διατήρηση της ανταγωνιστικότητας των γερμανικών επιχειρήσεων αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα, κάτι που θέλησε να τονίσει στέκοντας δίπλα στη φον ντερ Λάιεν τη Δευτέρα. Ο Μερτς, ο οποίος έχει δηλώσει ότι πιστεύει πως οι πολιτικοί δίνουν υπερβολική σημασία στην κλιματική αλλαγή, θεωρεί τους Πράσινους ως τον κύριο αντίπαλο των συντηρητικών, ακόμη και όταν η ακροδεξιά ανεβαίνει στις δημοσκοπήσεις.

Άλλα εθνικά κόμματα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, της μεγαλύτερης ομάδας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, έχουν επίσης τονίσει ότι η εστίαση θα πρέπει να είναι λιγότερο σε φιλόδοξους κλιματικούς στόχους και περισσότερο στο πώς θα διατηρηθούν οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις όρθιες ενώ θα επιτυγχάνονται αυτοί οι κλιματικοί στόχοι. Ο συνδυασμός αυτών των δύο στόχων θα είναι το κλειδί, δήλωσε η φον ντερ Λάιεν τη Δευτέρα.

Για να παραμείνει στη θέση της, η φον ντερ Λάιεν πρέπει να διοριστεί από τους Ευρωπαίους ηγέτες και να επιβεβαιωθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μετά τις ευρωπαϊκές εκλογές του Ιουνίου.

Το 2019, τοποθετήθηκε στο αξίωμα με την υποστήριξη των αυτοαποκαλούμενων φιλοευρωπαϊκών κομμάτων της ΕΕ: του συντηρητικού ΕΛΚ, των κεντροαριστερών Σοσιαλιστών και της κεντρώας ομάδας Renew. Αυτό της έδωσε μόνο μια οριακή πλειοψηφία: 383 ψήφους, λίγο πάνω από το όριο των 374 ψήφων.

Με την ακροδεξιά να αυξάνεται σε όλη την Ευρώπη, η φον ντερ Λάιεν θα μπορούσε να αγωνιστεί για να επανασυστήσει αυτόν τον συνασπισμό, και ενδεχομένως να χρειαστεί να διεκδικήσει ψήφους είτε από τους Πράσινους είτε από τους δεξιούς Ευρωπαίους Συντηρητικούς και Μεταρρυθμιστές (ECR). Η φον ντερ Λάιεν έχει κρατήσει κοντά της την Ιταλίδα πρωθυπουργό Τζόρτζια Μελόνι, της οποίας το κόμμα Αδελφοί της Ιταλίας ασκεί εξουσία εντός του ECR.

Και εδώ, η φον ντερ Λάιεν βαδίζει σε μια λεπτή γραμμή: απευθύνεται στη συντηρητική δεξιά, ενώ ταυτόχρονα αντιτίθεται στην ακροδεξιά. Σε μια ασυνήθιστα έντονη διάψευση στη συνέντευξη Τύπου της Δευτέρας, η φον ντερ Λάιεν ανέφερε ονομαστικά αρκετούς ακροδεξιούς ηγέτες, συμπεριλαμβανομένων του Γκερτ Βίλντερς των Κάτω Χωρών και της Μαρίν Λεπέν της Γαλλίας.

Και παρακάλεσε ευθέως τους ψηφοφόρους: “Ενισχύστε το κέντρο”.

Ήταν η μεταμόρφωση της φον ντερ Λάιεν από στέλεχος σε υποψήφια.

Πηγή: Politico /Η Barbara Moens και η Zia Weise μετέδωσαν από τις Βρυξέλλες. Ο Hans von der Burchard μετέδωσε από το Βερολίνο.

Διαβάστε επίσης:

Στην Αθήνα η Μέτσολα: Στο μικροσκόπιο το Κράτος Δικαίου στη «σκιά» του ευρωπαϊκού ψηφίσματος κατά Μητσοτάκη

Αγρότες: Απόβαση στην Αθήνα – Θέλουν να διανυκτερεύσουν στο Σύνταγμα – Ποιοι δρόμοι κλείνουν και πότε (Photos)

Ο Άρειος Πάγος επιβεβαιώνει ότι είναι με το μέρος της κυβέρνησης – Συνέντευξη της Σόφι Ιν’τ Φελτ στο Documento

Τζούλιαν Ασάνζ: Ύστατη προσπάθεια για αποφυγή της έκδοσής του στις ΗΠΑ – Σε κίνδυνο η ελευθερία των ΜΜΕ

Μέση Ανατολή: Βήμα-βήμα η επιχείρηση γενοκτονίας στη Γάζα

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter