Μέση Ανατολή: Βήμα-βήμα η επιχείρηση γενοκτονίας στη Γάζα

Μέση Ανατολή: Βήμα-βήμα η επιχείρηση γενοκτονίας στη Γάζα

Το χρονικό των στοχευμένων επιθέσεων και της «εκκαθάρισης» των Παλαιστινίων από τους Ισραηλινούς μετά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου

Με τον πόλεμο στη Γάζα να μπαίνει στον πέμπτο του μήνα είναι πλέον ξεκάθαρο ότι η ισραηλινή ακροδεξιά κυβέρνηση του Μπενιαμίν Νετανιάχου με αφορμή την επίθεση της Χαμάς στις αρχές Οκτωβρίου αποφάσισε να… τελειώσει όχι μόνο με την παλαιστινιακή ισλαμιστική οργάνωση –μάλλον ανεδαφικός στόχος όσοι μήνες κι αν περάσουν– αλλά συνολικά με το ζήτημα των παλαιστινιακών εδαφών. Από την άνευ προηγουμένου σε έκταση επίθεση εναντίον της Λωρίδας της Γάζας έχουν σκοτωθεί περισσότεροι από 28.000 Παλαιστίνιοι και η σφαγή, αν η ισραηλινή ηγεσία δεν υποκύψει στις διεθνείς πιέσεις, κινδυνεύει να πάρει ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις με την επίθεση στη Ράφα, την τελευταία μεγάλη πόλη της Λωρίδας στα νότια, όπου έχουν καταφύγει οι εκτοπισμένοι.

08.10.2023
Το Ισραήλ κηρύσσει επίσημα πόλεμο και προχωρά σε πλήρη αποκλεισμό της Λωρίδας. Περισσότεροι από 300.000 έφεδροι καλούνται από όλο τον κόσμο να συμμετάσχουν στις επιχειρήσεις που ετοιμάζονται να ξεκινήσουν στη Γάζα, με στόχο υποτίθεται τη διάλυση του αξιόμαχου της Χαμάς και της διοίκησής της στη Λωρίδα.

10.10.2023
Η ισραηλινή αεροπορία (IAF) ξεκινάει τον συνεχιζόμενο μέχρι και σήμερα βομβαρδισμό της Λωρίδας της Γάζας. Οι πρώτοι 70 στόχοι της, χωρίς καμία προειδοποίηση, εστιάζονται σε μόλις δύο γειτονιές της πόλης της Γάζας.

11.10.2023
Ισραηλινά αεροπλάνα πλήττουν στόχους εντός και περιμετρικά του Ισλαμικού Πανεπιστημίου, καταστρέφοντας πολλά κτίρια. Παράλληλα, το μοναδικό εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας της Λωρίδας της Γάζας ξεμένει από καύσιμα εξαιτίας του πλήρους αποκλεισμού που έχει επιβάλει το Ισραήλ.

13.10.2023
Ξεκινάει η εκκένωση της βόρειας Λωρίδας της Γάζας. Με εντολή των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων (IDF) όλοι οι κάτοικοι εξαναγκάζονται να μετακινηθούν «για την ασφάλειά τους» νότια του χειμάρρου της Γάζας. Τουλάχιστον 70 νεκροί από τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς της βασικής διαδρομής εκκένωσης μέσω του οδικού άξονα Σαλάχ αλ Ντιν.

17.10.2023
Εκατοντάδες νεκροί από το πυραυλικό πλήγμα στο νοσοκομείο Αλ Αχλι Αράμπ, όπου έβρισκαν καταφύγιο χιλιάδες εκτοπισμένοι. Αμέσως ξεσπούν τεράστιες διαδηλώσεις σε ολόκληρο τον κόσμο και φυσικά και στη Δυτική Οχθη.

19.10.2023
Η IAF πλήττει πάνω από 100 στόχους σε μία νύχτα. Μεταξύ αυτών ο ορθόδοξος ναός του Αγίου Πορφύριου στη Γάζα, όπου είχαν καταφύγει άμαχοι, αλλά και η περιοχή περιμετρικά του νοσοκομείου Αλ Κουντς.

27.10.2023
Η πιο κολασμένη νύχτα των πολεμικών επιχειρήσεων. Οι IDF σφυροκοπούν με απίστευτη ένταση σχεδόν σε όλο το μήκος και το πλάτος της Λωρίδας. Την επομένη ξεκινάει επισήμως η χερσαία εισβολή στη Γάζα, με τις πρώτες προωθήσεις να στοχεύουν τις πόλεις Μπεΐτ Χανούν και Μπουρέιτζ.

02.11.2023
Ξεκινάει η πολιορκία της πόλης της Γάζας, ενώ οι Ισραηλινοί πλήττουν εκ νέου το νοσοκομείο Αλ Κουντς. Την επόμενη ημέρα στόχοι των IDF έγιναν ασθενοφόρα έξω από το νοσοκομείο Αλ Σίφα και οι μάχες επεκτείνονται σε συνοικίες της πόλης της Γάζας, στην Μπεΐτ Χανούν και την Μπουρέιτζ.
06.11.2023
Ενώ την προηγουμένη είχε ανακοινωθεί η έναρξη της επίθεσης στη νότια Λωρίδα της Γάζας, οι IDF προωθούνται και σφίγγουν τον κλοιό στην πόλη της Γάζας. Στους στόχους τους και η οροφή του νοσοκομείου Αλ Σίφα, με σκοπό να διαλύσουν τα ηλιακά πάνελ και να διακόψουν την ηλεκτροδότηση.

14.11.2023
Επιδρομή των ισραηλινών δυνάμεων εντός του νοσοκομείου Αλ Σίφα, όπου κρατούν και ανακρίνουν ασθενείς και ιατρικό προσωπικό. Την ίδια ώρα ανοίγουν δύο δρόμους διαφυγής προς τον νότο για όσους αμάχους συνέχιζαν να βρίσκονται στη βόρεια Γάζα.

24.11.2023
Ξεκινάει και τηρείται η συμφωνία εκεχειρίας για την ανταλλαγή ομήρων και κρατουμένων που συμφωνήθηκε τις προηγούμενες ημέρες. Ανθρωπιστική βοήθεια μπαίνει στη Λωρίδα της Γάζας από το πέρασμα της Ράφα στα νότια.

01.12.2023
Λήξη εκεχειρίας. Οι ισραηλινές δυνάμεις βάλλουν τη Χαν Γιουνίς, όπου ρίχνουν φυλλάδια που συστήνουν την εκκένωση της πόλης. Τουλάχιστον 180 νεκροί μέσα σε ένα 24ωρο. Την επόμενη μέρα οι συνομιλίες για επανέναρξη της εκεχειρίας καταρρέουν καθώς η ισραηλινή πλευρά αποχώρησε.

03.12.2023
Επισήμως η διοίκηση των IDF ανακοινώνει ότι οι επιχειρήσεις πλέον επεκτείνονται σε ολόκληρη τη Λωρίδα της Γάζας, προμηνύοντας την επέκταση της καταστροφής και στις πόλεις του νότου, όπου είχαν καταφύγει οι κάτοικοι από τον βορρά.

05.12.2023
Οι IDF μπαίνουν στo κέντρo των πόλεων Χαν Γιουνίς και Τζαμπάλια, που ασφυκτιούν με εσωτερικά εκτοπισμένους. Σύμφωνα με τις αναφορές η μέρα αποτελεί το αποκορύφωμα των στρατιωτικών επιχειρήσεων σε όλη τη διάρκεια του πολέμου στη Γάζα μέχρι σήμερα.

08.12.2023
Οι ΗΠΑ ασκούν βέτο σε ψήφισμα για άμεση εκεχειρία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Παράλληλα, τα Ηνωμένα Εθνη ανακοινώνουν ότι κοινωνική συνοχή και ειρήνη καταρρέουν στη Γάζα, ενώ το 85% των κατοίκων της Λωρίδας έχει πλέον εκτοπιστεί.

15.12.2023
Πρώτη μεγάλη επίθεση του Ισραήλ με αεροσκάφη και drones με στόχο τη Ράφα και τον «διάδρομο της Φιλαδέλφειας». Παράλληλα ανοίγει το πέρασμα του Κερέμ Σαλόμ για άφιξη βοήθειας και ανακοινώνει ότι οι δυνάμεις του σκότωσαν τρεις Ισραηλινούς ομήρους στις μάχες στη Σουτζάια.

21.12.2023
Η 99η Ταξιαρχία σταματά να επιχειρεί στα νότια της πόλης της Γάζας και μετακινείται προς κεντρικές περιοχές της Λωρίδας. Μισό εκατομμύριο Παλαιστίνιοι αντιμέτωποι με λιμό σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

02.01.2024
Οι IDF βομβαρδίζουν τα κεντρικά γραφεία της Παλαιστινιακής Κοινότητας της Ερυθράς Ημισελήνου στη Χαν Γιουνίς. Συνολικά 207 άμαχοι σκοτώνονται στη Γάζα σε ένα 24ωρο. Ακολουθούν συνεχείς βομβαρδισμοί στη Χαν Γιουνίς.

11.01.2024
Το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι έχουν ανακαλύψει πάνω από 1.000 τούνελ μόνο στην πόλη της Γάζας, δηλώνοντας ότι είχαν υποεκτιμήσει τον αριθμό και την πολυπλοκότητά τους. Μέχρι τότε είχαν καταστρέψει μόλις τα μισά από τα τούνελ της Γάζας.

23.01.2024
Υπό πλήρη αποκλεισμό η Χαν Γιουνίς, όπως ανακοίνωσαν οι IDF, ενώ βολές πυροβολικού στοχεύουν το νοσοκομείο Αλ Αμάλ και εκ νέου τα γραφεία της Ερυθράς Ημισελήνου. Πολύνεκρα τα πλήγματα σε Χαν Γιουνίς και Ράφα τις προηγούμενες μέρες.

03.02.2024
Η ισραηλινή ηγεσία ανακοινώνει τη «νίκη» στη Χαν Γιουνίς και θέτει επόμενο στόχο τη Ράφα, ξεκινώντας εντατικές επιθέσεις στα ανατολικά και κεντρικά της πόλης. Η διεθνής κοινότητα προειδοποιεί για μακελειό.

07.02.2024
Το Ισραήλ ενημερώνει τις ΗΠΑ για έναρξη επιχειρήσεων στη Ράφα σύντομα. Παιδιά και γυναίκες σκοτώνονται από τα αεροπορικά πλήγματα. Την επομένη η Ουάσινγκτον προειδοποιεί ότι οποιαδήποτε επίθεση στη Ράφα θα ήταν καταστροφική, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν μπορεί να στηρίξει την επιχείρηση.

09.02.2024
Ο Νετανιάχου ζητάει από τις ένοπλες δυνάμεις να εφαρμόσουν το πλάνο για την εκκένωση της Ράφα. Η ΕΕ αντιδρά κάνοντας λόγο για καταστροφικές συνέπειες και για αβάσταχτο κόστος σε αμάχους. Η Αίγυπτος στέλνει 40 άρματα μάχης στα σύνορα με το Ισραήλ.

Δείτε επίσης: Ισραήλ: «Persona non grata» o Λούλα της Βραζιλίας – Mετά τις δηλώσεις για τη Γάζα

Ο ΟΗΕ φοβάται ξέσπασμα λιμού στη Γάζα – Ισραηλινοί μπλοκάρουν ανθρωπιστική βοήθεια

Γάζα: Τελεσίγραφο από το Ισραήλ – Προθεσμία μέχρι το ραμαζάνι για επίθεση στη Ράφα

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter