Τζούλιαν Ασάνζ: Ύστατη προσπάθεια για αποφυγή της έκδοσής του στις ΗΠΑ – Σε κίνδυνο η ελευθερία των ΜΜΕ

Τζούλιαν Ασάνζ: Ύστατη προσπάθεια για αποφυγή της έκδοσής του στις ΗΠΑ – Σε κίνδυνο η ελευθερία των ΜΜΕ

Κρίσιμο 48ωρο για την υπόθεση του Τζούλιαν Ασάνζ, ο οποίος αποπειράται να εξασφαλίσει δικαίωμα υποβολής προσφυγής κατά της έκδοσής του στις ΗΠΑ. Η βρετανική δικαιοσύνη θα επανεξετάσει την άρνηση υποβολής έφεσης ενάντια στην έκδοση του 52χρονου Αυστραλού ιδρυτή των Wikileaks. Εάν ο Τζούλιαν Ασάνζ δεν καταφέρει να προσφύγει και τελικά εκδοθεί στις ΗΠΑ, τότε η ελευθερία του Τύπου παγκοσμίως θα δεχθεί ισχυρότατο πλήγμα, ταυτόχρονα θα σημάνει την επιβολή της εξουσίας πάνω στο δικαίωμα των πολιτών να γνωρίζουν.

Η απειλή για την ελευθερία του Τύπου

Παράλληλα, όπως τονίζει η Διεθνής Αμνηστία «θα δημιουργηθεί επικίνδυνο προηγούμενο, σύμφωνα με το οποίο η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα μπορούσε να στοχοποιεί προς έκδοση εκδότριες/-ες και δημοσιογράφους σε όλο τον κόσμο. Άλλες χώρες θα μπορούσαν να ακολουθήσουν το παράδειγμα των ΗΠΑ και να δράσουν ανάλογα».

«Ο κίνδυνος για τις/τους εκδότριες/-ες και την ερευνητική δημοσιογραφία σε όλο τον κόσμο κρέμεται από μια κλωστή. Εάν ο Τζούλιαν Ασάνζ σταλεί στις ΗΠΑ και διωχθεί εκεί, η ελευθερία των μέσων ενημέρωσης παγκοσμίως περνάει επίσης από δίκη», δήλωσε η Julia Hall, εμπειρογνώμονας της Διεθνούς Αμνηστίας σε θέματα αντιτρομοκρατίας και ποινικής δικαιοσύνης στην Ευρώπη.

«Ο Ασάνζ θα υποφέρει προσωπικά από αυτές τις πολιτικά υποκινούμενες κατηγορίες, και η παγκόσμια κοινότητα των μέσων ενημέρωσης θα λάβει το μήνυμα ότι ούτε αυτή είναι ασφαλής. Το δικαίωμα του κοινού στην πληροφόρηση σχετικά με το τι κάνουν οι κυβερνήσεις τους στο όνομά τους θα υπονομευθεί βαθιά. Οι ΗΠΑ πρέπει να αποσύρουν τις κατηγορίες βάσει του νόμου περί κατασκοπείας κατά του Ασάνζ και να τερματίσουν την αυθαίρετη κράτησή του στο Ηνωμένο Βασίλειο», σημειώνεται.

«Τα ειδησεογραφικά και εκδοτικά πρακτορεία δημοσιεύουν συχνά και δικαίως απόρρητες πληροφορίες για να ενημερώσουν για θέματα ύψιστης δημόσιας σημασίας. Η δημοσίευση πληροφοριών που είναι προς το δημόσιο συμφέρον αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο της ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης. Προστατεύεται επίσης από το διεθνές δίκαιο ανθρωπίνων δικαιωμάτων και δεν πρέπει να ποινικοποιείται», συμπληρώνεται στην ανακοίνωση της Διεθνούς Αμνηστίας.

«Εάν εκδοθεί θα πεθάνει»

Εάν ο Τζούλιαν Ασάνζ χάσει την άδεια για την άσκηση έφεσης, θα κινδυνεύει με έκδοση στις ΗΠΑ και δίωξη βάσει του νόμου περί κατασκοπείας του 1917. Ο Ασάνζ θα μπορούσε να αντιμετωπίσει έως και 175 χρόνια φυλάκισης.

«Εάν ηττηθεί, δεν έχει έχει πλέον καμιά δυνατότητα να ασκήσει έφεση» στο Ηνωμένο Βασίλειο, τόνισε χθες Δευτέρα στο BBC η σύζυγός του Στέλλα Ασάνζ, με την οποία απέκτησαν δυο παιδιά την περίοδο που ήταν κλεισμένος στην πρεσβεία του Ισημερινού στη βρετανική πρωτεύουσα. «Ελπίζουμε πως θα έχουμε χρόνο να προσφύγουμε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ)» ώστε να επέμβει έγκαιρα, τόνισε.

Αν εκδοθεί, «θα πεθάνει», προειδοποιούσε η ίδια την περασμένη εβδομάδα.

Τον Ιανουάριο του 2021, η βρετανική δικαιοσύνη είχε αρχικά αποφανθεί υπέρ του ιδρυτή του WikiLeaks. Επικαλούμενη τον κίνδυνο αυτοκτονίας του Αυστραλού, η δικάστρια Βανέσα Μπαρέιτσερ αρνήθηκε να δώσει το πράσινο φως για την έκδοση. Όμως η απόφασή της αυτή ακυρώθηκε κατόπιν.

Διαβάστε επίσης: Τζούλιαν Ασάνζ: Προσφεύγει κατά της έκδοσης του στις ΗΠΑ – «Η τελευταία ευκαιρία»

Τζούλιαν Ασάνζ: «Θα πεθάνει, εάν εκδοθεί» – Η έκκληση της συζύγου του

Τζούλιαν Ασάνζ: Ειδική εισηγήτρια του ΟΗΕ καλεί να μην προχωρήσει η έκδοση του ιδρυτή του Wikileaks στις ΗΠΑ

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter