Τζούλιαν Ασάνζ: Προσφεύγει κατά της έκδοσης του στις ΗΠΑ – «Η τελευταία ευκαιρία»

Τζούλιαν Ασάνζ: Προσφεύγει κατά της έκδοσης του στις ΗΠΑ – «Η τελευταία ευκαιρία»

Έφεση εναντίον της έκδοσής του Τζούλιαν Ασάνζ θα εξετάσει τον Φεβρουάριο του 2024 εφετείο του Λονδίνου. Η ακροαματική διαδικασία, που ορίστηκε για την 20ή και την 21η Φεβρουαρίου, ενδέχεται να είναι «η τελευταία ευκαιρία» που έχει ο Τζούλιαν Ασάνζ «να εμποδίσει την έκδοσή του στις ΗΠΑ», τόνισαν σε ανακοίνωσή τους.

Στην εξέταση της έφεσης τον Φεβρουάριο θα κριθεί εάν ο Τζούλιαν Ασάνζ θα έχει περαιτέρω «ευκαιρίες» να υπερασπιστεί την υπόθεσή του στη βρετανική δικαιοσύνη ή αν «εξάντλησε» τα ένδικα μέσα του, δεν έχει πλέον «δυνατότητα άλλης έφεσης» στο δικαστικό σύστημα του Ηνωμένου Βασιλείου και άρα θα κινηθεί η «διαδικασία έκδοσης», όπως αναφέρθηκε σε σχετική ανακοίνωση.

Ενδεχόμενη προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) «παραμένει πιθανή», σημείωσαν πάντως οι υποστηρικτές του. Η βρετανική κυβέρνηση αποδέχθηκε τον Ιούνιο του 2022 την έκδοσή του, όμως συνήγοροι του Τζούλιαν Ασάνζ άσκησαν έφεση.

Ο 52χρονος ιδρυτής του Wikileaks διώκεται στις ΗΠΑ για την αποκάλυψη από το 2010 και μετά 700.000 και πλέον εμπιστευτικών και απορρήτων εγγράφων για τις αμερικανικές στρατιωτικές και διπλωματικές δραστηριότητες, ειδικά στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν.

Μετά τη σύλληψή του από τη βρετανική αστυνομία τον Απρίλιο του 2019, έπειτα από επτά χρόνια που παρέμενε κλεισμένος στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο για να αποφύγει την έκδοσή του στη Σουηδία, κρατείται τα τελευταία τέσσερα χρόνια στη φυλακή υψίστης ασφαλείας Μπέλμαρς, στο νοτιοανατολικό Λονδίνο.

Διαβάστε επίσης: Τζούλιαν Ασάνζ: Ο ιδρυτής του Wikileaks κινδυνεύει να εκδοθεί «σύντομα» στις ΗΠΑ

Τζούλιαν Ασάνζ: Οι βρετανικές αρχές δεν επιτρέπουν στην RSF να επισκεφθεί τον ιδρυτή των Wikileaks

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter