Η Ρωσία έκλεισε την κάνουλα φυσικού αερίου στην Πολωνία

Η Ρωσία έκλεισε την κάνουλα φυσικού αερίου στην Πολωνία

Σε επίσημη ανακοίνωση προχώρησε ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός Gazprom. Με την ανακοίνωσή του εξαγγέλλει στην πολωνική κρατική εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου PGNiG την διακοπή της προμήθειας φυσικού αερίου μέσω του αγωγού Yamal από τις 8 το πρωί της Τετάρτης, σε περίπτωση που η πληρωμή της Ρωσίας δεν πραγματοποιηθεί σε ρούβλια, όπως είχαν ζητήσει οι αρμόδιοι πολιτικοί αξιωματούχοι. Την πληροφορία επιβεβαιώνει και η PGNiG με δική της ανακοίνωση.

Η πολωνική κρατική εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου αναφέρει ότι θα λάβει μέτρα για την αποκατάσταση της ροής φυσικού αερίου και την διασφάλιση της κάλυψης των εθνικών ενεργειακών αναγκών, σημειώνοντας πως μια τέτοια κίνηση συνιστά αθέτηση των όρων της σύμβασης. Σημειώνει, μάλιστα, πως έχει κάθε δικαίωμα να διεκδικήσει αποζημίωση για την αθέτηση των όρων της σύμβασης.

Υπενθυμίζεται πως νωρίτερα ο πολωνικός ενημερωτικός ιστότοπος Onet.pl, επικαλούμενος κυβερνητικές και επιχειρηματικές πηγές, ανέφερε ότι σημειώθηκε σημαντική μείωση και ακολούθως, αναστολή της προμήθειας φυσικού αερίου από τη Μόσχα στη Βαρσοβία μέσω του αγωγού Γιαμάλ. Ενώ σημείωνε πως σε εξέλιξη βρίσκεται συνεδρίαση μιας ομάδας διαχείρισης κρίσεων στο Υπουργείο Κλίματος.

Οι πληροφορίες βέβαια δεν είχαν επιβεβαιωθεί από την Μόσχα δια στόματος Gazprom, που με την ανακοίνωσή της κάνει εξαγγέλλει πως η παροχή θα διακοπεί την Τετάρτη, υπογραμμίζοντας πως δεν έχει προχωρήσει σε περαιτέρω ενέργειες μέχρι στιγμής.

Καθησυχάζει η κυβέρνηση στην Πολωνία

Ο ενεργειακός εφοδιασμός της Πολωνίας είναι ασφαλής, διαβεβαίωσε η υπουργός Κλίματος και Περιβάλλοντος Άννα Μόσκβα αφότου η ρωσική Gazprom ενημέρωσε την πολωνική κρατική εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου PGNiG ότι διακόπτει την προμήθεια φυσικού αερίου μέσω του αγωγού Yamal από τις 9 το πρωί (ώρα Ελλάδος) της Τετάρτης.

Όπως είπε η υπουργός, δεν υπάρχει ανάγκη άντλησης φυσικού αερίου από τα αποθέματα, ενώ διαβεβαίωσε ότι οι πολωνοί καταναλωτές δεν θα μείνουν χωρίς φυσικό αέριο.

Οι ροές από άλλες πηγές θα αντικαταστήσουν τις προμήθειες της Gazprom, τόνισε από την πλευρά του ο αρμόδιος υπουργός για την Ενεργειακή Ασφάλεια της Πολωνίας Πιοτ Ναΐμσκι, συμπληρώνοντας πως ούτως ή άλλως η σύμβαση για τον αγωγό Yamal επρόκειτο να λήξει τον Δεκέμβριο.

Νωρίτερα, η πολωνική κρατική εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου υπογράμμισε ότι η διακοπή της παροχής φυσικού αερίου από την Gazprom συνιστά αθέτηση των όρων της σύμβασης και ανέφερε πως έχει κάθε δικαίωμα να διεκδικήσει αποζημίωση

Ραγδαίες εξελίξεις στην Πολωνία: Η Ρωσία διέκοψε την παροχή φυσικού αερίου σύμφωνα με Πολωνικά ΜΜΕ

Μυστικά & Documento

03/07/2022, 17:00
Βαξεβάνης
Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter