Πόρισμα αλά… Master Chef για τα υπερκέρδη στην ενέργεια με σφραγίδα κυβέρνησης Μητσοτάκη

Πόρισμα αλά… Master Chef για τα υπερκέρδη στην ενέργεια με σφραγίδα κυβέρνησης Μητσοτάκη

«Μαγειρείο» είχε στήσει η κυβέρνηση για τη συγκάλυψη των υπερκερδών της ενέργειας, όπως αποκαλύπτει την Πέμπτη η Εφημερίδα των Συντακτών. «Ακολουθήσαμε τη μέθοδο που μας υπέδειξε ο ΥΠΕΝ, αλλά δεν είναι η ενδεδειγμένη», τονίζει η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας και αποκαλύπτει ότι στο πρώτο τετράμηνο έως τον Φεβρουάριο του 2021 οι τέσσερις εταιρείες έβγαλαν ποσά 67 εκατομμυρίων ευρώ που δεν αντιστοιχούν και «πρέπει να επιστραφούν στην αγορά λιανικής ή και στους καταναλωτές».

Δείτε επίσης: Βουλή: Με την ομιλία του στη Βουλή ο Δαγούμας της ΡΑΕ επιβεβαίωσε το Documento ότι αποτελεί «μπάτλερ συμφερόντων»

Σύμφωνα πάντα με το πρωτοσέλιδο δημοσίευμα, που επικαλείται το πόρισμα της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας για τα υπερκέρδη στην παραγωγή ηλεκτρισμού, αποκαλύπτεται η οργιώδης προσπάθεια της κυβέρνησης να κρύψει τα υπερκέρδη της κρίσης, κάποια άλλα κρυμμένα από το τέλος του 2020. Σε αυτό το μήκος κύματος έρχονται και οι σημερινοί ισχυρισμοί Άδωνη Γεωργιάδη, ο οποίος διαψεύδοντας ακόμα και τον Κυρ. Μητσοτάκη, επιχείρησε να πείσει πως είναι «άνθρακες ο θησαυρός των υπερκερδών».

Επί του πορίσματος ξανά, η ΡΑΕ φέρεται να «δίνει» ευθέως την κυβέρνηση λέγοντας πως έλαβε επιστολή από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα, που ζητούσε να ληφθούν υπόψη τα οικονομικά αποτελέσματα των ετών 2019 και 2020 για τη ΔΕΗ και τις άλλες τρεις εταιρείες που παράγουν ηλεκτρισμό. Και η επιστολή αυτή εστάλη στις 28 Απριλίου 2022, μερικές ημέρες πριν παραδοθεί το πόρισμα στις 6 Μαΐου. Βέβαια, έναν μήνα περίπου νωρίτερα, στις 23 Μαρτίου, ο Κυρ. Μητσοτάκης είχε παραδεχτεί από το βήμα της Βουλής την ύπαρξη υπερκερδών και έδωσε εντολή στη ΡΑΕ να τα υπολογίσει και να τα φορολογήσει με 90%.

Σε αυτό το μήκος κύματος η ΡΑΕ, σύμφωνα πάντα με την αποκάλυψη της ΕφΣυν, τονίζει πως: «δεν θεωρεί ότι η σύγκριση των οικονομικών καταστάσεων με αυτά των πρηγούμενων ετών αρκεί ως η πλέον αντιπροσωπευτική μεθοδολογία για την εξέταση της πιθανής αυξημένης κερδοφορίας κατά την περίοδο της ενεργειακής κρίσης. Ωστόσο, τελικά, η ίδια η ΡΑΕ για να υπολογίσει πάλι τα υπερκέρδηκαταλήγει να συγκρίνει το Μικτό Περιθώριο Κέρδους ανάμεσα στην περίοδο Οκτωβρίου 2021 – Μαρτίου 2022 και εκείνη μεταξύ Οκτωβρίου 2020 – Μαρτίου 2021».

Περισσότερα στην Εφημερίδα των Συντακτών που κυκλοφορεί στα περίπτερα…

Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter