Πορτογαλία: Στην τελική ευθεία για εκλογές – «Η Δεξιά δεν έχει λύσεις για τα προβλήματα της χώρας»

Πορτογαλία: Στην τελική ευθεία για εκλογές – «Η Δεξιά δεν έχει λύσεις για τα προβλήματα της χώρας»

Στις κάλπες προσέρχονται οι Πορτογάλοι την Κυριακή 10 Μαρτίου, πρόωρα, μετά το σκάνδαλο που είχε οδηγήσει στην παραίτηση του πρωθυπουργού Αντόνιο Κόστα τον περασμένο Νοέμβριο. Ο Λούις Μοντενέγκρο, ηγέτης του Κεντροδεξιού Σοσιαλ-Δημοκρατικού Κόμματος και της Δημοκρατικής Συμμαχίας δείχνει να έχει μέχρι τώρα ένα ελαφρύ προβάδισμα με ποσοστό γύρω στο 30%.

«Η νίκη της Δεξιάς στις εκλογές θα μπορούσε να αντιστρέψει τις κοινωνικές προόδους των τελευταίων ετών και να προαναγγείλει μια επιστροφή στην ηθική, θεωρητική και πολιτική χρεοκοπία που ακολούθησε την οικονομική κρίση του 2008», δήλωσε μιλώντας στον Guardian η Μαριάνα Μορτάγκουα από το κόμμα «Αριστερό Μπλοκ».

«Τα Δεξιά και Ακροδεξιά κόμματα δεν έχουν βιώσιμες λύσεις για τη στέγαση και την υγειονομική περίθαλψη της χώρας, ούτε για τις μισθολογικές κρίσεις», πρόσθεσε.

Η Μορτάγκουα πρότεινε επίσης, ότι τα κοινωνικά δικαιώματα που κατακτήθηκαν με κόπο θα μπορούσαν να απειληθούν, επισημαίνοντας ότι ένα ανώτερο στέλεχος ενός από τα κόμματα που αποτελούν τον συνασπισμό της Κεντροδεξιάς Δημοκρατικής Συμμαχίας, είχε διατυπώσει την ιδέα ενός νέου δημοψηφίσματος για τις αμβλώσεις, σχεδόν δύο δεκαετίες από όταν o πορτογαλικός νόμος άλλαξε για να νομιμοποιήσει την άμβλωση (2007).

«Σήμερα, τα μεγάλα νέα είναι ότι ένας από τους δεξιούς υποψηφίους θέλει να διεξαχθεί δημοψήφισμα για την απαγόρευση των αμβλώσεων στην Πορτογαλία, κάτι που κερδίσαμε πριν από 17 χρόνια», τόνισε η Μορτάγκουα, προσθέτωντας ότι «όλα αυτά διακυβεύονται αυτή τη στιγμή».

Η Δημοκρατική Συμμαχία κινήθηκε γρήγορα για να αποστασιοποιηθεί από την ιδέα ενός νέου δημοψηφίσματος για τις αμβλώσεις, ωστόσο η Μορτάγκουα, υπογράμμισε ότι ο συνασπισμός, υπό την ηγεσία του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (PSD), δεν πρέπει να επιστρέψει στην εξουσία, λόγω των επώδυνων και καταστροφικών πολιτικών λιτότητας που επέβαλε στην Πορτογαλία κατόπιν εντολής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

«Κάναμε κάτι σημαντικό το 2015 και πρέπει να διατηρήσουμε αυτή την ικανότητα για να αλλάξουμε τη χώρα, να λαμβάνουμε προοδευτικά μέτρα», ανέφερε επίσης η Μορτάγκουα.

Διαβάστε επίσης:

Apple: Πρόστιμο 1,8 δισ. από την Κομισιόν για αθέμιτο ανταγωνισμό

Γερμανία: Παρέμβαση καγκελαρίου Σολτς υπέρ Τζούλιαν Ασάνζ και κατά της έκδοσης στις ΗΠΑ

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter