Apple: Πρόστιμο 1,8 δισ. από την Κομισιόν για αθέμιτο ανταγωνισμό

Apple: Πρόστιμο 1,8 δισ. από την Κομισιόν για αθέμιτο ανταγωνισμό

Πρόστιμο «μαμούθ» ύψους 1,8 δισεκατομμυρίων ευρώ  (1,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων) επιβλήθηκε στον αμερικανικό τεχνολογικό κολοσσό Apple από την Κομισιόν, για κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης του στην αγορά διανομής εφαρμογών ροής μουσικής σε χρήστες iPhone και iPad, ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Πρόκειται για το πρώτο αντιμονοπωλιακό πρόστιμο από τις Βρυξέλλες στην Apple και είναι ένα από τα μεγαλύτερα που επιβάλλονται σε εταιρεία τεχνολογίας από την ΕΕ.

Η Apple είναι επί του παρόντος ο μοναδικός πάροχος ενός App Store όπου οι προγραμματιστές μπορούν να διανέμουν τις εφαρμογές στους χρήστες iOS σε όλο τον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο («ΕΟΧ»). Η Apple ελέγχει κάθε πτυχή του iOS και ορίζει τους όρους και τις προϋποθέσεις που πρέπει να τηρούνται στο App Store και να μπορούν να προσεγγίσουν χρήστες iOS στον ΕΟΧ.

Η έρευνα ξεκίνησε από μια καταγγελία του Spotify το 2019, με την κατηγορία πως η Apple δημιουργεί ένα αντι-ανταγωνιστικό περιβάλλον αποτυγχάνοντας να ενημερώσει τους χρήστες iPhone ότι υπάρχουν φθηνότερες, εναλλακτικές εφαρμογές ροής μουσικής διαθέσιμες εκτός του App Store.

Ειδικότερα, οι διατάξεις κατά του συστήματος διεύθυνσης απαγορεύουν στους προγραμματιστές εφαρμογών:

Την ενημέρωση των χρηστών iOS εντός των εφαρμογών τους σχετικά με τις τιμές των προσφορών συνδρομής που διατίθενται στο διαδίκτυο εκτός της εφαρμογής.

Την ενημέρωση των χρηστών iOS εντός των εφαρμογών τους σχετικά με τις διαφορές τιμών μεταξύ των συνδρομών εντός εφαρμογής που πωλούνται μέσω του μηχανισμού αγοράς εντός εφαρμογής της Apple και εκείνων που είναι διαθέσιμες αλλού.

Συνδέσμους στις εφαρμογές τους που οδηγούν τους χρήστες iOS στον ιστότοπο του προγραμματιστή της εφαρμογής από τον οποίο μπορούν να αγοραστούν εναλλακτικές συνδρομές.
Οι προγραμματιστές εφαρμογών δεν μπορούσαν επίσης να επικοινωνήσουν με τους νέους χρήστες τους, για παράδειγμα μέσω email, για να τους ενημερώσουν σχετικά με εναλλακτικές επιλογές τιμολόγησης αφού δημιουργήσουν έναν λογαριασμό.

Τι απαντά η Apple

Από την πλευρά της, η Apple είπε ότι ο μεγαλύτερος ωφελούμενος από την απόφαση είναι η σουηδική υπηρεσία Spotify, η οποία πουλάει συνδρομές μέσω της δικής της ιστοσελίδας και όχι μέσω του καταστήματος εφαρμογών της Apple. Η Apple σημείωσε επίσης, ότι θα ασκήσει έφεση κατά της απόφασης που της επέβαλε το πρόστιμο.

«Η απόφαση… αγνοεί την πραγματικότητα μιας αγοράς που είναι ακμάζουσα, ανταγωνιστική και αναπτύσσεται γρήγορα. Η Apple θα ασκήσει έφεση», ανέφερε χαρακτηριστικά η εταιρεία σε ανακοίνωσή της, υποστηρίζοντας ότι η Επιτροπή απέτυχε «να αποκαλύψει οποιαδήποτε αξιόπιστη απόδειξη βλάβης των καταναλωτών».

Διαβάστε επίσης:

Αυστραλία: Λευκός καρχαρίας 4 μέτρων ξεβράστηκε σε παραλία (Video)

Γερμανία: Παρέμβαση καγκελαρίου Σολτς υπέρ Τζούλιαν Ασάνζ και κατά της έκδοσης στις ΗΠΑ

ΝΑΤΟ: Στρατιωτικά γυμνάσια στη Σκανδιναβία με το βλέμμα στη Ρωσία

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter