Πούτιν: «Εάν υπάρχει το Βέλγιο, το οφείλει στην Ρωσία»

Πούτιν: «Εάν υπάρχει το Βέλγιο, το οφείλει στην Ρωσία»

Αίσθηση προκάλεσε η δήλωση του Ρώσου προέδρου, Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος ανέφερε ότι το Βέλγιο οφείλει την ύπαρξη του στη Ρωσία. Μετά τα όσα είπε στη συνέντευξη του στον Τάκερ Κάρλσον, ότι «η Πολωνία ξεκίνησε τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο».

Απαντώντας σε ερώτηση Βέλγου στο Παγκόσμια Φεστιβάλ Νεολαίας, μια συγκέντρωση νέων από τη Ρωσία και χώρες ανά την υφήλιο κοντά στο Σότσι της Μαύρης Θάλασσας ο Πούτιν είπε ότι το Βέλγιο «εμφανίστηκε στον παγκόσμιο χάρτη ως ανεξάρτητο κράτος σε μεγάλο βαθμό χάρη στη Ρωσία και τη στάση της», αν και δεν διευκρίνισε τι ακριβώς εννοούσε.

Η Ιστορία, ωστόσο, είναι αρκετά διαφορετική: Όταν ξεκίνησε η Βελγική Επανάσταση εναντίον της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου των Κάτω Χωρών με στόχο την ανεξαρτησία το 1830, η Ρωσία πήρε το μέρος των Ολλανδών και μάλιστα σχεδίαζε να στείλει δυνάμεις για να συνδράμουν στην αντιμετώπιση των Βέλγων επαναστατών, φοβούμενη μήπως η εξέγερσή τους εμπνεύσει παρόμοιες επαναστάσεις κατά των μεγάλων ευρωπαϊκών μοναρχιών.

Ο τσάρος Νικόλαος Α΄ αναγκάστηκε τελικά να στείλει τους στρατιώτες αυτούς – πολλοί εκ των οποίων Πολωνοί – στην Πολωνία λόγω της εξέγερσης που ξέσπασε στις 29 Νοεμβρίου εναντίον της Ρωσικής Αυτοκρατορίας. Μετά την καταστολή της Πολωνοί αξιωματικοί διέφυγαν και πολλοί εξ’ αυτών πήγαν στο Βέλγιο όπου ενίσχυσαν τις δυνάμεις της χώρας.

H Ρωσία αποδέχθηκε τελικά την ανεξαρτησία του Βελγίου στη Διάσκεψη του Λονδίνου του 1830, όπου η Βρετανία και η Γαλλία έπαιξαν πρωταγωνιστικό ρόλο, αλλά σύμφωνα με το Politico, είναι λογικότερο να πιστώνει κανείς την ύπαρξη του Βελγίου στους Πολωνούς, που στασίασαν κατά της Ρωσίας, παρά στη Μόσχα.

Διαβάστε επίσης: Washington Post: «Στη Γάζα, οι νέοι δεν ζουν πολύ, λόγω πείνας»

Νέα προειδοποίηση για την Κωνσταντινούπολη: «Περιμένουμε σεισμό άνω των 7 Ρίχτερ» (Video)

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter