Πούτιν-Κιμ, μια συμμαχία που προκαλεί πονοκέφαλο στη Δύση (Photos)

Πούτιν-Κιμ, μια συμμαχία που προκαλεί πονοκέφαλο στη Δύση (Photos)

Η επίσκεψη του βορειοκορεάτη ηγέτη στη Ρωσία καταδεικνύει ότι πλέον τα προσχήματα έχουν πέσει και τα στρατόπεδα Ανατολής Δύσης χωρίζονται ολοένα και πιο ξεκάθαρα.

Δείτε επίσης: «Χαίρομαι που σας βλέπω» – Η θερμή χειραψία του Πούτιν με τον Κιμ Γιονγκ Ουν (Photos – Video)

Αμερικανικό προϊόν

Τα αμερικανικά Μέσα αναφέρουν ότι είναι περίπου ντροπή του Πούτιν που δέχθηκε τη βοήθεια μιας μικρότερης δύναμης για να διατηρήσει την πολεμική επιχείρηση στην Ουκρανία. Η αλήθεια, βέβαια, είναι ότι οι δυτικοί αναλυτές προσπερνούν το γεγονός ότι η Ρωσία ωθήθηκε στο να συσφίξει τις σχέσεις της με τις χώρες του… «άξονα του κακού» (Κίνα, Βόρεια Κορέα) από τις εξοντωτικές κυρώσεις που δέχθηκε από τη Δύση, οι οποίες είχαν στόχο να πλήξουν την οικονομία της. Το αποτέλεσμα της όποιας συμφωνίας προκύψει από τη συνάντηση των δύο ηγετών αναμένεται με ίση δόση αδιαφορίας και ανησυχίας, αφού τα δυτικά Μέσα ακροβατούν ανάμεσα στην απαξία για τις δύο χώρες και την κινδυνολογία για μια ενδεχόμενη στενότερη στρατιωτική συνεργασία. Βέβαια, είναι αρκετά οξύμωρο να φοβούνται οι ΗΠΑ μια στρατιωτική συνεργασία χωρών που θεωρούνται περιφερειακές δυνάμεις, τη στιγμή που οι αμερικανικές στρατιωτικές δαπάνες για το 2022, σύμφωνα με το SIPRI φτάνουν σε ύψος τις δαπάνες της Ρωσίας, της Κίνας και της Ινδίας αθροιστικά! Το πραγματικό ζήτημα στην περίπτωση της συνεργασίας των δύο χωρών είναι η συνέχιση του αιματηρού πολέμου στην Ουκρανία θα γίνει πιο εύκολη, με τις συνέπειες για τον ουκρανικό πληθυσμό να είναι ανυπολόγιστες, σε υλικό και ψυχολογικό επίπεδο.

Ποιος προκαλεί ποιον

Παράλληλα, οι Αμερικανοί φοβούνται ότι η Βόρεια Κορέα θα λάβει από τη Ρωσία τεχνογνωσία για τα πυρηνικά της όπλα, και ότι θα εξελιχθεί σε μεγαλύτερη απειλή για τη Νότια Κορέα, και κατ’ επέκταση για τις ΗΠΑ. Ωστόσο, η Ουάσινγκτον είναι αυτή που κάνει τις πιο τολμηρές «κυκλωτικές» κινήσεις στην περιοχή πλησίον των χωρών που συνασπίζονται εσχάτως. Το νέο επίκεντρο ενδιαφέροντος της εξωτερικής πολιτικής της Ουάσινγκτον μετά τη Μέση Ανατολή είναι η περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού, στοχεύοντας  την κινεζική κινητικότητα στην περιοχή. Αξίζει να σημειωθεί ότι σε αυτό το πλαίσιο, οι ΗΠΑ έχουν ενθαρρύνει την στρατιωτική ενίσχυση της Ιαπωνίας, που έσπασε ταμπού που κρατούν από τον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο και έκανε αλλαγές στο Σύνταγμά της για να αλλάξει ο πρωθυπουργός, Φούμιο Κίσιντα, το επιθετικό της στρατιωτικό δόγμα. Παράλληλα, η Νότια Κορέα έχει και αυτή υποσχεθεί την στρατιωτική της αναβάθμιση, ενώ τον περασμένο Απρίλιο αποκαλύφθηκε ότι οι ΗΠΑ θα αποκτήσουν τέσσερις νέες βάσεις στις Φιλιππίνες.

Εγκατάλειψη του δόγματος συμφιλίωσης

Παράλληλα, οι δυτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι η κίνηση προσέγγισης του Κιμ και του Πούτιν αποτελεί εγκατάλειψη κάθε προσπάθειας της Βόρειας Κορέας για ομαλοποίηση των σχέσεών της με τις ΗΠΑ. Η πολιτική ομαλοποίησης είχε πρωτοδιατυπωθεί στο τέλος του Ψυχρού πολέμου από τον προπάτορα της κυβερνητικής δυναστείας, Κιμ Ιλ Σουνγκ, με σκοπό να ξεφύγουν από τη σκιά μιας καταρρέουσας Σοβιετικής Ένωσης και μιας όλο και πιο επιβλητικής Κίνας. Από τότε το δόγμα εξωτερικής πολιτικής έχει αλλάξει άρδην, με κορωνίδα τη δοκιμαστική εκτόξευση διηπειρωτικών πυραύλων, που μπορούν δυνητικά να πλήξουν την ενδοχώρα των ΗΠΑ. Αυτό που μαρτυρείται δημοσίως έκτοτε είναι μια μετεξέλιξη σε δηλώσεις και ενέργειες που αντικατοπτρίζουν μια νέα κοσμοθεωρία, ουσιαστικά μια κρίση ότι η προηγούμενη πολιτική αναζήτησης ομαλών σχέσεων με τις Ηνωμένες Πολιτείες ως ρυθμιστή ενάντια στους ισχυρούς γείτονες της Βόρειας Κορέας είχε τελείως αποτύχει. Φαίνεται ότι η Πιονγκγιάνγκ κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι μακροπρόθεσμες γεωπολιτικές τάσεις απαιτούν μια επανευθυγράμμιση με τη Μόσχα και το Πεκίνο ως τον πιο πρακτικό και πιθανώς ασφαλέστερο δρόμο για να ακολουθήσει η Βόρεια Κορέα.

Αν αυτό σημαίνει άνοιγμα του εναέριου χώρου της Βόρειας Κορέας σε ρωσικές αναγνωριστικές πτήσεις, την παραχώρηση προς το ρωσικό Ναυτικό πρόσβασης σε λιμάνια και αεροδρόμια, καθώς και σε προηγμένα ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη, η Πιονγκγιάνγκ πιθανότατα θα συμφωνήσει. Αν αυτό σημαίνει ενισχυμένη στρατιωτική υποστήριξη της Βόρειας Κορέας για τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία και ενισχυμένη πυρηνική και πυραυλική υποστήριξη της Ρωσίας στην Πιονγκγιάνγκ, δεν θα αποτελέσει έκπληξη για κανένα.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter