Πούτιν: Ο πυρηνικός σταθμός Ακούγιου στην Τουρκία το 2024 μπαίνει σε λειτουργία

Πούτιν: Ο πυρηνικός σταθμός Ακούγιου στην Τουρκία το 2024 μπαίνει σε λειτουργία
Sergei Guneyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Στη συνάντηση του Βλαντιμίρ Πούτιν με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο Σότσι της Ρωσίας βασικό θέμα είναι η επανεκκίνηση της συφωνίας για τα σιτηρά από την οποία έχει αποχωρήσει η Ρωσία. Ομως οι πρόεδροι Ρωσίας και Τουρκίας συζητούν πολλά άλλα θέματα σύμφωνα με όσα μεταδίδουν τουρκικά και ρωσικά ΜΜΕ.

Οι δύο ηγέτες αναζητούν ένα μορατόριουμ σε χώρες όπως η Συρία και η Λιβύη, όπου υποστηρίζουν αντίθετες πλευρές. Η Ρωσία θέλει να μετατρέψει την Τουρκία σε ενεργειακό κόμβο ρωσικού φυσικού αερίου και να την απομακρύνει όσο μπορεί από τη Δύση, τάζοντας ανταλλάγματα.

Ενα θέμα που ενδιαφέρει ιδιαίτερα την Ελλάδα είναι ο πυρηνικός σταθμός που χτίζει η Ρωσία στο Ακούγιου της Τουρκίας στα μικρασιατικά παράλια, κοντά στην Κύπρο.

Ο πυρηνικός σταθμός των 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων θα τεθεί σε λειτουργία έως το επόμενο έτος είπε ο Πούτιν, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.

«Η κατασκευή του πυρηνικού σταθμού στο Ακούγιου συνεχίζεται και η Τουρκία εντάχθηκε επίσημα στη διεθνή λέσχη των πυρηνικών κρατών με την παράδοση της πρώτης παρτίδας ρωσικού πυρηνικού καυσίμου στο Ακούγιου. Εάν όλα πάνε όπως είχε προγραμματιστεί, θα ξεκινήσουμε την πρώτη μονάδα το επόμενο έτος. Υπάρχουν επίσης κάποιες ενδιαφέρουσες δυνατότητες για να συνεχίσουμε τη συνεργασία μας», δήλωσε ο Πούτιν.

Διαβάστε επίσης: Συνάντηση Πούτιν – Ερντογάν: Ανοικτό το ενδεχόμενο επαναδιαπραγματεύσεων για τα σιτηρά

Το Ακούγιου είναι ο πρώτος πυρηνικός σταθμός που κατασκευάζεται στην Τουρκία. Το έργο υλοποιείται σύμφωνα με μια διακυβερνητική συμφωνία που υπέγραψαν η Ρωσία και η Τουρκία το 2010. Ο πυρηνικός σταθμός θα στεγάσει τέσσερις ρωσικά σχεδιασμένους αντιδραστήρες. Μόλις τεθεί σε λειτουργία και ολοκληρωθεί η ισχύς του, ο NPP θα παράγει περίπου 35 δισ. kWh ετησίως. Το έργο αυτή τη στιγμή χρηματοδοτείται εξ ολοκλήρου από τη Ρωσία.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter