Πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του προγράμματος Elviten

Το ευρωπαϊκό πρόγραμμα Elviten προσφέρει εδώ και λίγες ημέρες μέσω του Δήμου Τρικκαίων, πέντε οχήματα για περιήγηση, βόλτα και καθημερινές απλές δουλειές στην πόλη.

Τα τρία οχήματα βρίσκονται στο Κέντρο Πληροφόρησης (InfoPoint) στην κεντρική πλατεία Ηρώων Πολυτεχνείου και τα άλλα δύο σύντομα στον Μύλο Ματσόπουλου.

Ο Δήμαρχος Τρικκαίων, Δημήτρης Παπαστεργίου μίλησε για τη συνέχεια των δράσεων για τη βιώσιμη κινητικότητα, τον συνδυασμό των «πράσινων» μετακινήσεων με το πρόγραμμα «πράσινων» επενδύσεων (φωτισμός LED, φυσικό αέριο, φωτοβολταϊκά συστήματα) που κατέθεσε ο Δήμος Τρικκαίων, αλλά και για την ανθρώπινη όψη των πόλεων.

Ο πρόεδρος της e-trikala ΑΕ από τη μεριά του, Γιάννης Κωτούλας αναφέρθηκε στην ουσία του προγράμματος, δηλαδή στην ελεύθερη μετακίνηση πολιτών, στην εξαγωγή χρήσιμων συμπερασμάτων για τη συμπεριφορά και τα οφέλη της ηλεκτροκίνησης σε πόλεις και στη μεγάλη συμβολή του Δήμου Τρικκαίων συνολικότερα στα ευρωπαϊκά προγράμματα.

Πώς λειτουργεί

-Ο χρήστης εγγράφεται σε ειδική ηλεκτρονική φόρμα στο InfoPoint

-«Κατεβάζει» τη σχετική εφαρμογή (application) στο κινητό του

-Παρουσιάζει το δίπλωμα οδήγησης και την ταυτότητά του

-Υπογράφει το σχετικό συμφωνητικό, καθώς το σύστημα λειτουργεί με όρους ενοικίασης οχημάτων (ως προς ζημιές, αποκατάστασή τους κ.λπ.)

-Παραλαμβάνει το όχημα για μέγιστο διάστημα δύο ωρών

-Επιστρέφει το όχημα μετά το πέρας της χρονικής διάρκειας

-Σύντομα θα μπορεί να γίνει και «κράτηση» οχήματος, μέσω σχετικής υπηρεσίας

Το πρόγραμμα Elviten συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέσω του προγράμματος «HORIZON 2020». Στόχος του είναι η προώθηση χρήσης των ελαφρών ηλεκτρικών οχημάτων (EL-Vs), όπως ποδήλατα σκούτερ, τρίκυκλα και τετράκυκλα.

Μετέχουν έξι ευρωπαϊκές πόλεις: Τρίκαλα, Βερολίνο, Ρώμη, Γένοβα, Μάλαγα, Μπάρι. Σε κάθε πόλη εφαρμόζεται διαφορετικό σύστημα προώθησης ελαφρών οχημάτων. Στα Τρίκαλα, άλλα πέντε ηλεκτρικά οχήματα, τρίκυκλα αυτή τη φορά, δόθηκαν ήδη σε επαγγελματίες της πόλης (προμηθευτές ελαφρών αγαθών, delivery boys).

Τα οχήματα

-Κατασκευάστηκαν από την εταιρεία KYBURZ με έδρα την Ελβετία

-Είναι ηλεκτροκίνητα

-Φορτίζουν σε απλή πρίζα

-Οι μπαταρίες διαρκούν 60-100 χιλιόμετρα, αναλόγως του τρόπου οδήγησης, του εδάφους κ.α.

-Η διάρκεια φόρτισης είναι έξι έως 11 ώρες

-Η ταχύτητα μπορεί τα φτάσει και τα 35 χ.α.ω.

-Θα μείνουν στα Τρίκαλα για ένα έτος

-Είναι ασφαλισμένα σε εταιρεία ασφάλισης

Το πρόγραμμα στα Τρίκαλα θα καταγράφει τη συμπεριφορά των οχημάτων, τον τρόπο κίνησης, την ταχύτητα, τη διάρκεια της μπαταρίας, τις προδιαγραφές και την αξιοπιστία των συστημάτων κ.α.

Το πρόγραμμα ξεκίνησε τον Νοέμβριο του 2017, παρουσιάστηκε στα Τρίκαλα τον Φεβρουάριο του 2018 και τα οχήματα παρελήφθησαν τον Σεπτέμβριο του 2018. Τον Απρίλιο του 2019, αφού το προσωπικό της e-trikala ΑΕ ολοκλήρωσε τις διαδικασίες, τα οχήματα κυκλοφορούν στους δρόμους των Τρικάλων.

Πηγή: Δήμος Τρικκαίων

ΣΧΟΛΙΑ

Το Documento σέβεται όλες τις απόψεις, οι οποίες ωστόσο απηχούν αποκλειστικά και μόνον τη γνώμη των χρηστών. Διατηρούμε το δικαίωμά μας να μην αναρτούμε υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Σχόλια που παραπέμπουν με ενεργό link σε άλλα sites δεν θα δημοσιεύονται. Χρήστες που δεν σέβονται αυτούς τους κανόνες θα αποκλείονται.