Πράσινο πυρ στη γαλάζια «αναξιοπιστία»

Πράσινο πυρ στη γαλάζια «αναξιοπιστία»

Το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ αποκλείει το ενδεχόμενο συγκυβέρνησης με τη ΝΔ και θέλει να γίνει το μεγάλο ανάχωμα στην παντοδυναμία Μητσοτάκη

Η ηγεσία της Χαριλάου Τρικούπη πάνω στο μαγιάτικο κύμα του εκλογικού 11,45% πορεύεται προς τις νέες κάλπες προσδιορίζοντας το ΠΑΣΟΚ ως ισχυρή, αξιόπιστη και προοδευτική αντιπολίτευση, στοχεύοντας να γίνει αξιωματική αντιπολίτευση και σταδιακά να διεκδικήσει την εξουσία.

Μηχανισμός επιρροής

Τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ σε όλη την Ελλάδα έχουν ενεργοποιήσει τον μηχανισμό επιρροής τους και αναπαράγουν τη γραμμή της ηγεσίας της Χαρ. Τρικούπη, που εσχάτως τσιγκλάει τα αντανακλαστικά της κοινωνικής πλειοψηφίας επαναλαμβάνοντας συνεχώς ότι η ΝΔ υπηρετεί 1.000 οικογένειες φορολογικά και αναπτυξιακά και διαλύει το κοινωνικό κράτος. Κυρίως ξεκαθαρίζουν ότι δεν υπάρχει ενδεχόμενο συγκυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ με τη ΝΔ και ότι με την ψήφο του κόσμου το ΠΑΣΟΚ μπορεί να γίνει το μεγάλο ανάχωμα απέναντι σε μια ανεξέλεγκτη παντοδυναμία της ΝΔ.

Μάλιστα στελέχη της Χαρ. Τρικούπη έβαλαν φωτιά στα επικοινωνιακά τόπια της ΝΔ μόλις ο πρόεδρός της Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι αν η ΝΔ δεν έχει αυτοδυναμία, θα ξαναπάει σε τρίτες εκλογές. Οι δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ σε όλη την Ελλάδα –και για να αυτοπροστατευτούν από διαρροές προς τη ΝΔ και για να αφήσουν ανοιχτή δίοδο εισροής ψήφων προς τη Χαρ. Τρικούπη– επιχειρούν να εμπεδωθεί προεκλογικά στο εκλογικό σώμα ότι η ΝΔ διασφαλίζει την αυτοδυναμία και σε περίπτωση ακόμη και επτακομματικής Βουλής με 39%… Σε αυτό το πλαίσιο, ο Ν. Ανδρουλάκης τρολάρει τον πρόεδρο της

ΝΔ με το σχόλιό του «σε λίγο ο κ. Μητσοτάκης θα μας πει “ψηφίστε με για να μη σας χαλάσω τις διακοπές του Αυγούστου”» (τηλεοπτικός σταθμός Κόντρα).

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι της Χαρ. Τρικούπη έχουν πάρει χαρτί και μολύβι και σκιαγραφούν τον συλλογισμό τους ότι το πιο επικίνδυνο σενάριο είναι η παντοδυναμία μιας κυβέρνησης και όχι η ακυβερνησία. Πώς; Βάζουν κάτω το 40,79% της ΝΔ των εκλογών του Μαΐου 2023 και επισημαίνουν ότι με την ενισχυμένη αναλογική σήμερα η ΝΔ θα είχε 172 έδρες. Επομένως θέτουν σενάρια επί σεναρίων και με αύξηση ποσοστού και με μείωση, θεωρώντας πιθανό στις εκλογές του Ιουνίου να ενισχυθεί και να φτάσει τις 180 έδρες (θέτοντας ακόμη και προτάσεις για τα άρθρα προς συνταγματική αναθεώρηση) και λιγότερο πιθανό να χάσει 23 έδρες, να μείνει στις 149 και να μη σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση.

Παράλληλα αναδεικνύει ως μείζονα διαφορά μεταξύ ΠΑΣΟΚ και Κουμουνδούρου το ζήτημα της σοβαρότητας και της αξιοπιστίας, που σχηματοποιείται στην αναφορά Ανδρουλάκη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «λέει πάντα “δώστε περισσότερα”, εμείς λέμε “δώστε αυτά που πρέπει εκεί που πρέπει”».

Εν τω μεταξύ, η Χαρ. Τρικούπη προσπαθεί να εμφανίζεται ως αντίπαλο δέος της Πειραιώς, η οποία ασμένως το αποδέχεται (αντί για τον ΣΥΡΙΖΑ), εξού και η ανταλλαγή αρνητικών βραβείων – Νόμπελ οικονομικής ασυναρτησίας από ΝΔ προς ΠΑΣΟΚ Vs Νόμπελ οικονομικής κοροϊδίας από ΠΑΣΟΚ προς ΝΔ.

Ο μαύρος κατάλογος

Πάντως τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ με συνεχείς παρεμβάσεις τους στα ΜΜΕ φτιάχνουν τον μαύρο κατάλογο της «γαλάζιας» αναξιοπιστίας. Τις παλινωδίες ως προς το κόστος του οικονομικού προγράμματος της ΝΔ τις αναδεικνύει ο υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ στον Β3 Νότιο Τομέα Παύλος Χρηστίδης (είχε εκλεγεί στις κάλπες της 21ης Μαΐου) με λιτά tweets, όπως «κόστος προγράμματος ΝΔ: 01/Ιουνίου 9,1 δισ., 31 Μαΐου 8,9 δισ., 30 Μαΐου 8 δισ. στο action24, 8,9 στο ΣΚΑΪ».

Το δίδυμο του ψηφοδελτίου επικρατείας Παναγιώτης Δουδωνής και Δημήτρης Μάντζος, νομικοί και οι δύο, αλληλοσυμπληρώνει στοιχεία για τη μαύρη βίβλο της ΝΔ:

• Η κυβέρνηση Μητσοτάκη στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Σταθερότητας δεσμεύεται για αύξηση μισθών κάτω από 13% για ολόκληρη τετραετία, ενώ η Νέα Δημοκρατία προεκλογικά υπόσχεται αύξηση 25% για το ίδιο διάστημα!

• Η απάτη της Νέας Δημοκρατίας στο αποκορύφωμά της: το 2019 στο προεκλογικό τους πρόγραμμα έταζαν μείωση ΦΠΑ κατά δύο μονάδες στους δύο βασικούς συντελεστές. Εγραφαν: «μειώνουμε τον ΦΠΑ, με καθιέρωση δύο βασικών συντελεστών 11% και 22% από 13% και 24% σήμερα, με διατήρηση του υπερμειωμένου συντελεστή ΦΠΑ στο 6%». Σήμερα, όπως σημειώνει ο συνταγματολόγος Παν. Δουδωνής, ύστερα από πληθωριστική κρίση που εκτοξεύει την ακρίβεια και πλήττει τα νοικοκυριά οι της ΝΔ καταγγέλλουν την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για μείωση του ΦΠΑ στα βασικά είδη. «Κι όλα αυτά για να δίνουν τα κάθε λογής pass για εκλογικούς λόγους. Καθαρή απάτη […]» επισημαίνει.

• Στο στόχαστρο και η πολιτική υγείας της ΝΔ, τα στελέχη της οποίας το 2019 έλεγαν πολλά προεκλογικά και έκτοτε, σύμφωνα με τον Δημ. Μάντζο, «είτε ομολογούν πλήρη αποτυχία, είτε στρώνουν το έδαφος για την ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ, είτε και τα δύο μαζί – ό,τι κι αν ισχύει, κοστίζει ανθρώπινες ζωές».

«Φοροεπιδρομή»

Πάντως επιστέγασμα στην κριτική του ΠΑΣΟΚ κατά της ΝΔ είναι οι δεσμεύσεις της προς την ΕΕ για πρωτογενή πλεονάσματα, που φτάνουν το 2,5% το 2026. Αυτά, κατά το ΠΑΣΟΚ, προαναγγέλλουν «τη συνέχιση της πρωτοφανούς υπερφορολόγησης των χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων μέσω των φόρων κατανάλωσης και την εφαρμογή της κρυφής ατζέντας της Νέας Δημοκρατίας για την επικείμενη φοροεπιδρομή στους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αυτοαπασχολούμενους. Ιδανικοί υποψήφιοι για το επόμενο νόμπελ… οικονομικής κοροϊδίας».

Η ηγεσία της Χαρ. Τρικούπη εμφανίζει το ΠΑΣΟΚ σαν την εναλλακτική επιλογή του ελληνικού λαού «ώστε να σταματήσει αυτό που φαίνεται να δημιουργείται: μια παντοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας», η οποία κατά τον Ν. Ανδρουλάκη «δεν θα βοηθήσει τη χώρα να πάει μπροστά».

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter