Προανακριτική: ΝΔ και ΚΙΝΑΛ ποδοπατούν το Σύνταγμα και τους νόμους

Προανακριτική: ΝΔ και ΚΙΝΑΛ ποδοπατούν το Σύνταγμα και τους νόμους

Στο βωμό της επισκίασης του υπαρκτού σκανδάλου από την σκευωρία Novartis, ΝΔ και ΚΙΝΑΛ δεν διστάζουν να κινηθούν πέρα από τα όρια της νομιμότητας και του Συντάγματος, εκπέμποντας το μήνυμα πως όποιος πολίτης τολμήσει να μιλήσει υπέρ του δημοσίου συμφέροντος θα βρεθεί στο στόχαστρο.

Kατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής την Τρίτη, αναμένεται να οριστικοποιηθεί η εξέταση των προστατευόμενων μαρτύρων από την Προανακριτική. Με το ετεροχρονισμένο αίτημα ΝΔ – ΚΙΝΑΛ φαίνονται να συμφωνούν ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ. Ωστόσο, το ζήτημα είναι πιο περίπλοκο απ’ ό,τι παρουσιάζεται.

Φίλα προσκείμενα στην κυβέρνηση Μέσα ισχυρίζονται πως η πρόσφατη κατάθεση των προστατευόμενων μαρτύρων στους αντιεισαγγελείς του Αρείου Πάγου έγινε «αυτοπροσώπως με ακάλυπτα τα χαρακτηριστικά του προσώπου τους». Το σενάριο που διαδίδεται αποσκοπεί στη δικαιολόγηση της επιδίωξης ΝΔ – ΚΙΝΑΛ προκειμένου να «βγει η κουκούλα των προστατευόμενων μαρτύρων» στον «ειδικό χώρο» που θα υποδείξει η ΕΛ.ΑΣ προκειμένου να συντελεστεί η εξέταση. Αίσθηση προκαλεί δε ότι βουλευτές των δύο πρώην συγκυβερνώντων κομμάτων διαρρέουν πως η αυτοπρόσωπη εξέταση των προστατευόμενων μαρτύρων από μέλη της Επιτροπής δεν χρειάζεται καν έγκριση αντίστοιχου αιτήματος από τον Άρειο Πάγο ή την Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς.

Το σενάριο αυτό θα προκαλούσε θυμηδία αν δεν ήταν επικίνδυνο. Καλά πληροφορημένες πηγές από τον Άρειο Πάγο διαψεύδουν αυτές τις πληροφορίες, τονίζοντας πως αν κάτι τέτοιο είχε συμβεί τότε θα είχε παραβιαστεί ο νόμος για τους προστατευόμενους μάρτυρες. Επισημαίνουν, επίσης, πως οι εν λόγω μάρτυρες προσήλθαν στον Άρειο Πάγο σε καθεστώς άκρας μυστικότητας, ενώ επ’ ουδενί οι δύο αντιεισαγγελείς του Αρείου Πάγου δεν μπόρεσαν να αντικρίσουν το πρόσωπό τους και δεν έμαθαν τα πραγματικά τους στοιχεία. Σε αντίθετη περίπτωση, οι προστατευόμενοι μάρτυρες θα μπορούσαν να προσφύγουν στα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια, με αποτέλεσμα κυρώσεις κατά της Ελλάδας. Μάλιστα, όπως σημειώνουν νομικές πηγές, αντίστοιχο ήταν το αίτημα για τους προστατευόμενους μάρτυρες στη δίκη της Χρυσής Αυγής, το οποίο προφανώς και απερρίφθη εξαιτίας του κινδύνου καταδίκης της χώρας από τα Διεθνή Δικαστήρια.

Η εμμονή στην αποκάλυψη της πραγματικής ταυτότητας των προστατευόμενων μαρτύρων καταδεικνύει τις μικροπολιτικές επιδιώξεις ΝΔ και ΚΙΝΑΛ, οι οποίες καμία επαφή δεν έχουν με την αποκάλυψη της αλήθειας σε αυτήν την πολύκροτη υπόθεση. Πιο σημαντικό κρίνεται, όμως, ότι με αυτές τις πρακτικές μέλη της εθνικής αντιπροσωπείας φτάνουν στο σημείο να εκφοβίζουν εισαγγελικούς λειτουργούς ή μάρτυρες που κατέθεσαν προς όφελος του Δημοσίου. Άραγε, ποιος πολίτης θα διανοηθεί να θέσει εαυτόν σε αυτή τη δοκιμασία όταν γνωρίζει εκ των προτέρων την ανελέητη επίθεση που θα δεχτεί;

Κατά το δοκούν διασφάλιση δικαιωμάτων;

Στην αυριανή συνεδρίαση αναμένεται να συζητηθούν και τα αιτήματα που έχει καταθέσει ο ερευνώμενος πρώην αν. υπουργός Δικαιοσύνης. Αν και η συμπολίτευση αναφέρει σε όλους τους τόνους ότι θα διασφαλίσει τα δικαιώματα του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, μέλη της στην Προανακριτική διαρρέουν πως δεν πρόκειται να υιοθετηθούν τα αιτήματά του για κατ’ αντιπαράσταση εξέτασή του με τους εισαγγελικούς λειτουργούς που καταφέρονται εναντίον του, ενώ δεν πρέπει να θεωρείται και σίγουρο πως θα καταθέσουν και τα πολιτικά πρόσωπα που τον έχουν αποκαλέσει «Ρασπούτιν», όπως λόγου χάρη ο Αντώνης Σαμαράς.

Αναβάθμιση κατηγορητηρίου;

Κατά τις ίδιες διαρροές, στην συνεδρίαση της Τρίτης θα γίνει και μια πρώτη αξιολόγηση των έως τώρα καταθέσεων από τους συνολικά 11 μάρτυρες που έχουν περάσει το κατώφλι της Επιτροπής. Το γεγονός αυτό θα οδηγήσει -σύμφωνα με τις πληροφορίες- στην αναβάθμιση του κατηγορητηρίου από την Ολομέλεια, αφού η «έρευνα» ξεφεύγει κατά πολύ από τις ράγες της υπόθεσης Novartis. Κατά τις πληροφορίες, θα προστεθεί στο κατηγορητήριο Παπαγγελόπουλου αναφορά για τυχόν τέλεση εκβιασμού, με τη διατύπωση να ανοίγει το δρόμο στην ολοκλήρωση του έργου αυτής της Προανακριτικής Επιτροπής που έχει πάρει την μορφή «μπλέντερ» και τα αλέθει όλα! Αλήθειες και ψέματα…

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter