Προανακριτική: Στο κενό έπεσαν τα «νταηλίκια» ΝΔ – ΚΙΝΑΛ με τους προστατευόμενους μάρτυρες

Προανακριτική: Στο κενό έπεσαν τα «νταηλίκια» ΝΔ – ΚΙΝΑΛ με τους προστατευόμενους μάρτυρες

Παρά τις επίμονες διαρροές ΝΔ – ΚΙΝΑΛ περί «αφαίρεσης της κουκούλας» των προστατευόμενων μαρτύρων, το κλιμάκιο της Προανακριτικής Επιτροπής που θα εξετάσει τους «Μάξιμο Σαράφη» και «Αικατερίνη Κελέση» θα ακολουθήσει όλους τους σχετικούς δικονομικούς κανόνες που διέπουν το καθεστώς προστασίας μαρτύρων.

Συστηματικά, το τελευταίο διάστημα, ΝΔ και ΚΙΝΑΛ διέρρεαν ψευδώς ότι οι προστατευόμενοι μάρτυρες κατέθεσαν αυτοπροσώπως στους αντιεισαγγελείς του Αρείου Πάγου, οι οποίοι έγιναν γνώστες των πραγματικών τους στοιχείων. Κατά τις διαρροές, το γεγονός αυτό έδινε κάθε δικαίωμα στα μέλη της Προανακριτικής να προβούν σε ανάλογη εξέταση των προστατευόμενων μαρτύρων, με σκοπό να τους «βγάλουν την κουκούλα» χωρίς καν να χρειάζεται σχετική έγκριση από τον Άρειο Πάγο ή την Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς. Οι διαρροές αυτές παρήγαγαν πηχυαίους τίτλους σε φιλοκυβερνητικά Μέσα αλλά και ανάλογες εντυπώσεις στην κοινή γνώμη.

Όπως είχε σημειώσει από την Δευτέρα το documentonews.gr, το συγκεκριμένο σενάριο φαντασίας θα προκαλούσε θυμηδία αν δεν ήταν επικίνδυνο. Ο κίνδυνος έγκειται στο γεγονός πως αν παραβιαστούν τα δικαιώματα των προστατευόμενων μαρτύρων τότε ελλοχεύει ο κίνδυνος διεθνούς καταδίκης της Ελλάδας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Πλήρης (αυτο)διάψευση

Κατά τη σημερινή συνεδρίαση της Προανακριτικής αποφασίστηκε κλιμάκιο της Επιτροπής που θα απαρτίζεται από τους εισηγητές των κομμάτων να λάβει κατάθεση το προσεχές διάστημα από τους προστατευόμενους μάρτυρες, τηρώντας όλους τους δικονομικούς κανόνες που διέπουν το καθεστώς προστασίας μαρτύρων. Επίσης, όσοι ισχυρίζονταν ότι δεν χρειάζονταν καν την άδεια του Άρειου Πάγου ή της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς, θα αναγκαστούν να ενημερώσουν όλες τις αρμόδιες Αρχές. Η κατάθεση αναμένεται να ληφθεί εκτός Κοινοβουλίου, σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο, όπως ακριβώς διεξήχθη η διαδικασία από τους αντιεισαγγελείς του Αρείου Πάγου. Εν ολίγοις, το επινόημα περί «αφαίρεσης της κουκούλας» των προστατευόμενων μαρτύρων κατέρρευσε, αποδεικνύοντας πως δεν ήταν τίποτα άλλο από ένα επικοινωνιακό πυροτέχνημα.

Επόμενοι μάρτυρες και διεύρυνση κατηγορητηρίου

Σχετικά με τα επόμενα βήματα της Επιτροπής, αποφασίστηκαν οι μάρτυρες που θα κληθούν να καταθέσουν το επόμενο διάστημα ενώ άνοιξε και επίσημα η συζήτηση για τη διερεύνηση του κατηγορητηρίου του Δ. Παπαγγελόπουλου.

Ως προς τους μάρτυρες, «πέρασε» η πρόταση της ΝΔ με τη στήριξη και του ΚΙΝΑΛ. Αναλυτικά η πρόταση της ΝΔ:

  • Αντιεισαγγελέας του Εφετών, Ευγενία Κυβέλου
  • Παύλος Πολάκης
  • Δημήτρης Τζανακόπουλος
  • Σάμπι Μιωνή
  • Προστατευόμενοι μάρτυρες
  • Προϊσταμένη της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς, Ελένη Τουλουπάκη
  • Εισαγγελείς κατά της Διαφθοράς, Χρήστος Ντζούρας και Στέλιος Μανώλης. Η κατάθεσή τους εξαρτάται από την εξέταση της Ελ. Τουλουπάκη, η οποία θα προηγηθεί.
  • Πρώην Γενική Επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης, Μαρία Παπασπύρου. Η ΝΔ επιφυλάσσεται για την κλήση της μετά τη διαβίβαση του πορίσματος της ΓΕΔΔ για το σκάνδαλο Novartis.
  • H NΔ επιφυλάσσεται για την κατ΄ αντιπαράσταση εξέταση της πρώην Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, Ξένης Δημητρίου, με τον αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ιωάννη Αγγελή.
  • Με επιφύλαξη αποφασίστηκε η κλήση της δημοσιογράφου, Γιάννας Παπαδάκου, μετά την κατάθεση του Σάμπι Μιωνή.
  • Με επιφύλαξη αποφασίστηκε η κλήση της ανακρίτριας, Ηλιάνας Ζαμανίκα, και της πρώην Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, Ευτέρπης Κουτζαμάνη.

Ως προς το επίσημο αίτημα του Κώστα Βαξεβάνη να καταθέσει στην Επιτροπή, η πλειοψηφία αλλά και το ΚΙΝΑΛ αιφνιδιάστηκαν, γεγονός που οδήγησε τη συζήτηση επί του αιτήματος στην επόμενη συνεδρίαση.

Την ερχόμενη Δευτέρα θα συζητηθεί και το ενδεχόμενο αναβάθμισης του κατηγορητηρίου του πρώην αν. υπουργού Δικαιοσύνης αλλά και ο τρόπος που αυτό θα συντελεστεί. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ΝΔ και ΚΙΝΑΛ προτίθενται να εντάξουν την κατηγορία του εκβιασμού αλλά και της κατάχρησης εξουσίας προκειμένου να μπορέσουν να συμπεριληφθούν και οι καταγγελίες εισαγγελέων που ουδεμία σχέση έχουν με το σκάνδαλο Novartis.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter