Πρόκληση Ισραήλ κατά ΟΗΕ: Persona non grata η ειδική εισηγήτρια για τα παλαιστινιακά εδάφη

Πρόκληση Ισραήλ κατά ΟΗΕ: Persona non grata η ειδική εισηγήτρια για τα παλαιστινιακά εδάφη

«Persona non grata» ανακηρύχθηκε από το Ισραήλ η ειδική εισηγήτρια των Ηνωμένων Εθνών για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στα παλαιστινιακά εδάφη, Φραντσέσκα Αλμπανέζε (Francesca Albanese), όπως ανακοίνωσε η ισραηλινή κυβέρνηση.

Η είσοδος της Αλμπανέζε στο Ισραήλ θα απαγορευτεί, όπως δήλωσαν ο Υπουργός Εξωτερικών Ίσραελ Κατς και ο υπουργός Εσωτερικών Μόσε Αρμπέλ σε κοινή τους δήλωση τη Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου.

Αφορμή αποτέλεσαν οι δηλώσεις της ίδιας το Σαββατοκύριακο, όταν το Ισραήλ ετοιμαζόταν να ξεκινήσει τα σφοδρά χτυπήματα στη Ράφα. Όπως είχε αναφέρει η Αλμπανέζε, «το Ισραήλ φαίνεται να παραβιάζει τις εντολές που εκδόθηκαν πριν από 15 μέρες από το Διεθνές Δικαστήριο Δικαιοσύνης στη Χάγη (ICJ)», το οποίο κάλεσε το Ισραήλ να λάβει άμεσα μέτρα για την προστασία των δικαιωμάτων των Παλαιστινίων και να σταματήσει κάθε δραστηριότητα που θα μπορούσε να συνιστά γενοκτονία.

Μιλώντας στον Guardian, η ίδια είχε δηλώσει επίσης ότι διαφωνεί με ορισμένους δικηγόρους και το ίδιο το Ισραήλ, σχετικά με την ερμηνεία της απόφασης του ICJ, οι οποίοι πιστεύουν ότι δεν απαγορεύονται οι πράξεις του Ισραήλ στη Γάζα, εφόσον τις αναλαμβάνει χωρίς πρόθεση γενοκτονίας.

Ακόμα, η Αλμπανέζε τόνισε σε ανάρτησή της στο X, ότι «το Ισραήλ είναι υποχρεωμένο να τηρήσει την απόφαση του δικαστηρίου, ενώ τα κράτη πρέπει να ενεργήσουν αποφασιστικά για να αποτρέψουν περαιτέρω φρικαλεότητες στη Γάζα».

Αξίζει να σημειωθεί, ότι μετά τη συνεδρίαση του ICJ και την ανακοίνωση των προσωρινών μέτρων σε βάρος του Εβραϊκού κράτους, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, απάντησε λέγοντας ότι το Τελ Αβίβ δεν θα σταματήσει τον πόλεμο στη Γάζα, προσθέτοντας ότι το δικαστήριο δεν διέταξε κατάπαυση του πυρός.

Τουλάχιστον 1.800 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί στη Γάζα μετά την απόφαση του δικαστηρίου. Το λουτρό αίματος στον παλαιστινιακό θύλακα συνεχίζεται με τη σφαγή της Ράφα, περιοχή στα νότια κοντά στα σύνορα με την Αίγυπτο, όπου είχαν βρει καταφύγιο πολλοί εκτοπισμένοι από τη Βόρεια Γάζα.

Διαβάστε επίσης

Γάζα: Παγκόσμια ανησυχία για τη σφαγή στη Ράφα – «Το Ισραήλ παραβιάζει τις εντολές του Διεθνούς Δικαστηρίου»

Διεθνής Τύπος: «Το χειρότερο σενάριο πολέμου εδώ και μισό αιώνα»

Λουτρό αίματος στη Γλυφάδα: «Ήρθα να ξεκαθαρίσουμε» – Τα λόγια του δράστη πριν ανοίξει πυρ (Photos)

Le Monde για κυβέρνηση Μητσοτάκη: Ένα από τα βαρίδια του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος

Ερυθρά Θάλασσα: Στόχος επίθεσης ελληνόκτητο πλοίο – «Σώο το πλήρωμα»

 

 

 

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter