Προκριματικές εκλογές ΣΥΡΙΖΑ: Η διαδικασία, οι ποσοστώσεις, η πεντάδα Κασσελάκη και η εφορευτική επιτροπή

Προκριματικές εκλογές ΣΥΡΙΖΑ: Η διαδικασία, οι ποσοστώσεις, η πεντάδα Κασσελάκη και η εφορευτική επιτροπή

Αντίστροφα μετράνε στον ΣΥΡΙΖΑ για τις προκριματικές εκλογές της Κυριακής, όπου θα εκλεγούν οι 35 από τους 42 υποψήφιους ευρωβουλευτές. Πέντε θέσεις θα επιλέξει ο Στέφανος Κασσελάκης, ενώ σίγουρη θέση στο ψηφοδέλτιο έχουν η Έλενα Κουντουρά και ο Κώστας Αρβανίτης.

Οι εκλογές θα γίνουν ανά περιφέρεια. Όσοι έχουν δηλώσει ότι θα συμμετάσχουν διαδικτυακά, έχουν ήδη επιλέξει για ποια περιφέρεια επιθυμούν να ψηφίσουν. Οι υπόλοιποι που θα ψηφίσουν με φυσική παρουσία, θα πρέπει να επιλέξουν ανάμεσα στους υποψήφιους της Περιφέρειας στην οποία ανήκει το Εκλογικό Τμήμα στο οποίο προσέρχονται.

Διαβάστε επίσης: ΣΥΡΙΖΑ: Αυτά είναι τα εκλογικά κέντρα για τις προκριματικές εκλογές – Η λίστα

Οι ποσοστώσεις

Βάσει καταστατικού, πρέπει να υπάρχει στο ευρωψηφοδέλτιο ίσος αριθμός ανδρών και γυναικών.

Στην Αττική εκλέγονται 12, έξι άνδρες και έξι γυναίκες.

Στην Κεντρική Μακεδονία εκλέγονται 4, δύο άνδρες και δύο γυναίκες.

Στη Θεσσαλία και στη Δυτική Ελλάδα εκλέγονται από 3. Ένας άνδρας, μία γυναίκα και η τρίτη θέση πάει ανάλογα με τις ψήφους είτε σε άνδρα, είτε σε γυναίκα.

Στους Απόδημους, στην Κρήτη και στην Αν. Μακεδονία & Θράκη εκλέγονται από 2, ένας άνδρας και μία γυναίκα.

Και βεβαίως υπάρχουν οι μονοεδρικές, όπου θα εκλεγεί ο πρώτος σε σταυρούς, είτε είναι άνδρας, είτε γυναίκα. Μονοεδρικές είναι η Πελοπόννησος, η Στερεά Ελλάδα, το Νότιο Αιγαίο, η Ήπειρος, η Δυτική Μακεδονία, το Ιόνιo και το Βόρειο Αιγαίο.

Οι πέντε επιλογές του Στέφανου Κασσελάκη θα… διορθώσουν την ποσόστωση ώστε στο ευρωψηφοδέλτιο να υπάρχουν 21 άνδρες και 21 γυναίκες, ενώ δεν αποκλείεται να επιλέξει και υποψηφόυς εκτός των 208 που συμμετέχουν στις εκλογές.

Η εφορευτική επιτροπή και η διαδικασία

Πρόεδρος της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής είναι ο Φώτης Κουβέλης. Τα υπόλοιπα μέλη είναι ο Πάνος Ρήγας, η Θεοδώρα Τζάκρη, ο Δημήτρης Τοκάνης, η Φανή Γιωτάκη, ο Γιάννης Μαντζουράνης και η Λίλα Σουλελέ.

Οι κάλπες θα ανοίξουν στις 8 το πρωί και θα κλείσουν στις 8 το βράδυ. Ακόμα δεν έχει διευκρινιστεί αν θα ανακοινωθούν αναλυτικά τα αποτελέσματα (σειρά κατάταξης, σταυροδοσία, κλπ).

Πριν τις εκλογές, θα πραγματοποιηθεί εκλογική πρόβα, ώστε να τεσταριστεί το σύστημα και να εξοικειωθούν με τη διαδικασία όσοι θα χειρίζονται τα τάμπλετ.

Τελικά δεν θα υπάρχει άλλη κάλπη για τους φίλους και άλλη για τα μέλη στα εκλογικά κέντρα. Η κάλπη θα είναι μία για όλους. Όσοι ψηφίσουν με φυσική παρουσία θα δώσουν από 2 ευρώ για να καλυφθούν τα έξοδα της εκλογικής διαδικασίας.

Ολοκληρώνονται οι παρουσιάσεις

Στις 19.30 το απόγευμα ο Στέφανος Κασσελάκης θα μιλήσει σε εκδήλωση στην κεντρική πλατεία της Νέας Σμύρνης, όπου θα παρουσιαστεί ο τρίτος κύκλος των υποψηφίων της Αττικής.

Νωρίτερα, στη 1 το μεσημέρι, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα μιλήσει στο Οικονομικό φόρουμ των Δελφών.

Από αύριο έως την Τρίτη θα βρίσκεται στη Νέα Υόρκη, όπου θα συναντηθεί με ομογενείς. Από εκεί θα ψηφίσει στις προκριματικές εκλογές, μέσω του iSYRIZA.

Στις 18 Απριλίου θα πραγματοποιηθεί μεγάλη εκδήλωση όπου θα παρουσιαστούν οι 42 υποψήφιοι, και πλέον θα έχουμε μπει για τα καλά σε προεκλογικό κλίμα, αφού θα ενταθούν οι περιοδείες και οι εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα. Ο σχεδιασμός λέει πως ο Στέφανος Κασσελάκης σε κάθε εκδήλωση θα συνοδεύεται από πέντε υποψήφιους…

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter