Πρόστιμο – «μαμούθ» 1,2 δισ. ευρώ της ΕΕ στη Meta – Για τους κανόνες περί προστασίας του απορρήτου της ΕΕ

Πρόστιμο – «μαμούθ» 1,2 δισ. ευρώ της ΕΕ στη Meta – Για τους κανόνες περί προστασίας του απορρήτου της ΕΕ

Οι Βρυξέλλες επέβαλαν στον τεχνολογικό κολοσσό Meta, μητρική εταιρεία του Facebook, πρόστιμο ύψους 1,2 δισεκατομμυρίων ευρώ επειδή δεν συμμορφώθηκε με τους κανόνες περί προστασίας του απορρήτου της ΕΕ.

Η Ιρλανδική Επιτροπή Προστασίας Δεδομένων ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι η Meta παραβίασε τον Γενικό Κανονισμό Προστασίας Δεδομένων (GDPR) όταν μετέφερε πλήθος προσωπικών δεδομένων Ευρωπαίων χρηστών του Facebook στις Ηνωμένες Πολιτείες χωρίς να τους προστατεύσει επαρκώς από τις πρακτικές παρακολούθησης δεδομένων της Ουάσιγκτον.

Είναι το μεγαλύτερο πρόστιμο που επιβλήθηκε βάσει του νόμου του μπλοκ για την προστασία της ιδιωτικής ζωής (GDPR). Η ιρλανδική υπηρεσία παρακολούθησης της ιδιωτικής ζωής δήλωσε ότι η χρήση από τη Meta ενός νομικού μέσου γνωστού ως «τυπικές συμβατικές ρήτρες» (SCCs) για τη μεταφορά δεδομένων στις ΗΠΑ «δεν αντιμετώπισε τους κινδύνους για τα θεμελιώδη δικαιώματα και ελευθερίες» των ευρωπαίων χρηστών του Facebook που εγείρονται από μια απόφαση ορόσημο από το ανώτατο δικαστήριο της ΕΕ.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο το 2020 κατέρριψε μια συμφωνία για τις ροές δεδομένων ΕΕ-ΗΠΑ, γνωστή ως «ασπίδα προστασίας της ιδιωτικής ζωής», λόγω φόβων για τις πρακτικές παρακολούθησης των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ. Στην ίδια απόφαση, το ανώτατο δικαστήριο της ΕΕ ενίσχυσε επίσης τις απαιτήσεις για τη χρήση SCC, ένα άλλο νομικό εργαλείο που χρησιμοποιείται ευρέως από εταιρείες για τη μεταφορά προσωπικών δεδομένων στις ΗΠΑ.

Η Meta —όπως και άλλες πολυεθνικές εταιρείες— συνέχισαν να βασίζονται στο νομικό μέσο, καθώς Ευρωπαίοι και Αμερικανοί αξιωματούχοι προσπαθούσαν να δημιουργήσουν μια νέα ρύθμιση ροών δεδομένων και ο αμερικανικός τεχνολογικός κολοσσός δεν είχε άλλους νομικούς μηχανισμούς για τη μεταφορά των προσωπικών του δεδομένων.

Η ΕΕ και οι ΗΠΑ ολοκληρώνουν μια νέα συμφωνία για τη ροή δεδομένων που μπορεί να τεθεί σε εφαρμογή από το ερχόμενο φθινόπωρο. Η Meta έχει προθεσμία έως τις 12 Οκτωβρίου για να σταματήσει να βασίζεται σε SCC για τις μεταγραφές δεδομένων χρηστών.

Ο αμερικανικός τεχνολογικός γίγαντας προειδοποίησε προηγουμένως ότι εάν αναγκαζόταν να σταματήσει να χρησιμοποιεί SCC χωρίς κατάλληλη εναλλακτική συμφωνία ροής δεδομένων, θα μπορούσε να κλείσει υπηρεσίες όπως το Facebook και το Instagram στην Ευρώπη.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter