Προτάσεις για (καλοκαιρινά) βιβλία

Προτάσεις για (καλοκαιρινά) βιβλία

Μυθιστορήματα, νουβέλες, διηγήματα, μελέτες αλλά και “ανθισμένες” ιστορίες από τις μέρες της καραντίνας

Σωστό αίμα

Φραντσέσκα Μελάντρι

Μέσα από μια αφήγηση που δεν σε αφήνει να την αφήσεις από τα χέρια σου η Ιταλίδα συγγραφέας διατρέχει τη σύγχρονη ιστορία της χώρας της (έχοντας κάνει αξιοσημείωτη έρευνα) εμμένοντας στις σελίδες που ακόμη παραμένουν ανοιχτές πληγές για τη συλλογική μνήμη. Στην αυγουστιάτικη Ρώμη του 2010 η Ιλάρια συναντά στο κατώφλι του σπιτιού της έναν μαύρο νεαρό ο οποίος ισχυρίζεται ότι είναι ανιψιός της, εγγονός του πατέρα της ο οποίος βρέθηκε στην Αιθιοπία τα χρόνια της ιταλικής κατοχής. Το μυθιστόρημα απέσπασε το βραβείο Sila ’49 και ήταν υποψήφιο για το βραβείο Strega, τη σπουδαιότερη λογοτεχνική διάκριση της Ιταλίας. Έγινε τεράστια εκδοτική επιτυχία στη Γερμανία –όπου μεταφράστηκε– και χαρακτηρίστηκε από το περιοδικό «Der Spiegel» «διεθνές μυθιστόρημα της χρονιάς». Την πολύ καλή μετάφραση από τα ιταλικά έχει κάνει η Άμπυ Ραΐκου.

ΕΚΔΟΣΕΙΣ Καστανιώτη

ΣΕΛ.: 656

TIMH: €26,00

————————————————————————————-

Ο θάνατος είναι ζόρικη δουλειά

Χάλιντ Χαλίφα

O Σύριος συγγραφέας Χάλιντ Χαλίφα θεωρείται από τους σπουδαιότερους συγγραφείς του αραβόφωνου κόσμου. Αρκετά από τα βιβλία του απαγορεύτηκαν από το επίσημο καθεστώς της πατρίδας του. Το μυθιστόρημά του που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις Εκδόσεις Καστανιώτη ξεκινάει με τον ηλικιωμένο Αμπντελατίφ ο οποίος από το κρεβάτι του νοσοκομείου ζητάει ως τελευταία επιθυμία του να ταφεί στο χωριό του. Τα τρία του παιδιά προκειμένου να πραγματοποιήσουν την επιθυμία του παίρνουν τη μεγάλη απόφαση να συνοδεύσουν τη σορό του από τη Δαμασκό στην Αναμπίγια περνώντας μέσα από τη φωτιά του πολέμου. Με συγκίνηση, φόβο και χιούμορ ο Χαλίφα περιγράφει τη σημερινή κατάσταση της χώρας του σε ένα βιβλίο που δύσκολα ξεχνάει κανείς. Τη μετάφραση έχει κάνει η Αγγελική Σιγούρου.

ΕΚΔΟΣΕΙΣ Καστανιώτη

ΣΕΛ.: 208

TIMH: €15,00

————————————————————————————-

Καθαρό λαμπρό μέλλον – Μια ριζοσπαστική υπεράσπιση του ανθρώπινου είδους

Πολ Μέισον

Τις τελευταίες δεκαετίες όλο και περισσότεροι άνθρωποι νιώθουν ότι οι εξελίξεις τούς έχουν μετατρέψει σε καύσιμο στη μηχανή της τεχνολογίας και της οικονομίας. Ο βραβευμένος Βρετανός συγγραφέας, δημοσιογράφος, παραγωγός ενημερωτικών εκπομπών και κινηματογραφιστής Πολ Μέισον μέσα από το ζωντανό κείμενό του υπενθυμίζει ότι οι ουμανιστικές αξίες έχουν θυσιαστεί στον βωμό του κέρδους και προτάσσει την ανάγκη για υπεράσπιση των δικαιωμάτων και των ελευθεριών. Στο βιβλίο του καταγράφει στοιχεία από τομείς όπως η οικονομία και η νευροεπιστήμη και θίγει τους πολιτισμικούς πολέμους και την άνοδο της ακροδεξιάς μέσα από τη δημοσιογραφική του εμπειρία σε μεγάλες λαϊκές κινητοποιήσεις ανά τον κόσμο, αλλά και τις παιδικές του μνήμες από την πόλη ανθρακωρύχων όπου μεγάλωσε. Τη μετάφραση έχει κάνει η Μαριάννα Τζιαντζή.

ΕΚΔΟΣΕΙΣ Καστανιώτη

ΣΕΛ.: 496

TIMH: €18,00

————————————————————————————-

Γράμματα στη Μίλενα

Φραντς Κάφκα

Το 1920 ο Φραντς Κάφκα βρέθηκε στο Μέρανο της Ιταλίας προκειμένου να καταπολεμήσει τη φυματίωση που τον ταλαιπωρούσε. Από εκεί άρχισε να στέλνει γράμματα στη Μίλενα Γέσενκα, η οποία ζούσε στην Πράγα και μετέφραζε στα τσεχικά τα πρώτα διηγήματά του. Ο δι’ αλληλογραφίας έρωτάς τους που κράτησε έως το 1923 καταγράφεται μέσα από αυτές τις επιστολές, στις οποίες μαθαίνουμε εκτός των άλλων τον τρόπο που αντιμετώπιζε ο Κάφκα την ασθένειά του («πνευματικά είμαι άρρωστος, η πνευμονική πάθηση δεν είναι παρά ένα ξεχείλισμα της πνευματικής αρρώστιας μου»), λεπτομέρειες από τη μοναχική ζωή του στην Ιταλία, τα όνειρα που έβλεπε τις νύχτες, τον φόβο που του δημιουργούσε η επιστροφή στην Πράγα. Μετάφραση Τέα Ανεμογιάννη.

ΕΚΔΟΣΕΙΣ Κέδρος

ΣΕΛ.: 272

TIMH: €14,20

————————————————————————————-

Πυθαγόρας

Γιώργος Περαντωνάκης

Δύο χρόνια από την αρχή της οικονομικής κρίσης που έχει επηρεάσει τη ζωή όλων, ένας άντρας δένει τον αδερφό του που έχει βυθιστεί στη σιωπή και του μιλάει χωρίς να περιμένει απάντηση. Στην προσπάθειά του να κατανοήσει για ποιον λόγο ο αδερφός του έχει σταματήσει κάθε επικοινωνία μαζί του καταλήγει να πιστεύει ότι η σιωπηλή διαμάχη ανάμεσά τους, που κρύβει πολύ θυμό και απογοήτευση, είναι η μικρογραφία του εμφυλιακού κλίματος που βιώνει η κοινωνία. Ο Γιώργος Περαντωνάκης ασχολείται κυρίως με τη σύγχρονη πεζογραφία και τη μελέτη της κριτικής. Εχει συνεργαστεί ως κριτικός λογοτεχνίας σε ποικίλα έντυπα. Άλλα βιβλία του είναι η «Μεταπολιτευτική κριτική στον καθρέφτη» και η «Βιβλιογραφία για τον Νίκο Καζαντζάκη (1906-2012)».

ΕΚΔΟΣΕΙΣ Καστανιώτη

ΣΕΛ.: 216

TIMH: €15,00

————————————————————————————-

Το πόδι της Φουμίκο

Τζουνίτσιρο Τανιζάκι

Η νουβέλα του Τανιζάκι δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά το 1919 στο περιοδικό «Γιούμπεν», σε μια εποχή που ο φετιχισμός του ποδιού που περιγράφει θεωρούνταν ερωτική διαστροφή. Το κείμενο παρουσιάζεται σαν μια μακροσκελή επιστολή την οποία ο φοιτητής στη Σχολή Καλών Τεχνών Νόντα Ουνόκιτσι στέλνει στον Τανιζάκι για να του αφηγηθεί την εμπειρία της γνωριμίας του με έναν γέρο έμπορο που του ζητάει να αποδώσει ζωγραφικά το πόδι της ερωμένης του για το οποίο νιώθει τρελό πάθος. Από τα σπουδαιότερα έργα του Ιάπωνα συγγραφέα, εδώ μεταφρασμένο από τα ιαπωνικά από τον Παναγιώτη Ευαγγελίδη, ο οποίος υπογράφει και το επίμετρο.

ΕΚΔΟΣΕΙΣ Άγρα

ΣΕΛ.: 96

TIMH: €10,50

————————————————————————————-

Hortus conclusus – Τριάντα έξι ιστορίες ξανακερδισμένης άνοιξης

Ίρις Κρητικού

Ιστορίες γραμμένες μέσα στην καραντίνα. Που όμως κάθε άλλο παρά θλίψη και εγκλεισμό αποπνέουν. Αντιθέτως μυρίζουν άνοιξη. Η Ίρις Κρητικού μας προσφέρει 36 υπέροχες μικρές ιστορίες-ωδή στον προσωπικό της περίκλειστο κήπο, hortus conclusus, κυριολεκτικά και μεταφορικά. Η πικάντικη αρμπαρόριζα, το μοσχοβολιστό γιασεμί, το μυρωδάτο λεμονάκι, οι νεραντζιές της Ευριπίδου και οι τριανταφυλλιές του κήπου γίνονται ιστορίες με ικανότητα να μεταφέρουν στον αναγνώστη τις ευωδιές τους. Οι μακρινοί κήποι της Αίγινας, οι βόλτες στο κέντρο της Αθήνας και οι «εκδρομές» στη σαββατιάτικη λαϊκή της Καλλιδρομίου αποκαλύπτουν μικρές κρυμμένες ομορφιές. Το βιβλίο κοσμείται από ισάριθμα μικρά ζωγραφικά έργα του Νεκτάριου Αποσπόρη.

Εκδόσεις Έλιξ

Σελ.: 128

Τιμή: €13,40

————————————————————————————-

Χάρης Λυμπερόπουλος – Κοντά στον αιώνα. Συνομιλώντας με τον πατέρα μου

Κατερίνα Λυμπεροπούλου

Η δημοσιογράφος Κατερίνα Λυμπεροπούλου παίρνει την πιο σημαντική συνέντευξη της ζωής της: αυτή με τον πατέρα της, ο οποίος έκλεισε τον 98άχρονο κύκλο της ζωής του δύο μήνες πριν. Επί χρόνια κατέγραφε την ιστορία ενός ανθρώπου που έζησε πολλές σημαντικές στιγμές του 20ού αιώνα. Βετεράνος αθλητικογράφος (είχε καλύψει έξι ολυμπιάδες και τέσσερα παγκόσμια κύπελλα ποδοσφαίρου), πρωταθλητής Ελλάδας στο πένταθλο και το άλμα εις μήκος, κοσμοπολίτης Αθηναίος που άφησε τη σφραγίδα του στην εποχή του. Ο αναγνώστης θα βρει μαρτυρίες για μεγάλες προσωπικότητες, από τον Γρηγόρη Λαμπράκη έως τον Τίτο. Με τον Νάσο Μπότση, εκδότη της «Απογευματινής», παρουσίασαν για πρώτη φορά αθλητικό ένθετο σε πολιτική εφημερίδα.

Εκδόσεις Πατάκη

Σελ.: 336

Τιμή: €15,50

————————————————————————————-

Καμπάλα

Θόρντον Ουάιλντερ

«Είναι πολύ πλούσιοι και έχουν μεγάλη επιρροή. Όλοι τούς φοβούνται. Και όλοι υποψιάζονται πως εξυφαίνουν συνωμοσίες για να ανατρέψουν την κατάσταση». Ενας νεαρός Αμερικανός ταξιδεύει στη Ρώμη των μέσων της δεκαετίας του 1920 όπου έρχεται σε επαφή με μια κλειστή ομάδα αριστοκρατών και διανοουμένων οι οποίοι προσπαθούν να κρατήσουν ζωντανό τον παλαιό κόσμο που χάνεται μετά τον Μεγάλο Πόλεμο. Για τον κεντρικό ήρωα και αφηγητή η εμπειρία αυτή θα είναι μια τελετή μετάβασης στην ενηλικίωση. Το πρώτο –σε μεγάλο βαθμό αυτοβιογραφικό– μυθιστόρημα του Θόρντον Ουάιλντερ (εκδόθηκε το 1926) ήταν αυτό που τον καθιέρωσε. Μετάφραση Άννυ Σπυράκου.

ΕΚΔΟΣΕΙΣ Αλεξάνδρεια

ΣΕΛ.: 200

TIMH: €12,72

————————————————————————————-

Δόξα

Βλαντίμιρ Ναμπόκοφ

Το μυθιστόρημα που εκδόθηκε στα ρωσικά το 1932 αφορά την ιστορία του Ρωσοελβετού Μάρτιν Εντελβάις, ο οποίος μεγαλώνει στην προεπαναστατική Αγία Πετρούπολη από την οποία αναγκάστηκε να φύγει μετά την Οκτωβριανή Επανάσταση. Η οικογένειά του τον στέλνει για σπουδές στην Αγγλία. Εκεί φιλοξενείται από τους Ζιλάνοφ, Ρώσους μετανάστες. Σύντομα ερωτεύεται τη 16άχρονη κόρη της οικογένειας. «Η “Δόξα” είναι το έργο μου που μου δημιουργεί τη μεγαλύτερη ευτυχία […] και ο Μάρτιν, ο ευγενέστερος, ο πλέον ακέραιος και συγκινητικός από όλους τους νεαρούς μου ήρωες» έλεγε ο συγγραφέας. Τη μετάφραση από τα ρωσικά έχει κάνει η Σταυρούλα Αργυροπούλου.

ΕΚΔΟΣΕΙΣ Ελληνικά Γράμματα

ΣΕΛ.: 272

TIMH: €14,90 

————————————————————————————-

Οι άθλιοι του Παρισιού και του Λονδίνου

Τζορτζ Όργουελ

Το 1928 ο Τζορτζ Όργουελ ήδη είχε πάρει την απόφαση να αφοσιωθεί στη συγγραφή και είχε παραιτηθεί από την αυτοκρατορική αστυνομία της Βιρμανίας όπου εργαζόταν. Η έλλειψη χρημάτων τον ανάγκασε να εγκατασταθεί στο Παρίσι όπου η ζωή ήταν φτηνή. Τις σκοτεινές εμπειρίες του από την «πόλη του φωτός» και αργότερα από το Λονδίνο κατέγραψε στο βιβλίο, το πρώτο του που θα εκδιδόταν (1933). Ο Όργουελ περιγράφει τη ζωή του σε συνθήκες απόλυτης φτώχειας (μένει νηστικός, μαζεύει γόπες από τους δρόμους, κοιμάται σε παγκάκια) η οποία κάνει όσους τη βιώνουν αόρατους στα μάτια των άλλων. Τη μετάφραση έχει κάνει ο Αλέξης Καλοφωλιάς.

ΕΚΔΟΣΕΙΣ Αίολος

ΣΕΛ.: 304

TIMH: €12,72

————————————————————————————-

Κανονικοί άνθρωποι

Σάλι Ρούνεϊ

Στο δεύτερο μυθιστόρημα της Ιρλανδής συγγραφέα (το πρώτο ήταν το «Συζητήσεις με φίλους» που επίσης κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Πατάκη) ο Κόνελ και η Μαριάν πηγαίνουν στο ίδιο σχολείο σε μια μικρή πόλη της Ιρλανδίας. Η Μαριάν είναι μοναχική, δεν έχει φίλους και ζει με την οικογένειά της σε μια έπαυλη όπου εργάζεται ως καθαρίστρια η μητέρα του Κόνελ, ο οποίος είναι ιδιαιτέρως αγαπητός στους συνομηλίκους του. Παρά τις διαφορές τους οι ζωές τους θα διασταυρωθούν αρκετές φορές κατά τη διαδικασία της ενηλικίωσής τους. Η Σάλι Ρούνεϊ γράφει για τον τρόπο που η πραγματική αγάπη μπορεί να διαπερνά τις κοινωνικές συμβάσεις. Μετάφραση Μαρία Φακίνου.

ΕΚΔΟΣΕΙΣ Πατάκη

ΣΕΛ.: 352

TIMH: €16,60

————————————————————————————-

Ιερουσαλήμ, προκλήσεις του χώρου σε μια διχοτομημένη μητρόπολη

Αν Μπ. Σλέι – Γκίλαντ Ρόζεν

H Αν Μπ. Σλέι, καθηγήτρια Κοινωνιολογίας στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Γεωργίας των ΗΠΑ και στο Κέντρο Μελετών Μέσης Ανατολής του ίδιου πανεπιστημίου, και ο Γκίλαντ Ρόζεν, καθηγητής Γεωγραφίας στο Εβραϊκό Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ, συνδυάζουν τα επιστημονικά τους ενδιαφέροντα προκειμένου να καταγράψουν τη δύστηνη πραγματικότητα της Ιερουσαλήμ. Οι δύο καθηγητές με ψυχραιμία καταγράφουν την πολιτική του αστικού χώρου (αφού πρώτα παρουσιάσουν εκτενώς τους διαφορετικούς πληθυσμούς του) και τα ανταγωνιστικά συμφέροντα που συγκρούονται εντός των ορίων της πόλης αναδεικνύοντας τόσο την αραβική όσο και την εβραϊκή εκδοχή για τη διχοτόμηση της Ιερουσαλήμ. Μετάφραση Μιχάλης Λαλιώτης.

ΕΚΔΟΣΕΙΣ Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης

ΣΕΛ.: 320

ΤΙΜΗ: €18,00

————————————————————————————-

Στης μεταπολίτευσης τα χρόνια

Μωυσής Λίτσης

Προκηρύξεις, φυλλάδια, τρικάκια και μπροσούρες από το 1976 έως το 1979 βρίσκονται στη συλλογή του δημοσιογράφου Μωυσή Λίτση, υλικό μέσα από το οποίο καταγράφεται η ριζοσπαστικοποίηση του κοινωνικού σώματος. Γιορτασμοί Πρωτομαγιάς, επέτειοι Πολυτεχνείου, κινητοποιήσεις νεολαίας και εργαζομένων, βουλευτικές και δημοτικές εκλογές ζωντανεύουν ξανά μέσα από το αρχείο του συγγραφέα συνθέτοντας τη μεγάλη ιστορία μιας κρίσιμης εποχής. Ο Μωυσής Λίτσης ταξινομεί θεματικά το υλικό, ιστορεί με δημοσιογραφική ακρίβεια τους κοινωνικούς αγώνες της εποχής και ξεδιπλώνει τις πολλές και διαφορετικές εκφάνσεις της Αριστεράς. Μια βιωματική προσέγγιση της πιο δαιμονοποιημένης περιόδου της σύγχρονης ιστορίας μας.

ΕΚΔΟΣΕΙΣ Τόπος

ΣΕΛ.: 384

ΤΙΜΗ: €16,60

————————————————————————————-

Αντι-γόνη – Αντί-θεος – Αντι-τύραννος

Σάββας Μιχαήλ

Ξεκινώντας από το ερώτημα που θέτει ο κύκλος της οιδιπόδειας τραγωδίας «γιατί νοσεί η πόλις;» ο Σάββας Μιχαήλ παρακολουθεί τη διαδρομή της Αντιγόνης και τη συναντά μέσα από τις διανοητικές ατραπούς που επιτάσσει η διαλεκτική του Φρίντριχ Χέντερλιν και του Καρλ Μαρξ. Η τραγική μορφή του έργου του Σοφοκλή αγωνίζεται να σπάσει τη γραμμή του αίματος των Λαβδακιδών διεκδικώντας τη συμφιλίωση μιας νέας κοινωνίας ίσων ανθρώπων και φύσης, εναντιώνεται στον Θεό υπερασπιζόμενη την επικράτεια του πνεύματος και συγκρουόμενη με τον Κρέοντα αντιτίθεται όχι μόνο στην κρατική εξουσία αλλά και στο κράτος. Εν κατακλείδι, «η παράκαιρη Αντιγόνη που δρα ενάντια στην εποχή είθε να δρα υπέρ μιας μελλοντικής εποχής – του κόσμου που έρχεται».

ΕΚΔΟΣΕΙΣ Άγρα

ΣΕΛ.: 64

ΤΙΜΗ: €8,90

————————————————————————————-

I remember…/Θυμάμαι…

Αλμπέρτος Ναρ – Λέων Α. Ναρ

Εκτός από το συγγραφικό και ερευνητικό του έργο ο Αλμπέρτος Ναρ άφησε μετά τον θάνατό του παρακαταθήκη τις ηχογραφήσεις σεφαραδίτικων τραγουδιών αποδομένων από επιβιώσαντες και επιβιώσασες του Ολοκαυτώματος τη δεκαετία του ’90. Δεκαπέντε χρόνια μετά τον θάνατό του κυκλοφορεί CD με 20 τραγούδια από το αρχείο, μεγάλο μέρος από το οποίο δωρήθηκε στο ΕΛΙΑ – ΜΙΕΤ, σε μια προσεγμένη έκδοση που έχει επιμεληθεί ο Λέων Α. Ναρ. Ο γιος του Αλμπέρτου και ο μουσικολόγος Νίκος Ορδουλίδης υπενθυμίζουν την πολυπολιτισμικότητα της Θεσσαλονίκης, τον βαρύνοντα ρόλο που διαδραμάτισε στη συγκρότηση της πολιτισμικής της συνείδησης το σεφαραδίτικο στοιχείο και την ώσμωση ανάμεσα στις διαφορετικές κουλτούρες.

ΕΚΔΟΣΕΙΣ Ianos

ΣΕΛ.: 144

ΤΙΜΗ: €15,00

————————————————————————————-

Το σύντομο καλοκαίρι της αναρχίας

Χανς Μάγκνους Εντσενσμπέργκερ

Η μυθιστορηματική δράση του αναρχοσυνδικαλιστή αγωνιστή Μπουεναβεντούρα Ντουρούτι συντίθεται από αφηγήσεις παλιών συντρόφων του στον Γερμανό συγγραφέα, ομιλίες και συνεντεύξεις του, άρθρα εφημερίδων κ.ά. Ο Εντσενσμπέργκερ δεν πλάθει μόνο τη μυθιστορία της ζωής ενός ανθρώπου αλλά επιπλέον εξετάζει τις συνθήκες που ευνόησαν την εξάπλωση του αναρχισμού στην Ισπανία, την πορεία της επανάστασης στη χώρα, τις αντιφάσεις στο δημοκρατικό στρατόπεδο. Ο Ντουρούτι δολοφονήθηκε (20 Νοεμβρίου 1936), ο Φράνκο κέρδισε τον πόλεμο και το ελευθεριακό κοινωνικό πείραμα δεν πρόλαβε καν να ξεκινήσει.

ΕΚΔΟΣΕΙΣ Βιβλιοπωλείον της Εστίας

ΣΕΛ.: 424

ΤΙΜΗ: €19,00

————————————————————————————-

Ο κλέφτης των μυστικών

Γιάννης Μπότσης

Αθήνα 1944. Έντεκα χρόνων είναι ο Άρης και θα κληθεί να συνδράμει την εαμική αντίσταση σε μια δύσκολη αποστολή που θα θέσει τη ζωή του σε κίνδυνο. Σκηνοθέτης και σεναριογράφος είναι ο Γιάννης Μπότσης και η τριβή του με τον κινηματογράφο είναι φανερή στο μυθιστόρημά του «Ο κλέφτης των μυστικών» καθώς καταφέρνει να εντάξει φυσικά τον αναγνώστη στο πλαίσιο της εποχής στην οποία εδράζεται η δράση του. Η Αθήνα της Κατοχής –αλλά και η Σμύρνη πριν και κατά τη διάρκεια της καταστροφής– ζωντανεύει με μοναδικό τρόπο από τη γραφίδα του Μπότση, οι ήρωές του «αναπνέουν», ενώ σελίδα με τη σελίδα τα είδη συμπλέκονται δημιουργώντας ένα εξαιρετικό λογοτεχνικό χαρμάνι.

ΕΚΔΟΣΕΙΣ Ελληνικά Γράμματα

ΣΕΛ.: 512

ΤΙΜΗ: €16,90

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter