Προτιμότερη η πυρηνική ενέργεια από τον λιγνίτη για την Γκρέτα Τούνμπεργκ

Προτιμότερη η πυρηνική ενέργεια από τον λιγνίτη για την Γκρέτα Τούνμπεργκ

Η νεαρή σουηδή περιβαλλοντική ακτιβίστρια Γκρέτα Τούνμπεργκ εξέπληξε με τη στάση της να επεκτείνει η Γερμανία τη λειτουργία των υφιστάμενων πυρηνικών ηλεκτροσταθμών. Η Τούνμπεργκ, δυο μέρες πριν από το συνέδριο των Πρασίνων, καλεσμένη την Τετάρτη σε δημοφιλές talk show της δημόσιας τηλεόρασης ARD, είπε ότι είναι προτιμότερο να συνεχίσουν να υπάρχουν οι πυρηνικοί σταθμοί παρά η χώρα να γυρίσει στο κάρβουνο.

«Από τη στιγμή που υπάρχουν [σ.σ. οι πυρηνικοί σταθμοί], νομίζω ότι θα ήταν λάθος να τους κλείσουμε και να επιστρέψουμε στο κάρβουνο», είπε η ιδρύτρια των «Παρασκευών για το μέλλον», τη στιγμή που η γερμανική κυβέρνηση έχει ανακοινώσει ότι θα ξανανοίξει δέκα εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με καύση άνθρακα μέχρι την άνοιξη του 2023. Η Τούνμπεργκ, για να υπερασπιστεί τον εαυτό της, έγραψε στο Twitter ότι «είναι σημαντικό να προσέχουμε όσους ακούνε τις άβολες αλήθειες μόνο όταν βολεύει την ατζέντα τους».

Πρεμούρα της Δεξιάς

Η Τούνμπεργκ επιβεβαιώθηκε πλήρως αφού πριν ακόμη μεταδοθεί ολόκληρη η εκπομπή, οι ηγέτες της Δεξιάς άδραξαν την ευκαιρία να χρησιμοποιήσουν τα λόγια της νεαρής ακτιβίστριας  για να παροτρύνουν την κυβέρνηση να παρατείνει το διάρκεια ζωής των τελευταίων τριών πυρηνικών σταθμών που εξακολουθούν να λειτουργούν στη Γερμανία, ένας από τους οποίους πρόκειται να κλείσει στα τέλη Δεκεμβρίου και οι άλλοι δύο τον Απρίλιο του 2023.

Και στην άκρα δεξιά, οι δηλώσεις της Γκρέτα Τούνμπεργκ ήταν για πρώτη φορά ευπρόσδεκτες. «Ενώ η ομάδα της Ρικάρντα Λανγκ [η πρόεδρος των Πρασίνων] συνεχίζει να προσκολλάται στο τέλος της πυρηνικής ενέργειας, η Γκρέτα Τούνμπεργκ (…) θεωρεί τώρα ότι το κλείσιμο των πυρηνικών σταθμών είναι λάθος. Η Γκρέτα μεγαλώνει, ενώ η Ρικάρντα παραμένει εγκλωβισμένη σε παιδική αφέλεια», είπε ειρωνικά η επικεφαλής της Εναλλακτικής για τη Γερμανία (AfD), Άλις Βάιντελ, αφήνοντας βολικά στην άκρη την κατηγορία της Τούνμπεργκ κατά των εργοστασίων ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα, των οποίων το ακροδεξιό κόμμα είναι ένθερμος υποστηρικτής.

Θετικοί και οι Φιλελεύθεροι

Όπως ήταν αναμενόμενο, τα λόγια της ήταν δημοφιλή και μεταξύ των Φιλελευθέρων Δημοκρατών (FDP). Σε αντίθεση με το CDU και το AfD, που είναι στην αντιπολίτευση, το FDP είναι μέρος του κυβερνητικού συνασπισμού υπό την ηγεσία του σοσιαλδημοκράτη Όλαφ Σολτς (SPD). Ωστόσο, μέσα σε αυτό, είναι το μόνο κόμμα που ζητά την παράταση της διάρκειας ζωής των πυρηνικών σταθμών, σε αντίθεση με το SPD και τους Πράσινους, που υποστηρίζουν το χρονοδιάγραμμα που παρουσίασε στις 5 Σεπτεμβρίου ο οικολόγος υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ και χωρίζεται σε δύο φάσεις: οριστικό κλείσιμο του σταθμού ηλεκτροπαραγωγής στο Emsland (Κάτω Σαξονία) στο τέλος του έτους και «παροπλισμός» του Isar 2 (Βαυαρία) και του Neckarwestheim (Βάδη-Βυρτεμβέργη) μέχρι τον Απρίλιο του 2023, που σημαίνει ότι θα σταματήσουν να λειτουργήσουν στα τέλη Δεκεμβρίου αλλά κι ότι μπορούν να κληθούν να ξαναλειτουργήσουν αν χρειαστεί για ακόμα τρεις μήνες.

Διαβάστε επίσης:

Γερμανία: Στους δρόμους και πάλι για το κλίμα – Στο Βερολίνο η Γκρέτα Τούνμπεργκ

Γκρέτα Τούνμπεργκ κατά Τζο Μπάιντεν για την κλιματική αλλαγή

Σουηδία: Η Γκρέτα Τούνμπεργκ σε γραμματόσημα των σουηδικών ταχυδρομείων

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter