Πρωτοφανές: Η κυβέρνηση Μητσοτάκη αλά… Ερντογάν κλείνει το μικρόφωνο του Documento στα briefing

Πρωτοφανές: Η κυβέρνηση Μητσοτάκη αλά… Ερντογάν κλείνει το μικρόφωνο του Documento στα briefing

Ασύλληπτες διαστάσεις, που αναμφίβολα θα ζήλευαν απολυταρχικά καθεστώτα, μοναρχίες και κατ’ ευφημισμόν δημοκρατίες του αναπτυσσόμενου κόσμου, λαμβάνει η επιχείρηση που εξελίσσει διαρκώς η κυβέρνηση Μητσοτάκη με σκοπό τον έλεγχο των ΜΜΕ και τη φίμωση όσων «τολμούν» να αμφισβητούν την «αριστεία» της και δεν παπαγαλίζουν την υπέρλαμπρη «κομψότητά» της. Εδώ και δύο εβδομάδες, στην τακτική ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, η κυβέρνηση δε διστάζει να κλείσει τα μικρόφωνα όταν ο δημοσιογράφος του Documento απευθύνει ερώτηση που «καίει» το κυβερνητικό αφήγημα ή χαλάει την «μαγιά» της αριστείας…  Τα μικρόφωνα χαμηλώνουν και μαζί τους το επίπεδο της δημοκρατίας, της ελευθερίας έκφρασης και της ελευθεροτυπίας στην Ελλάδα, που ήδη βρίσκεται στα τάρταρα με της δημοσιογραφικές ενώσεις ανά τον κόσμο να «βοούν».

Δείτε επίσης: Εισαγγελική έρευνα για τον «Μεγάλο Αδελφό» του Μαξίμου στην ερευνητική δημοσιογραφία

Δύο φορές, σε ισάριθμες περιπτώσεις, με τακτικές Ερντογάν, η ένταση στο μικρόφωνο χαμήλωσε όταν ο δημοσιογράφος του Documento, Μηνάς Κωνσταντίνου, απλώς επιβεβαίωσε τον πραγματικό ρόλο ενός δημοσιογράφου στο briefing, που δεν είναι οι δημόσιες σχέσεις. Το πρώτο «χτύπημα» ήρθε την περασμένη εβδομάδα και συγκεκριμένα στις 11 Απριλίου όταν απευθυνόμενος στον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Γιάννη Οικονόμου έθιξε το φλέγον ζήτημα, και για την κυβέρνηση Μητσοτάκη, του σκανδάλου Novartis.

Ο δημοσιογράφος του Documento εκστόμισε τρεις λέξεις που αποτελούν -προφανώς- «κόκκινο πανί» για το Μέγαρο Μαξίμου: «Documento» και «Κώστας Βαξεβάνης». Λέει λοιπόν επί λέξει: «Την περασμένη εβδομάδα και στο φύλλο του Documento της Κυριακής ο Κώστας Βαξεβανης» και πριν προλάβει να ολοκληρώσει τη διατύπωσή του η ένταση χαμηλώνει και σχεδόν δεν ακούγεται η υπόλοιπη ερώτηση που η συνέχειά της έχει ως εξής: «κατέθεσε στοιχεία για τον εκβιασμό του Νίκου Μανιαδάκη από το Γιάννη Στουρνάρα εμπλέκοντας πια ο πρώην προστατευόμενος μάρτυρας και τον Αντώνη Σαμαρά και τον Βαγγέλη Βενιζέλο σε συνωμοσία συγκάλυψης του σκανδάλου Novartis. Η αξιωματική αντιπολίτευση υποστηρίζει πως η Δικαιοσύνη οφείλει να διερευνήσει τις νέες αποκαλύψει ενώ και η ΝΔ για τα νέα στοιχεία υποστηρίζει ότι επιβεβαιώνει τη σκευωρία εναντίον των 10 πολικών αντιπάλων του ΣΥΡΙΖΑ. Αρχικά, πιστεύετε ότι η Δικαιοσύνη θα πρέπει να παρέμβει να διερευνήσει τα νέα στοιχεία. Και μια διευκρίνηση η σκευωρία αφορά και τους 10 και τον Ανδρέα Λοβέρδο που διώκεται για παθητική δωροδοκία;»

Σύμπτωση επαναλαμβανόμενη…

Ωστόσο, μία σύμπτωση επαναλαμβανόμενη παύει να αποτελεί σύμπτωση. Κάπως έτσι, τη Μ. Δευτέρα, 18 Απριλίου, ο… «δαίμων» του μικροφώνου επαναμεφανίστηκε στο briefing, φυσικά μόνο στην ερώτηση του Documento που αυτή τη φορά αφορούσε τις αποκαλύψεις για την παρακολούθηση του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη από την ΕΥΠ. Με αυτό τον τρόπο εξανεμίσθηκε όποια αμφιβολία είχε δημιουργηθεί για πιθανότητα τεχνικό λάθους μία εβδομάδα νωρίτερα.

Αυτή τη φορά λοιπόν ο Μ. Κωνσταντίνου προλαβαίνει να πει το εξής πριν χαμηλώσει ο ήχος: «Αναφορικά με την παρακολούθηση του δημοσιογράφου του Θανάση Κουκάκη την περασμένη Παρασκευή δημοσιεύτηκε».  Η ερώτηση συνεχίζεται φυσικά ως εξής: «από το Reporters United ότι παρακολουθούν από την ΕΥΠ και επίσης ότι από τον Μάρτιο του 2021 η κυβέρνηση ψήφισε μία τροπολογία που στερεί από την ανεξάρτητη Αρχή τη διασφάλισης του απορρήτου των επικοινωνιών τη δυνατότητα να γνωστοποιεί στους πολίτες ότι δεν ήταν υπό παρακολούθηση, όπως και στη δική του περίπτωση. Ποια ανάγκη καλύπτει μία τέτοια τροπολογία».

Φίμωση… κατ’ επιλογή;

Βέβαια, παρατηρώντας τα δεδομένα από τα βίντεο το τελευταίο διάστημα, μπορεί κανείς να αντιληφθεί ότι τα μικρόφωνα δεν κλείνουν σε όλες τις ερωτήσεις του Documento. Όπως για παράδειγμα στις 14 Απριλίου όταν η ερώτηση αφορούσε τον ΟΑΕΔ. Ίσως να υπάρχει «διαβάθμιση» στην κλίμακα λογοκρισίας του Μαξίμου και ορισμένες εξ αυτών να χαρακτηρίζονται ως «αυστηρώς ακατάλληλες» για το κυβερνητικό αφήγημα.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter