Πρόβα πολέμου για Μπάιντεν και Τραμπ

Πρόβα πολέμου για Μπάιντεν και Τραμπ

Σε προεκλογικούς ρυθμούς αρχίζουν σιγά σιγά να χορεύουν οι ΗΠΑ, όπως καταδεικνύουν οι κινήσεις των δύο βασικών –καταπώς πιθανολογείται– υποψηφίων για τις προεδρικές του 2024, του νυν προέδρου Τζο Μπάιντεν και του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Παρότι ακόμη κανείς δεν γνωρίζει αν θα είναι όντως οι δύο μονομάχοι, μες στην εβδομάδα Μπάιντεν και Τραμπ αποφάσισαν πως είναι καιρός να διασταυρώσουν δοκιμαστικά τα ξίφη τους και επισκέφτηκαν την κρίσιμη πολιτεία του Μίσιγκαν με μία μέρα διαφορά ο ένας από τον άλλο, με όλη την ατμόσφαιρα σόου που προσφέρει παραδοσιακά η αμερικανική πολιτική.

Η πρώιμη μονομαχία

Η μονομαχία του 80χρονου Τζο Μπάιντεν και του 77χρονου Ντόναλντ Τραμπ στο Μίσιγκαν με παράλληλες συγκεντρώσεις δόθηκε νωρίς στην προεκλογική εκστρατεία, αναδεικνύοντας την πολιτική αξία της κρίσιμης «ζώνης της σκουριάς» (Rust Belt), άλλοτε καρδιάς της αμερικανικής οικονομίας. Μάλιστα ο Μπάιντεν αποφάσισε να προλάβει τις εξελίξεις και να μιλήσει στο Μίσιγκαν την Τρίτη, μία μέρα νωρίτερα από τον Τραμπ. Πήρε την απόφαση αφού ο πρώην πρόεδρος ανακοίνωσε τη δική του προεκλογική συγκέντρωση για την Τετάρτη. Η εικόνα του Μπάιντεν με ντουντούκα στο χέρι να διαδηλώνει μαζί με απεργούς σε πικετοφορία έξω από εργοστάσιο αυτοκινητοβιομηχανίας –πρώτη φορά κάνει κάτι τέτοιο εν ενεργεία πρόεδρος– καταδεικνύει και πόση σημασία δίνεται στους ψηφοφόρους της «ζώνης της σκουριάς» και στην αναμέτρηση του 2024.

Στις εκλογές που κέρδισε ο Τραμπ απέναντι στη Χίλαρι Κλίντον οι καταστραμμένες από την ανεργία κοινότητες της «ζώνης της σκουριάς» αλλά και τα συνδικάτα ψήφισαν μαζικά Τραμπ που είχε υποσχεθεί δουλειές, χαρίζοντάς του την πολυπόθητη –μόνο για τον ίδιο και την ακροδεξιά πτέρυγα των Ρεπουμπλικάνων– νίκη. Αντίστοιχη στροφή προς τον Τραμπ φοβάται τώρα ο Μπάιντεν και σ’ αυτήν ελπίζει ο κατά τα φαινόμενα αντίπαλός του (αν τελικά καταφέρει να είναι ο υποψήφιος του Ρεπουμπλικάνικου Κόμματος και δεν καταλήξει εξοβελισμένος από την πολιτική λόγω καταδίκης σε κάποια από τις τέσσερις ανοιχτές δικαστικές υποθέσεις που έχει), την ώρα που το οικονομικό κλίμα στις ΗΠΑ είναι εξαιρετικά αρνητικό.

Εννέα μονάδες διαφορά

Είναι σχεδόν σίγουρο ότι η απόφαση Μπάιντεν να υιοθετήσει πιο επιθετική προεκλογική στρατηγική απέναντι στον βασικό κατά πάσα πιθανότητα αντίπαλό του ελήφθη μετά και τις τελευταίες δημοσκοπήσεις που καταγράφουν αρνητικό για τον ίδιο αποτέλεσμα σε μια εκλογική αναμέτρηση με τον Τραμπ. Ενδεικτικά, σε δημοσκόπηση για λογαριασμό του τηλεοπτικού δικτύου ABC και της εφημερίδας

«Washington Post» που δημοσιεύτηκε την περασμένη εβδομάδα ο Τραμπ προπορεύεται του Μπάιντεν με σχεδόν δέκα μονάδες διαφορά. Συγκεκριμένα, ο «πορτοκαλί πρόεδρος», όπως τον αποκαλούν περιπαικτικά οι επικριτές του, προηγείται με 51% έναντι 42% του Μπάιντεν.

Από τα υπόλοιπα στοιχεία της δημοσκόπησης γίνεται ξεκάθαρο ότι το αποτέλεσμα αυτό προκύπτει επειδή μέχρι τώρα ο Τραμπ έχει κάνει καταπληκτική προεκλογική εκστρατεία –ούτε καν εμφανίζεται στα κλασικά ντιμπέιτ με τους υπόλοιπους υποψηφίους των Ρεπουμπλικάνων για να λάβει το χρίσμα του κόμματος–, ενώ αντίστοιχα ο Μπάιντεν τα έχει πάει παρά πολύ άσχημα σε όλα τα μεγάλα θέματα τα τα οποία αντιμετωπίζει ως πρόεδρος. Από τα ευρήματα προκύπτει ότι από το περίπου 64% των ερωτηθέντων κρίνεται κακή η διακυβέρνηση του νυν προέδρου σε επίπεδο οικονομίας –μόνο το 30% εγκρίνει τους χειρισμούς του–, ενώ ακόμη πιο αρνητικές είναι οι απόψεις των ψηφοφόρων σχετικά με την πολιτική που ακολουθεί στο μεταναστευτικό. Συνολικά μόλις το 23% θεωρεί ότι η κατάσταση στα σύνορα Μεξικού – ΗΠΑ είναι καλή και το 62% τη χαρακτηρίζει άσχημη.

Οσον αφορά το θέμα της πιθανής διακοπής της λειτουργίας των ομοσπονδιακών υπηρεσιών των ΗΠΑ (γνωστό ως government shutdown), για την οποία οι αρμόδιοι πιθανολογούν ότι θα ξεκινήσει την 1η Οκτωβρίου εφόσον δεν υπάρξει άμεσα συμφωνία στο Κογκρέσο έστω για ένα μεσοπρόθεσμο σχέδιο δαπανών, η μέτρηση είναι ξεκάθαρη: το 40% των ερωτηθέντων θεωρεί υπεύθυνο τον Μπάιντεν και τους Δημοκρατικούς του Κογκρέσου και μόλις το 33% κατηγορεί τους Ρεπουμπλικάνους, οι οποίοι εν τοις πράγμασι είναι οι κατεξοχήν υπεύθυνοι για τη στασιμότητα στο ζήτημα όπως έχει διαμορφωθεί κοινοβουλευτικά.

Διαβάστε επίσης:  Δημοσκόπηση ΗΠΑ: Μεγάλο προβάδισμα Τραμπ έναντι Μπάιντεν

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter