Ψηφιακά διεξάγεται η 17η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης

Ψηφιακά διεξάγεται η 17η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης

Εγκαινιάστηκε σήμερα το πρωί από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου η 17η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης η οποία διεξάγεται ψηφιακά λόγω της πανδημίας.

Η κ. Σακελλαροπούλου τόνισε μεταξύ άλλων τον σημαντικό ρόλο της Θεσσαλονίκης στον πολιτισμό και ευχήθηκε «να αρθούν τα περιοριστικά μέτρα και να ανοίξουν τα βιβλιοπωλεία».

Η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη αναφέρθηκε στη μυρωδιά του χαρτιού που είναι στις μνήμες όλων μας, αλλά θα λείψει από τη φετινή διαδικτυακή διοργάνωση, σημειώνοντας ότι η 17η ΔΕΒΘ προσαρμοσμένη στο ψηφιακό περιβάλλον δεν έχει παρά να αναδείξει το βιβλίο όχι μόνο προσφέροντας καινούργιους τίτλους, αλλά και μέσα από ένα πλαίσιο επίκαιρων συζητήσεων και προβληματισμών.

Πολλοί και καταξιωμένοι συγγραφείς από την Ελλάδα και το εξωτερικό συμμετέχουν στη 17η διοργάνωση, η οποία περιλαμβάνει εκδηλώσεις, δράσεις, επαγγελματικές ημερίδες για την εγχώρια και τη διεθνή αγορά του βιβλίου. Στο πλαίσιο του φεστιβάλ έχουν προγραμματιστεί περισσότερες από 200 εκδηλώσεις οι οποίες θα φιλοξενούνται στο στούντιο της Αθήνας και διαδικτυακά, ενώ σημαντική είναι η πρωτοβουλία να υπάρχει παράλληλη μετάφραση των συζητήσεων ώστε να είναι δυνατή η παρακολούθησή τους από τους βιβλιόφιλους του εξωτερικού.

Τιμώμενη στην έκθεση είναι η γερμανόφωνη λογοτεχνία, ενώ θα δοθεί έμφαση σε σεμινάρια, ημερίδες και επαγγελματικά εργαστήρια, με στόχο την ανταλλαγή τεχνογνωσίας, τη δικτύωση και τη στενότερη γνωριμία μεταξύ των επαγγελματιών και από τις δύο χώρες. Το ημερήσιο πρόγραμμα μετάδοσης θα πραγματοποιείται τις καθημερινές από τις 13:00 έως τις 21:30 (19-20/11 και 23-27/11) και τα Σαββατοκύριακα από τις 10:00 έως τις 21:30 (21-22/11 και 28-29/11) με διαδοχικές εκδηλώσεις διάρκειας μίας ώρας το ανώτερο η καθεμιά.

«Η διαδικτυακή Έκθεση Βιβλίου δεν μπορεί, φυσικά, να υποκαταστήσει την ανθρώπινη παρουσία, τη ζεστασιά της ανθρώπινης επαφής. Ωστόσο, μας δίνει τη δυνατότητα της ευχερέστερης επιλογής, καθώς και τη γνωριμία με τον λόγο και τη σκέψη σπουδαίων συγγραφέων παρακάμπτοντας το εμπόδιο της μετάβασής μας στον χώρο. Κατά συνέπεια, η ΔΕΒΘ αποκτά υπερτοπικό χαρακτήρα, ενώ για πρώτη φορά θα δημιουργηθεί το ψηφιακό αρχείο της έκθεσης, ένα αξιοποιήσιμο αρχείο μνήμης και συνέχειας» σημειώνει στον χαιρετισμό του ο Πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού Νίκος Α. Κούκης.

Πέραν του ψυχαγωγικού χαρακτήρα οι θεματικές εκδηλώσεις που οργανώνονται, τίθενται πλέον και προβληματισμοί, συζητήσεις και ζυμώσεις για να αναπτυχθούν δίαυλοι επικοινωνίας μεταξύ λογοτεχνών και επαγγελματιών του χώρου. «Θα αναρωτιέται εύλογα κανείς τι δουλειά έχει μια ψηφιακή έκθεση για το βιβλίο, το βιβλίο που ο πιστός αναγνώστης θέλει να το ξεφυλλίζει στους πάγκους, να το μυρίζει, να διαβάζει το οπισθόφυλλο, να το ξαναβάζει εκεί που το βρήκε και να επιστρέφει ξανά, να το παίρνει στο ταμείο και μετά στο σπίτι του. Η απάντηση βρίσκεται στις λέξεις» τονίζει μεταξύ άλλων στον χαιρετισμό του ο διευθυντής της 17ης ΔΕΒΘ, Μανώλης Πιμπλής.

Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 29 Νοεμβρίου. Μπορείτε να παρακολουθήσετε τις εκδηλώσεις μέσω του www.thessalonikibookfair.gr

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter