Ψηφιακό κυνήγι θησαυρού από τον Δήμο Αθηναίων και το Δίκτυο Πολιτισμού Athens CultureNet

Ψηφιακό κυνήγι θησαυρού από τον Δήμο Αθηναίων και το Δίκτυο Πολιτισμού Athens CultureNet

Athens Escape Route: ένα ψηφιακό κυνήγι θησαυρού με πολλές εκπλήξεις

Ο Δήμος Αθηναίων και το Δίκτυο Πολιτισμού του Δήμου Αθηναίων Athens Culture Net σε συνεργασία με την So7 και την Escaped Live Adventure Rooms παρουσιάζουν το πρώτο διαδικτυακό παιχνίδι επίλυσης γρίφων και εικονικής περιήγησης στην Αθήνα και τον πολιτισμό της. Το παιχνίδι θα παίζεται ζωντανά για δύο πενθήμερα, από τις 29 Απριλίου ως τις 3 Μαΐου και από τις 6 ως τις 10 Μαΐου, μεταξύ 18.30 και 21.30. 

Oι συντονιστές του Δικτύου Πολιτισμού του Δήμου Αθηναίων Athens Culture Net Φοίβος Σακαλής και Ερυφίλη Μαρωνίτη καθώς και o ηθοποιός και σκηνοθέτης Δημήτρης Κουρούμπαλης και η χορογράφος Φρόσω Κορρού που σχεδίασαν το Athens Escape Route, μιλούν στο documentonews. gr.  

Μιλήστε μας για το “Athens Escape Route” του Δικτύου Πολιτισμού Athens Culture Net του Δήμου Αθηναίων. Πώς ξεκίνησε η πρωτοβουλία; 

Φοίβος Σακαλής: Ένας από τους πρωταρχικούς στόχους του Δικτύου Πολιτισμού του δήμου Αθηναίων Athens Culture Net είναι να φέρει σε επαφή όσο το δυνατόν περισσότερους Αθηναίους με τα πολιτιστικά δρώμενα, ενεργοποιώντας τον δημόσιο χώρο, πηγαίνοντας στις γειτονιές και δικτυώνοντας τους πολιτιστικούς οργανισμούς- μέλη του με τις δομές του δήμου, αλλά και τις μικρότερες πολιτιστικές ομάδες, που έχουν έναν ιδιαίτερο τρόπο προσέγγισης διαφορετικών κοινών. Σ’ αυτό το πλαίσιο δημιουργήσαμε στον δήμο Αθηναίων ένα πιλοτικό πρόγραμμα που ονομάσαμε “Πολιτισμός στις Γειτονιές”. Το Athens Escape Route είναι μια μεταφορά ενός αντίστοιχου παιχνιδιού που ετοιμάζαμε για τα Σεπόλια και τον Κολωνό τον Μάιο. Καθίσαμε μαζί με τη So7 και αποφασίσαμε να βρούμε μια πρόταση που θα αγκάλιαζε την πόλη, τους πολλούς, που θα ήταν πρωτότυπη, διασκεδαστική αλλά και δημιουργική. Είναι ένα παιχνίδι μυστηρίου και γρίφων, που περιλαμβάνει ερωτήσεις για την Αθήνα, τον δήμο, την αρχιτεκτονική και τα τοπόσημα της πόλης και κυρίως ερωτήσεις που συστήνουν τα πάνω από 60 μέλη μας-πολιτιστικούς φορείς της Αθήνας, και προσφέρουν γνώσεις μέσα από μιά διασκεδαστική εμπειρία. Η τοπική αυτοδιοίκηση μπορεί και παράγει έργο με σύγχρονο τρόπο και προσέγγιση.

Ο ψηφιακός της χαρακτήρας προέκυψε λόγω του Κορονοιού ή ήταν εξ αρχής αυτή η ιδέα; Ποιος είναι ο στόχος της δράσης; 

Ερυφίλη Μαρωνίτη: Αρχικά ο σχεδιασμός ήταν για ένα κυνήγι θησαυρού, που θα γινόταν σε συνεργασία με τη So7, ως τμήμα του ευρύτερου προγράμματος του δήμου Αθηναίων και του Δικτύου Πολιτισμού δήμου Αθηναίων, “Πολιτισμός στις Γειτονιές”, και θα υλοποιούνταν την άνοιξη σε γειτονιές της Αθήνας – Παγκράτι, Άγιο Αρτέμιο, Ακαδημία Πλάτωνος, Σεπόλια και Κολωνό. Ο στόχος τότε ήταν η ανάδειξη της τοπικής ιστορίας και ταυτότητας μέσα από ένα παιχνίδι που συνδύαζε ψυχαγωγία, σασπένς και γνώση. Ο κορονοϊός άλλαξε βεβαίως τα σχέδια – οπότε αφενός μεταφέραμε το παιχνίδι στο ψηφιακό πεδίο κι αφετέρου διευρύναμε το πλαίσιο αναφοράς, με άλλα λόγια οι γρίφοι αφορούν πλέον την Αθήνα, τον δήμο, τοπόσημα κι αρχιτεκτονικές όψεις της πόλης και τις ιστοσελίδες των 60 και πλέον μελών του Athens Culture Net, που είναι φορείς κι οργανισμοί πολιτισμού της Αθήνας, δημόσιοι κι ιδιωτικοί. Παίζοντας και…”σπαζοκεφαλιάζοντας”, μαθαίνουμε για την πόλη και τον πολιτισμό της, μ’ έναν νέο τρόπο, που καθιστά και το πολιτιστικό προϊόν της Αθήνας προσιτό κι ελκυστικό, και σε ένα ευρύτερο κοινό.

Σχεδιάσατε μαζί με τη Φρόσω Κορρού (ομάδα So7) την εν λόγω δράση. Ποιες ήταν οι μεγαλύτερες δυσκολίες που αντιμετωπίσατε και η μεγαλύτερη ικανοποίηση που αισθανθήκατε κατά τη δημιουργική διαδικασία; 

Δημήτρης Κουρούμπαλης: Η μεγαλύτερη πρόκληση ήταν να δημιουργήσουμε ένα παιχνίδι που θα είχε το ίδιο ενδιαφέρον, την ίδια πρόκληση για τους παίκτες από το σπίτι, όπως θα είχε κι αν έπαιζαν ζωντανά σ’ ένα escape room. Η ιδέα είχε, όμως, πολύ σταθερές βάσεις. Το Δίκτυο πολιτισμού Athens Culture Net που μας έδωσε άφθονο υλικό για να επεξεργαστούμε δυνατούς γρίφους, ο Δήμος Αθηναίων που στήριξε μέχρι τέλους την προσπάθεια και η εξαιρετική συνεργασία μας με την Escaped Live Adventure Rooms που κατέχει την λειτουργική τεχνογνωσία κι έχει μεγάλη εμπειρία στον χώρο των escape rooms, έφεραν ένα αποτέλεσμα που μέχρι στιγμής έχει αφήσει ικανοποιημένους πάνω από 2000 παίκτες. Αυτό είναι κι η μεγαλύτερη ανταμοιβή. Παίκτες που τελειώνουν τους γρίφους της ημέρας μας στέλνουν μηνύματα για να μας ευχαριστήσουν για το πόσο ωραία πέρασαν παίζοντας.

Την πρώτη μέρα του παιχνιδιού, συμμετείχαν περισσότεροι από 2000 άνθρωποι. Ποιο είναι το προφίλ των συμμετεχόντων, σε ποια ηλικιακή ομάδα ανήκουν και ποιο μήνυμα λαμβάνετε από τη μεγάλη αυτή συμμετοχή; 

Φρόσω Κορρού: Στο παιχνίδι συμμετέχουν άνθρωποι με εντελώς διαφορετικά προφίλ. Υπάρχουν οι έμπειροι λύτες γρίφων που ενημερώνονται για αντίστοιχα παιχνίδια και τα αναζητούν, υπάρχουν άνθρωποι με πολιτιστικά ενδιαφέροντα που ακολουθούν τα νέα του Athens Culture Net κι έμαθαν για το παιχνίδι, παίζουν οικογένειες, γονείς με παιδιά, παίζουν έφηβοι και ηλικιωμένοι, γέροι, άντρες και γυναίκες, παίζουν και άνθρωποι με μικρή εξοικείωση με την τεχνολογία που όμως πολύ γρήγορα αντιλαμβάνονται τον τρόπο και το απολαμβάνουν. Κάποιοι δυσκολεύονται λίγο με τους γρίφους, κάποιοι περισσότερο, όλοι όμως περνούν τέλεια κι αυτός ήταν ο σκοπός της So7, να δημιουργηθεί κάτι που θα ψυχαγωγήσει το κοινό και θα του πάρει το μυαλό από τις έγνοιες. Να σας πω την αλήθεια, η μεγάλη προσέλευση μας ξάφνιασε όλους, αλλά η αξία της δράσης του Athens Escape Route αποδεικνύεται από το γεγονός ότι ο αριθμός των εγγεγραμμένων μελών μεγαλώνει κάθε ημέρα και δεν μένει στατικός. Σ’ αυτό βοηθάει κι η άψογη υποστήριξη των παικτών από την Escaped που φροντίζει να λύνονται όλα τα προβλήματα και οι απορίες και επιμελείται την άψογη λειτουργία του παιχνιδιού.

INFO https://escaperoute.gr/

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter