Πώς ο κορονοϊός αναδιαμορφώνει την Ευρώπη

Πώς ο κορονοϊός αναδιαμορφώνει την Ευρώπη

Αν και ο κορονοϊός έχει κάνει την εμφάνισή του μόνο λίγους μήνες και είναι νωρίς να πει κανείς για τον πλήρη αντίκτυπο που θα έχει η πανδημία εντούτοις, μπορεί να διακρίνει ορισμένες αρνητικές τάσεις που έχουν κάνει ήδη την εμφάνισή τους στην Ευρώπη. 

Δείτε μερικές από τις αρνητικές επιπτώσεις της πανδημίας, σύμφωνα με την ιστοσελίδα Guardian.

Απομάκρυνση από θεσμούς της ΕΕ

Οι κυβερνήσεις των χωρών -μελών της ΕΕ αποκτούν ολοένα και περισσότερη  επιρροή έναντι των θεσμικών οργάνων της ΕΕ. Εδώ και δεκαετίες, αυτά τα θεσμικά όργανα χάνουν συνεχώς έδαφος από τα δυσαρεστημένα κράτη – μέλη που βλέπουν τις Βρυξέλλες να συγκεντρώνουν εξουσίες. Εν μέσω πανδημίας, οι εθνικές κυβερνήσεις των χωρών- μελών της ΕΕ εκφράζουν και πάλι τη δυσαρέσκειά τους απέναντι στους θεσμούς της ΕΕ. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αγωνίζεται να κρατήσει τα κράτη – μέλη ενωμένα στη δύσκολη αυτή περίοδο και να λειτουργούν συντονισμένα απέναντι στην πανδημία, χωρίς όμως απόλυτη επιτυχία.

Χάσμα Βορρά – Νότου

Ο κορονοϊός  διευρύνει το χάσμα Βορρά-Νότου που δημιουργήθηκε πριν από 10 χρόνια κατά την κρίση της Ευρωζώνης. Εξαρχής η Γερμανία, οι Κάτω Χώρες και οι βόρειοι σύμμαχοί τους δίσταζαν να προσφέρουν ουσιαστική βοήθεια στις χώρες του Νότου που αντιμετωπίζαν δυσκολίες. Τώρα, με την εμφάνιση του κορονοϊού, ο οποίος χτύπησε ασύμμετρα την Ευρώπη, η ρωγμή αυτή άρχισε να μεγαλώνει και οι χώρες του Βορρά έδειξαν και πάλι την απροθυμία τους να στηρίξουν τις χώρες του Νότου, ιδίως την Ιταλία και την Ισπανία που επλήγησαν περισσότερο. Το «ευρωομόλογο» θα αποτελούσε μια ένδειξη αλληλεγγύης από τις χώρες του Βορρά ωστόσο, δε το δέχτηκα με αποτέλεσμα να συμβιβαστούν στη  δημιουργήσουν ενός ταμείου ανάκαμψης για τη στήριξη των περιοχών που επλήγησαν περισσότερο.

Ένταση Ανατολής – Δύσης

Για αρκετά χρόνια το χάσμα Ανατολής – Δύσης άφηνε μερικές φορές την Πολωνία, την Ουγγαρία και άλλα κράτη της κεντρικής Ευρώπης στο περιθώριο από την υπόλοιπη ΕΕ. Το χάσμα αυτό έχει διευρυνθεί με την έλευση του κορονοϊού. Οι χώρες της κεντρικής Ευρώπης φοβούνται ότι θα χάσουν χρήματα από τον προϋπολογισμό της ΕΕ αν βοηθήσουν τις χώρες του Νότου που πλήττονται περισσότερο από την πανδημία. Εν τω μεταξύ, ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Βίκτορ Ορμπάν με πρόφαση την πανδημία καθιερώνει διατάγματα που του εξασφαλίζουν την απόλυτη εξουσία,  επιδεινώνοντας τους φόβους ότι δημιουργεί μια de facto δικτατορία.

Κλειστά σύνορα

Από το 2015 που ολοένα και περισσότεροι πρόσφυγες και μετανάστες αναζητούν καταφύγιο στην Ευρώπη, η ΕΕ ενισχύει τα εξωτερικά της σύνορα με χώρες εκτός της Συνθήκης Σένγκεν. Ορισμένες κυβερνήσεις μάλιστα επέβαλλαν ελέγχους ακόμα και μεταξύ χωρών εντός Σένγκεν.

Η πανδημία έχει αυξήσει την καχυποψία απέναντι στους πρόσφυγες και τους μετανάστες και έτσι από τον Μάρτιο οι χώρες της ΕΕ έκλεισαν τα εξωτερικά τους σύνορα με χώρες εκτός Σένγκεν. Επίσης, έχουν αυξηθεί τα προβλήματα στις μετακινήσεις ακόμα ανάμεσα στις χώρες που βρίσκονται εντός Σένγκεν. Όταν η πανδημία κοπάσει και τα σύνορα θα ανοίξουν υπάρχει η υποψία ότι τίποτα δεν θα είναι ίδιο και η επιφυλακτικότητα θα είναι ακόμα μεγαλύτερη ανάμεσα στις χώρες είτε είναι εντός είτε εκτός Σένγκεν.

Πράσινη αντίδραση

Μέχρι σήμερα πολλές οργανώσεις, κόμματα, έκαναν αγώνα προκειμένου να υιοθετήσουν οι κυβερνήσεις «πράσινες» πολιτικές που προστατεύουν το κλίμα. Ωστόσο, με την πανδημία αν και πολλοί ηγέτες της Ευρώπης επιμένουν ότι τα σχέδιά τους για τον περιορισμό των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα είναι βασικό ζήτημα καθώς θα βλέπουν την ύφεση να βαθαίνει, οι πιέσεις που θα τους ασκηθούν για να μετριάσουν την πράσινη ατζέντα τους θα ενισχυθούν.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter