«Πύλος τέλος» με Titan-ια προσπάθεια

«Πύλος τέλος» με Titan-ια προσπάθεια

Μεγάλη επιχείρηση συγκάλυψης του ναυαγίου, ενώ ΟΗΕ, ΕΕ και μεγάλα διεθνή ΜΜΕ στηλιτεύουν την κυβέρνηση Μητσοτάκη και την ντογιάκεια Δικαιοσύνη

Στις 30 Σεπτεμβρίου μια μεγάλη εφημερίδα πανελλαδικής κυκλοφορίας εκδόθηκε με πρωτοσέλιδο τίτλο «Υποκλοπές τέλος». Η φράση αποτελούσε κατά το ήμισυ διαπίστωση βασισμένη σε σχετική δημοσκόπηση που δημοσίευε η εφημερίδα, αλλά ταυτόχρονα ήταν και «εντολή» προς την εγχώρια αγορά ώστε να γίνει κατανοητό ότι το θέμα των υποκλοπών πρέπει να πάψει να συζητείται. Για να εξαφανιστεί…

Κάπως έτσι φαίνεται πως διαμορφώνεται η κατάσταση και σε ό,τι αφορά το τραγικό ναυάγιο στην Πύλο που στοίχισε τη ζωή σε εκατοντάδες ανθρώπους, τα άψυχα σώματα των οποίων βρίσκονται στο βαθύτερο σημείο της Μεσογείου και δεν θα μάθουμε ποτέ ούτε τον ακριβή αριθμό τους.

Τα εγχώρια ΜΜΕ ενδιαφέρονται πλέον τα μέγιστα για ένα πολύ πιο «ζουμερό» και σίγουρα ανώδυνο για τα ελληνικά δεδομένα ναυάγιο: αυτό του βαθυσκάφους «Titan» που χάθηκε ενώ μετέφερε πέντε πάμπλουτους τουρίστες στο ναυάγιο του «Τιτανικού» οδηγώντας τους σε μαρτυρικό θάνατο. Κάπως έτσι οι φρικτές στιγμές που έζησαν εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες στα αμπάρια του αλιευτικού στα ανοιχτά της Πύλου, καθώς και τα τεράστια ερωτήματα που ανακύπτουν συνεχώς για τις ευθύνες των ελληνικών αρχών, και δη του Λιμενικού Σώματος, έχουν μεταμορφωθεί εν μια νυκτί σε θέμα του πολιτικού και κοινωνικού περιθωρίου, με τα ΜΜΕ να «ερωτεύονται» το δράμα των επιβατών του υποβρυχίου και τις εικόνες πανστρατιάς που καταγράφονται από την επιχείρηση διάσωσής τους στον Ατλαντικό ωκεανό. Μια επιχείρηση αντίστοιχή της μάλλον δεν άξιζαν οι εκατοντάδες ναυαγοί της Πύλου.

Αρχή αποκαλύψεων από το BBC

Ωστόσο, ειδησεογραφικοί οργανισμοί όπως το BBC, οι «New York Times» και το Al Jazeera απαιτούν απαντήσεις, ενώ φαίνεται ότι με αφορμή το ναυάγιο στην Πύλο ανακαλύπτουν και τις συνέπειες μιας από τις μεγαλύτερες παθογένειες της χώρας, βλέποντας τις «ύποπτες» κινήσεις θεσμικών φορέων της ελληνικής Δικαιοσύνης που επιμένουν να ακολουθούν ένα μοτίβο που έχει αποδειχτεί αποτελεσματικό όχι για την απόδοση Δικαιοσύνης αλλά για τη συστηματική καθυστέρηση και τελικά τη χειραγώγηση των υποθέσεων, που οδηγούνται σε αδιέξοδα.

Ηδη από την Κυριακή το BBC υποστήριξε με εξειδικευμένο ρεπορτάζ του πως το αλιευτικό σκάφος ήταν καθηλωμένο στο ίδιο σημείο όπου τελικά βυθίστηκε για περίπου δώδεκα ώρες, παρά τις αρχικές διαβεβαιώσεις του Λιμενικού Σώματος ότι το σκάφος κινούνταν με σταθερή ταχύτητα και πορεία. Σύμφωνα με το BBC, τα στίγματα όλων των παραπλεόντων σκαφών που προσέγγισαν το αλιευτικό πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τη βύθιση κινούνταν από την αρχή (15.00) ακριβώς στην ίδια θαλάσσια περιοχή όπου το σκάφος τελικά βυθίστηκε τα ξημερώματα της επόμενης μέρας.

Το λιμενικό αντέδρασε εκδίδοντας ανακοίνωση που υποστηρίζει ότι το αλιευτικό σκάφος κινήθηκε συνολικά 30 ναυτικά μίλια από την ώρα που εντοπίστηκε μέχρι την ώρα που βυθίστηκε, ωστόσο η απόσταση αυτή αμφισβητείται από ελληνικά ΜΜΕ που τονίζουν ότι τα στίγματα εντοπισμού και βύθισης που αναφέρονται στη δικογραφία απέχουν μεταξύ τους μόλις 3,3 ν.μ.

Η αποκάλυψη του BBC πάντως προκάλεσε έκδηλη ανησυχία στο στρατόπεδο της ΝΔ, καθώς είναι σαφές ότι οι αρχές συνεχίζουν να ακολουθούν τις βασικές πολιτικές οδηγίες που έχουν λάβει από την κυβέρνηση Κυριάκου Μητσοτάκη.

«New York Times»: Ελέγχεται το λιμενικό

Στη μάχη της ενημέρωσης μπήκαν και οι «New York Times», οι οποίοι σε ένα εκτενέστατο άρθρο, στο οποίο έχουν συνεισφέρει τέσσερις δημοσιογράφοι από την Ελλάδα, την Ιταλία και τις Βρυξέλλες, τονίζει ότι «η ελληνική ακτοφυλακή ελέγχεται για το πώς ανταποκρίθηκε στον μαζικό πνιγμό μεταναστών».

«Οι ελληνικές αρχές δέχτηκαν ακόμη μεγαλύτερη πίεση καθώς εμφανίστηκαν νέες κατηγορίες για αμέλεια και άρχισαν να διαρρέουν μαρτυρίες επιζώντων που περιγράφουν έναν καπετάνιο σε απόγνωση, πρόβλημα στον κινητήρα, ενώ υποστηρίζουν ότι η Ελληνική Ακτοφυλακή προκάλεσε κατά λάθος τη βύθιση» αναφέρουν οι «New York Times». Σε άλλο σημείο επικαλούνται επίσης την αναφορά του καπετάνιου του εμπορικού πλοίου «Faithful Warrior» την οποία είχε αποκαλύψει το Documento και δείχνει ότι ήδη από τις 21.45 της 13ης Ιουνίου το Ενιαίο Κέντρο Ερευνας και Διάσωσης ήταν ενήμερο ότι το αλιευτικό «κλυδωνίζεται επικίνδυνα».

WDR: «Το λιμενικό άρχισε να μας ρυμουλκεί»

Ταυτόχρονα, η μαρτυρία που δημοσίευσε το δημόσιο γερμανικό δίκτυο WDR προκάλεσε αίσθηση, αφού μπροστά στην κάμερα πρόσφυγας μιλά ανοιχτά για τις ευθύνες του Λιμενικού Σώματος. «Η ελληνική ακτοφυλακή μάς πλησίασε. Μας πέταξαν ένα μπλε σχοινί. Αρχισαν να μας ρυμουλκούν. Ο τρόπος που μας τράβηξαν δεν ήταν σωστός. Ουρλιάξαμε! Το πλοίο στη συνέχεια έγειρε προς τα αριστερά. Η ακτοφυλακή οδήγησε το πλοίο τους στην άλλη πλευρά. Τότε το πλοίο μας άρχισε να γέρνει και να βυθίζεται. Προσπαθήσαμε να ανέβουμε για να μείνουμε στο πλοίο. Θέλαμε να επιβιώσουμε. Το λιμενικό έλυσε αμέσως το σκοινί. Τους φωνάξαμε δυνατά. Γύρισαν πίσω στο πλοίο τους. Ενα μεγάλο κύμα ήρθε προς το μέρος μας. Το πλοίο μας έχει βυθιστεί. Οσοι βρίσκονταν στο πλάι βρέθηκαν κάτω από το πλοίο. Ακούσαμε ανθρώπους να χτυπούν το μέταλλο κάτω από το κατάστρωμα. Το πλοίο βυθίστηκε σταδιακά» αναφέρει ο επιζών. Η μαρτυρία του έρχεται να επιβεβαιώσει μάλιστα το ρεπορτάζ του Documento το οποίο ήδη από τις 18 Ιουνίου είχε δημοσιεύσει αποκλειστική μαρτυρία επιζώντα που ανέφερε: «Το λιμενικό γύρισε το πλοίο. Φταίει το λιμενικό. Εριξαν ένα σκοινί και τράβηξαν δύο φορές […] Μας τράβηξε απότομα πάνω στο κύμα, γύρισε το πλοίο. Ετσι έφυγαν όλοι μαζί. Αν δεν μας είχαν τραβήξει έτσι, δεν θα είχε πεθάνει ούτε ένας άνθρωπος. Με το πρώτο τράβηγμα που έκαναν κάποιοι άνθρωποι έπεσαν στη θάλασσα επιτόπου προτού πάρει κλίση το πλοίο».

Από την πλευρά της η γαλλική εφημερίδα «Le Monde» σε νέο άρθρο της επαναφέρει τις μαρτυρίες πολλών διασωθέντων και αναφέρει ότι οι ελληνικές αρχές επικαλούνται τη μυστικότητα των ερευνών ώστε να επιβάλουν ένα πέπλο σιωπής πάνω και γύρω από την έρευνα για το ναυάγιο, θέτοντας παράλληλα ερωτήματα για την αργοπορία της επέμβασης της Ελληνικής Ακτοφυλακής και για τη βύθιση του πλοίου.

Ο Ντογιάκος «ταξιδεύει» σε Μ. Ανατολή και… Βρυξέλλες

Με αναλυτική ματιά στον ρόλο που έπαιξε το Λιμενικό Σώμα εξετάζει το θέμα και το Al Jazeera. Καθώς είναι το μεγαλύτερο διεθνές ενημερωτικό μέσο της Μέσης Ανατολής, επιφυλάσει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για θέματα τα οποία άπτονται του προσφυγικού – μεταναστευτικού ζητήματος. «Τα ερωτήματα παραμένουν για τον ρόλο της Ελληνικής Ακτοφυλακής στο περιστατικό και γιατί όσοι βρίσκονταν στο σκάφος δεν διασώθηκαν νωρίτερα».

Το Al Jazeera πάντως πάει και ένα βήμα παρακάτω θέτοντας στο κάδρο και τη στάση του Ισίδωρου Ντογιάκου: «Ο ΟΗΕ χαιρέτισε μια ανεξάρτητη έρευνα για το ναυάγιο, ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε ότι οποιαδήποτε έρευνα πρέπει να είναι “ενδελεχής και διαφανής”. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με τη θέση που εξέφρασε ο εισαγγελέας του Αρειου Πάγου Ισίδωρος Ντογιάκος, ο οποίος έχει ζητήσει απόλυτο απόρρητο στην έρευνα» αναφέρει το Al Jazeera.

Η αίσθηση ότι οι κινήσεις του Ισ. Ντογιάκου φαίνονται κάπως ύποπτες φαίνεται να μην περιορίζεται στα διεθνή ΜΜΕ. Σε ανάρτησή της και η ευρωβουλευτής του Renew Europe και εισηγήτρια της PEGA Σόφι Ιντ’ Φελτ εντοπίζει ένα επικίνδυνο μοτίβο στις κινήσεις του εισαγγελέα του Αρειου Πάγου.

Σε ανάρτησή της αναφέρει: «Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ισίδωρος Ντογιάκος θέλει η έρευνα για το ναυάγιο στην Πύλο να είναι μυστική. Πρόκειται για τον ίδιο Ισίδωρο Ντογιάκο που προσπάθησε να παρεμποδίσει την έρευνα στο σκάνδαλο με το Predator. Είναι ορατό το μοτίβο;».

Αλλωστε το ίδιο μοτίβο συσκότισης που ορθά εντοπίζει η γνωστή Ολλανδή ευρωβουλευτής έχει εφαρμοστεί με αξιοθαύμαστη επιτυχία από το ίδιο πρόσωπο όχι μόνο στο σκάνδαλο των υποκλοπών αλλά και στην υπόθεση του τραγικού δυστυχήματος στα Τέμπη.

Υπό τον φόβο της συγκάλυψης

Οσα καταλογίζονται στον Ισ. Ντογιάκο και συνολικά στις ελληνικές αρχές για απόπειρες συγκάλυψης των κρατικών ευθυνών στην τραγωδία της Πύλου δεν μένουν πάντως μόνο σε επίπεδο σχολίων από το εξωτερικό.

H ειδική εμπειρογνώμονας του ΟΗΕ για θέματα υπερασπιστών ανθρώπινων δικαιωμάτων Μαίρη Λόλορ χαρακτήρισε το ναυάγιο «προϊόν πολιτικών αποφάσεων», προκαλώντας αίσθηση, ενώ ο ειδικός απεσταλμένος της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες Βενσάν Κοσετέλ τόνισε ότι σύμφωνα με μάρτυρες «υπήρξε μανούβρα από το ελληνικό λιμενικό προκειμένου να βγει το σκάφος από το ελληνικό SAR και να συνεχίσει την πορεία του σε άλλη χώρα».

Την ίδια ώρα είκοσι ευρωβουλευτές από τέσσερις διαφορετικές ευρωομάδες απέστειλαν επιστολή προς την πρόεδρο της Κομισιόν ζητώντας ανεξάρτητη έρευνα και δημοσιοποίηση του οπτικοακουστικού υλικού που το Λιμενικό Σώμα αρνείται ότι διαθέτει. Ωστόσο, η απροθυμία της ηγεσίας της ΕΕ να εκθέσει τις ελληνικές αρχές στο συγκεκριμένο θέμα φαίνεται από την αποκάλυψη του Politico ότι η επιτροπή αποφάσισε να μην προχωρήσει σε ανεξάρτητη έρευνα για τον ρόλο των ελληνικών αρχών.

«Πύλος τέλος» μόνο αν σταματήσει το ρεπορτάζ

Αναφέρθηκε στην αρχή η φράση «Υποκλοπές τέλος» του Σεπτέμβρη του 2022. Το θέμα των υποκλοπών άνοιξε πάλι πανηγυρικά δύο μήνες αργότερα μετά τις μεγάλες αποκαλύψεις του Documento με τα ονόματα των παρακολουθούμενων. Οπως τότε, έτσι και τώρα και σε κάθε μεγάλο θέμα η μόνη προοπτική να υπάρξει πλήρης αποκάλυψη των ευθυνών, όσο ψηλά κι αν βρίσκονται, εξασφαλίζεται μόνο μέσα από την επίμονη ερευνητική δημοσιογραφία. Μια υποχρέωση και ένα δικαίωμα που για μεγάλη μερίδα δημοσιογράφων στη χώρα μας βαφτίζεται… ανθελληνισμός. Είπαμε, θέση 107 στην ελευθερία του Τύπου.

Ο Ομπάμα για τους 700

Το θέμα του τραγικού ναυαγίου της Πύλου σχολιάστηκε την Πέμπτη το βράδυ ακόμη και από τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Μπάρακ Ομπάμα, ο οποίος βρέθηκε στην Αθήνα και μίλησε για το θέμα στην ομιλία που εκφώνησε στο Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Ο πρώην πλανητάρχης έθεσε ανοιχτά τη διαφορά στην κάλυψη του θέματος από τα ΜΜΕ, συγκρίνοντάς τη με το πόση προσοχή δόθηκε στο θέμα του υποβρυχίου «Titan». «Προσευχόμαστε και θέλουμε αυτοί οι άνθρωποι να σωθούν. Ομως συγκρίνετε την προσοχή που έλαβε αυτό το γεγονός σε σχέση με τους 700 ανθρώπους που πνίγηκαν. Επτακόσιοι άνθρωποι πνίγηκαν, αυτό είναι απαράδεκτο, δεν μπορεί να συμβαίνει. Το ότι δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι γι’ αυτούς δεν είναι αλήθεια και το γνωρίζουμε» σημείωσε ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ καταχειροκροτούμενος. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η βρετανική εφημερίδα «The Guardian». Σε άρθρο γνώμης που δημοσίευσε την Παρασκευή κατακεραύνωσε το γεγονός ότι «η κάλυψη για το ναυάγιο της Πύλου ωχριά μπροστά σε εκείνη για το βαθυσκάφος “Titan”». «Υπήρχαν 100 παιδιά κάτω από το κατάστρωμα σε εκείνο το πλοίο. Εκατό παιδιά. Αυτά είναι αποκαρδιωτικά νούμερα και όμως εκατοντάδες νεκροί και αγνοούμενοι μετανάστες δεν έχουν καταφέρει να συγκεντρώσουν όσο το δυνατόν περισσότερο την προσοχή των μέσων ενημέρωσης, όπως έγινε με τους πέντε πλούσιους τυχοδιώκτες» αναφέρει η Αρουα Μαντάουι.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter