«Πυρά» ΑΔΕΔΥ κατά Μηταράκη για «γαλάζιο» μετακλητό στο Δημόσιο

«Πυρά» ΑΔΕΔΥ κατά Μηταράκη για «γαλάζιο» μετακλητό στο Δημόσιο

Την έντονη αντίδραση της ΑΔΕΔΥ προκάλεσε η τοποθέτηση ενός μετακλητού, ο οποίος είναι ιδιώτης μηχανικός, ως προϊστάμενου τεχνικής υπηρεσίας του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου.

Την υπόθεση είχε αποκαλύψει προ ημερών ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης , ο οποίος κατήγγειλε την πρακτική του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου Νότη Μηταράκη να θέσει επικεφαλής μετακλητό, -ωσάν να επρόκειτο για πολιτικό γραφείο- σε μια δημόσια υπηρεσιακή δομή (τεχνική υπηρεσία). Ο Παύλος Πολάκης είχε επισημάνει ότι αξιοποιήθηκε η δυνατότητα που του έδωσε ο νόμος 4670/2020 (ΦΕΚ Α’ 43), με τον οποίο συστάθηκε τεχνική υπηρεσία επιπέδου Διεύθυνσης που υπάγεται απ’ ευθείας στον υπουργό. Ετσι, όπως τόνισε, φτάσαμε στο σημείο με διευθυντή τον ιδιώτη μηχανικό να ανατίθεται σε τεχνική εταιρεία η κατασκευή εγκατάστασης προσφύγων στη Μαλακάσα έναντι 4.445.000 ευρώ. Μάλιστα, σε ανάρτησή του ο πρώην υπουργός περιέγραφε τον «γαλάζιο» μηχανικό, τις σχέσεις του με ΝΔ, Σαμαρά, ΔΑΚΕ και Μηταράκη.

Το μεσημέρι της Μεγάλης Πέμπτης (16/4), η Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. εξέδωσε ανακοίνωση με αφορμή το διορισμό μετακλητού υπαλλήλου σε θέση διευθυντή στο Δημόσιο. Η ΑΔΕΔΥ καλεί τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου «να σταματήσει τις προκλητικές ενέργειες που προσβάλλουν τους εργαζόμενους στο Δημόσιο και να εφαρμόσει άμεσα τον Δημοσιοϋπαλληλικό Κώδικα και τις Συνταγματικές προβλέψεις». Μάλιστα, μεταξύ άλλων, σημειώνει ότι «η πρώτη πρόσκληση που εξέδωσε, ο εν λόγω Διευθυντής, αφορά στην απευθείας ανάθεση δημόσιας σύμβασης, χωρίς διαγωνισμό στις 7 Απριλίου 2020, ημερομηνία που ακόμη δεν είχε αναλάβει καθήκοντα. Στο ΦΕΚ διορισμού του αναλαμβάνει καθήκοντα από 8 Απριλίου 2020». Η στελέχωση του Δημοσίου με μετακλητούς υπαλλήλους, και μάλιστα σε θέσεις διευθυντικών στελεχών, επειδή δεν συνοδεύεται από τήρηση διαδικασίας επιλογής ή ύπαρξης τυπικών ή ουσιαστικών προσόντων «προσβάλλει ευθέως τις αρχές της αξιοκρατίας, της ισότητας και του κράτους δικαίου», αναφέρει.

Η ανακοίνωση της ΑΔΕΔΥ αναφέρει τα εξής:

«Με αφορμή το διορισμό μετακλητού υπαλλήλου σε θέση διευθυντή στο Δημόσιο

Εν μέσω καραντίνας, το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου συνέστησε Τεχνική Υπηρεσία, σε επίπεδο Διεύθυνσης, η οποία μάλιστα υπάγεται στον Υπουργό, ορίζοντας ως Διευθυντή, ιδιώτη μηχανικό, μετακλητό υπάλληλο. Πριν ακόμη την ανάληψη τον καθηκόντων του, ο εν λόγω «διευθυντής» ξεκίνησε διαδικασία ανάθεσης έργου, ύψους 4.5 εκατομμυρίων ευρώ, χωρίς προκήρυξη και με τη μέθοδο της «διαπραγμάτευσης».

Η πρώτη πρόσκληση που εξέδωσε, ο εν λόγω Διευθυντής, αφορά στην απευθείας ανάθεση δημόσιας σύμβασης, χωρίς διαγωνισμό στις 7 Απριλίου 2020, ημερομηνία που ακόμη δεν είχε αναλάβει καθήκοντα. Στο ΦΕΚ διορισμού του αναλαμβάνει καθήκοντα από 8 Απριλίου 2020.

Η στελέχωση του Δημοσίου με μετακλητούς υπαλλήλους, και μάλιστα σε θέσεις διευθυντικών στελεχών, επειδή δεν συνοδεύεται από τήρηση διαδικασίας επιλογής ή ύπαρξης τυπικών ή ουσιαστικών προσόντων προσβάλλει ευθέως τις αρχές της αξιοκρατίας, της ισότητας και του κράτους δικαίου.

Οι παραπάνω ενέργειες συνιστούν προσβολή για την ιδιότητα του Δημοσίου Υπαλλήλου και θέτουν σειρά ερωτημάτων, σχετικά με την νομιμότητα ενεργειών που αφορούν στις Δημόσιες Συμβάσεις και σίγουρα αποτελούν παραβιάσεις του Δημοσίου Δικαίου και ελέγχονται ως προς την αντισυνταγματικότητά τους.

Η Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. καλεί τον Υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου να σταματήσει τις προκλητικές ενέργειες που προσβάλλουν τους εργαζόμενους στο Δημόσιο και να εφαρμόσει άμεσα τον Δημοσιοϋπαλληλικό Κώδικα και τις Συνταγματικές προβλέψεις. Συνιστά στοιχειώδη πράξη ευθύνης απέναντι στην Ελληνική κοινωνία, ειδικά σε μια τέτοια δύσκολη στιγμή.

Από την Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ.».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter