«Πυρά» ΕΙΝΑΠ κατά Αγαπηδάκη για τον προσωπικό γιατρό – «Επικίνδυνο και αντιεπιστημονικό σχέδιο»

«Πυρά» ΕΙΝΑΠ κατά Αγαπηδάκη για τον προσωπικό γιατρό – «Επικίνδυνο και αντιεπιστημονικό σχέδιο»

Το σχέδιο της αναπληρώτριας υπουργού Υγείας, Ειρήνης Αγαπηδάκη, που προβλέπει την αντικατάσταση των αγροτικών γιατρών από προσωπικούς γιατρούς -που δεν έχουν όμως την απαιτούμενη και επαρκή εμπειρία- προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας και Πειραιά, η οποία χαρακτήρισε το εν λόγω σχέδιο ως «επικίνδυνο και αντιεπιστημονικό».

Με επιστολή που απέστειλε προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας η ΕΙΝΑΠ απαιτεί να μην κατατεθεί το σχέδιο νόμου που παρουσίασε η Ειρήνη Αγαπηδάκη, αφού όπως επισημαίνει η εφαρμογή του θα οδηγήσει στην οριστική διάλυση του ΕΣΥ.

Ακόμη οι νοσοκομειακοί γιατροί Αθήνας και Πειραιά ζητούν την ενίσχυση των νοσοκομείων και της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας με μόνιμο προσωπικό, την μονιμοποίηση όλων των επικουρικών γιατρών και τον διπλασιασμό των μισθών του ΕΣΥ.

Διαβάστε επίσης: ΕΣΥ: Φιάσκο πρωτοβάθμια περίθαλψη και προσωπικός γιατρός

Ο «προσωπικός γιατρός» στις πλάτες των υγειονομικών των Κέντρων Υγείας

Ακολουθεί ολόκληρη η ανακοίνωση της ΕΙΝΑΠ:

«Το ΔΣ της ΕΙΝΑΠ ενημερώθηκε για την εκφρασμένη σε δελτίο τύπου πρόθεση της αναπληρώτριας υπ. Υγείας κ. Αγαπηδάκη να καταθέσει νομοθέτημα σχετικά με την

«Κατάργηση του αναχρονιστικού θεσμού του αγροτικού γιατρού»

Πρόκειται για ένα επικίνδυνο και αντιεπιστημονικό σχέδιο για τους πολίτες που δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό. Απαιτούμε να μην κατατεθεί.

Εδώ και πολλά χρόνια έχουμε επισημάνει την ανάγκη κατάργησης του θεσμού του γιατρού υπαίθρου που δεν καλύπτει τις υγειονομικές ανάγκες του πληθυσμού. Εδώ και πολλά χρόνια διεκδικούμε προσλήψεις μόνιμων παθολόγων και γενικών γιατρών καθώς και γιατρών όλων των ειδικοτήτων.

Αντί αυτού ανακοινώνεται η πρόθεση τοποθέτησης των ανειδίκευτων πτυχιούχων συναδέλφων σε θέσεις προσωπικού γιατρού. Αυτό προφανώς δεν καλύπτει τις ανάγκες της διαλυμένης ΠΦΥ, αφού θα λειτουργήσει ως «κόφτης» ιατρικών υπηρεσιών. Πολύ απλά κανένας «προσωπικός γιατρός άνευ ειδικότητας» δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις ανάγκες καθημερινής εργασίας στο περιφερειακό ιατρείο ή στο κέντρο Υγείας, εφημέρευσης και διαχείρισης 2000 κατοίκων στα πλαίσια του Νομού ή της Περιφέρειας.

Για τους ίδιους λόγους το σχέδιο αυτό θα υπονομεύσει ευθέως την εργασιακές συνθήκες των νέων συναδέλφων μας, καθώς και την επιστημονική τους εξέλιξη. Ένα τέτοιο νομοθέτημα θα ενισχύσει την φυγή των νέων γιατρών στο εξωτερικό. Οι συνάδελφοι χωρίς ειδικότητα δεν μπορούν να αναλάβουν ευθύνες που δεν τους αναλογούν.

Τα οικονομικά κίνητρα που ευνοούν ορισμένες ειδικότητες έναντι άλλων μας βρίσκουν παντελώς αντίθετους. Η τακτική άλλης αμοιβής για άλλη ειδικότητα είναι πέρα από κάθε λογική.

Το Υπουργείο αντί να διχάζει τους γιατρούς της χώρας μπορεί απλά να αποδώσει τα οφειλόμενα σε όλους, όπως επιτάσσουν και οι σχετικές δικαστικές αποφάσεις και να υλοποιήσει τα δίκαια αιτήματα του κλάδου για αυξήσεις αποδοχών σε όλους, είτε είναι νεοεισερχόμενοι είτε ήδη υπηρετούν.

Η κυβέρνηση δια στόματος της κ. Αγαπηδάκη προκαλεί όταν προτείνει να επιλέγονται προς «επαναπατρισμό» γιατροί από Μ. Βρετανία και Κύπρο με 150.000€, ποσό πολλαπλάσιο του μισθού των ήδη υπηρετούντων γιατρών του ΕΣΥ.

Αμειβόμαστε με ψίχουλα και παραμένουν χιλιάδες κενές θέσεις, όχι μόνο παθολόγων, αλλά γιατρών όλων των ειδικοτήτων. Χιλιάδες Έλληνες γιατροί εργάζονται σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες και στις ΗΠΑ. Προκειμένου να επιστρέψουν αλλά και να μην φύγουν και άλλοι νέοι επιστήμονες, είναι απαραίτητο να βελτιωθούν οι συνθήκες εργασίας και να αυξηθούν δραστικά οι αποδοχές των ήδη υπηρετούντων.

 Η αποστροφή ότι «η ανάπτυξη πανεπιστημιακών μονάδων ΠΦΥ θα ενισχύσει την εκπαίδευση…κλπ» είναι ομοίως εξαιρετικά προσβλητική για όλους τους ήδη υπηρετούντες που υλοποιούν την εκπαίδευση των νεότερων επί δεκαετίες.

Απαιτούμε:

  1. Να μην κατατεθεί κανένα σχέδιο νόμου. Μία τέτοια κίνηση θα προκαλέσει μαζικές παραιτήσεις ιατών του ΕΣΥ, οδηγώντας το στην οριστική του διάλυση.
  1. Ενίσχυση των νοσοκομείων και της ΠΦΥ με μόνιμο προσωπικό ώστε και να καλυφθούν οι χιλιάδες κενές θέσεις με προσλήψεις Επιμελητών  ́Β καιισχυρή χρηματοδότηση.
  1. Μονιμοποίηση όλων των επικουρικών γιατρών.
  2. Διπλασιασμός των μισθών του ΕΣΥ».
Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter