«Πυρά» του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου κατά του γερμανικού Ανωτάτου Δικαστηρίου για την αγορά ομολόγων

«Πυρά» του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου κατά του γερμανικού Ανωτάτου Δικαστηρίου για την αγορά ομολόγων

Μετά τη δήλωση στο Bloomberg της προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, πως θα συνεχιστεί απτόητα η αγορά ομολόγων και το Δικαστήριο της Ευρωπαΐκής Ένωσης επισημαίνει με ανακοίνωσή του πως είναι το μόνο αρμόδιο για να κρίνει την νομιμότητα των πράξεων των θεσμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η όλη «αμφισβήτηση» των αποφάσεων της ΕΚΤ ξεκίνησε από την απόφαση του Ανώτατου Γερμανικού Δικαστηρίου σχετικά με τη συνταγματικότητα του προγράμματος αγοράς κρατικών τίτλων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Το Δικαστήριο της Ευρωπαΐκής Ενωσης ανακοίνωσε ότι είναι το μόνο αρμόδιο για να κρίνει την νομιμότητα των πράξεων των θεσμών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, περιλαμβανομένων των πράξεων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, έπειτα από την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Γερμανίας που ζήτησε από την ΕΚΤ να αιτιολογήσει την πολιτική της ποσοτικής χαλάρωσης.

«Μόνο το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ενωσης … είναι αρμόδιο να διαπιστώσει αν η ενέργεια ενός θεσμού της Ενωσης αντιβαίνει στο ευρωπαϊκό δίκαιο», αναφέρει το Δικαστήριο σε ανακοίνωσή του που δημοσιεύεται «μετά την απόφαση του γερμανικού Συνταγματικού Δικαστηρίου της 5ης Μαΐου 2020».

Σημειώνεται πως την Πέμπτη η Κριστίν Λαγκάρντ είχε καταστήσει σαφές μιλώντας στο Bloomberg πως«η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα παραμένει μία ανεξάρτητη Αρχή, η οποία λογοδοτεί μόνο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο»

Διαβάστε επίσης: H EKT δείχνει την πλάτη της στο γερμανικό συνταγματικό δικαστήριο: Θα κάνουμε ό,τι πρέπει για την κρίση

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter