Εύβοια: Κόλαση φωτιάς στο Πευκί, δραματικές σκηνές εκκένωσης των κατοίκων (Photo/Video)

Πυρκαγιά στην Βόρεια Εύβοια, Κυριακή 8 Αυγούστου 2021. Στιγμιότυπο από το χωριό Γούβες.
Πυρκαγιά στην Βόρεια Εύβοια, Κυριακή 8 Αυγούστου 2021. Στιγμιότυπο από το χωριό Γούβες.
Πυρκαγιά στην Βόρεια Εύβοια, Κυριακή 8 Αυγούστου 2021. Στιγμιότυπο από το χωριό Γούβες.
Πυρκαγιά στην Βόρεια Εύβοια, Κυριακή 8 Αυγούστου 2021. Στιγμιότυπο από το χωριό Γούβες.
Πυρκαγιά στην Βόρεια Εύβοια, Κυριακή 8 Αυγούστου 2021. Στιγμιότυπο από το χωριό Γούβες.

Απίστευτες εικόνες εκτυλίσσονται στη Βόρεια Εύβοια, με την πυρκαγιά να καίει μεγάλα δέντρα στο Πευκί. Η πυρκαγιά βρίσκεται ένα βήμα πριν από τη θάλασσα, αφού «έσπασε» τη γραμμή άμυνας των πυροσβεστικών δυνάμεων.

Την ίδια στιγμή εκκενώνονται σπίτια και μεταφέρονται άνθρωποι στα καράβια που βρίσκονται στην προβλήτα. Οι πυκνοί καπνοί έχουν σκεπάσει τον ουρανό και έχουν δημιουργήσει αποπνικτική ατμόσφαιρα. Η πυρκαγιά έχει δημιουργήσει τεράστιο μέτωπο στην περιοχή με ιδιαίτερα μεγάλη βλάστηση και έχει φτάσει στον περιφερειακό δρόμο, ενώ οι κάτοικοι με κλαδιά, νερό, λάστιχα, μαζί με τους πυροσβέστες, προσπαθούν να μετριάσουν τις ζημιές.

Πριν από λίγο στους Γαλατσάδες εκτυλίχτηκε το ίδιο σκηνικό. Οι πολίτες και οι πυροσβέστες κατέσβησαν τις φλόγες στις αυλές τους.

Παρόμοιες εικόνες εκτυλίχθηκαν νωρίτερα και στο χωριό Γούβες και στο Αρτεμίσιο, όπου οι κάτοικοι κατάφεραν και αντιμετώπισαν το κύμα της φωτιάς από το χωριό τους με τις ελάχιστες ζημιές.

Αποστολή του documentonews

Τις δραματικές στιγμές που βιώνουν οι κάτοικοι στην Β. Εύβοια μεταδίδει ο απεσταλμένος δημοσιογράφος από το Κουτί της Πανδώρας – HotDoc και το documentonews.gr, Αντώνης Ρηγόπουλος.

Όπως μεταδίδει, οι φλόγες καταπίνουν τις Γούβες. Η προσπάθεια των πυροσβεστικών δυνάμεων αλλα και κατοίκων να κρατήσουν μακριά την πύρινη λαίλαπα δυστυχώς δεν ήταν αρκετή. Δυστυχώς, οι φλόγες αγγίζουν τα πρώτα σπίτια στις Γούβες και πλέον το χωριό απειλείται σοβαρά.

Οι Γούβες μαζί με το Γεράκι ήταν η τελευταία άμυνα πριν από το Αρτεμίσιο και το Πευκί, όπου ήδη ο πύρινος εφιάλτης έχει φτάσει και εκεί.

 

Γαλατσώνα, Γούβες, Γαλατσάδες, Καματριάδες τα μέτωπα

Ένα τεράστιο μέτωπο της φωτιάς κατευθύνεται αυτή την ώρα στην Γαλατσώνα και βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από το χωριό. Ένα άλλο πύρινο μέτωπο πλησιάζει τις Γούβες σε μία πορεία που οδηγεί στο Αρτεμίσιο, το Πευκί και τη θάλασσα.

Λίγο μακρύτερα και από την άλλη πλευρά του νησιού, η φωτιά κινείται κατευθείαν προς τους Καματριάδες και τους Γαλατσάδες – και αν περάσει από αυτά τα δύο κομβικά σημεία, πλέον θα βρεθεί πάνω από την Αιδηψό.

Στο νότιο τμήμα, οι υποστηρικτικές ομάδες πυροπροστασίας που έχουν φτάσει στη χώρα μας από την Ουκρανία και την Ρουμανία και εργάζονται νυχθημερόν, ελέγχουν την κατάσταση στο χωριό Τρούπι, όσο και λίγο πιο βόρεια, στα Καλύβια και στο Σπαθάρι. Στη συγκεκριμένη περιοχή βοηθούν και οι άνεμοι, με συνέπεια να μην προβλέπεται προς το παρόν επέκταση της φωτιάς προς νότο.

 

Φωτογραφία: Βόρεια Εύβοια / Αντώνης Ρηγόπουλος
Φωτογραφία: Βόρεια Εύβοια / Αντώνης Ρηγόπουλος
Φωτογραφία: Βόρεια Εύβοια / Αντώνης Ρηγόπουλος
Φωτογραφία: Βόρεια Εύβοια / Αντώνης Ρηγόπουλος
Φωτογραφία: Βόρεια Εύβοια / Αντώνης Ρηγόπουλος
Φωτογραφία: Βόρεια Εύβοια / Αντώνης Ρηγόπουλος
Φωτογραφία: Βόρεια Εύβοια / Αντώνης Ρηγόπουλος

Νέες εκκενώσεις διατάχθηκαν το πρωί της Κυριακής και συγκεκριμένα το 112 ενημέρωσε τον κόσμο σε Πευκί, Γούβες, Αρτεμίσιο, Βουλίκι να εκκενώσουν προς Ιστιαία. Την ίδια ώρα, κυκλωμένο από τις φλόγες είναι αυτή την ώρα το χωριό Ελληνικά. Πυροσβέστες και κάτοικοι, που έχουν απομείνει εκεί μετά την εκκένωση του, κάνουν απελπισμένες προσπάθειες να σώσουν ό,τι μπορούν.

Συγκεκριμένα, τα πύρινα μέτωπα έχουν κυκλώσει τα χωριά Γαλατσώνα, Ελληνικά και Αγριοβότανο.

Πυρκαγιά στην Βόρεια Εύβοια, Κυριακή 8 Αυγούστου 2021. Στιγμιότυπο από το χωριό Γούβες.

 

«Μοναδική διέξοδος στη θάλλασα»

Ήδη μπαίνουν σε κίνδυνο και τα χωριά Γούβες, Αρτεμίσιο, Καστρί, Βουλίκι και Πευκί που διατάχτηκε η εκκένωση τους. «Μοναδική διέξοδος πλέον η θάλασσα», λένε όλοι οι κάτοικοι. «Να έλθουν όλα τα εναέρια μέσα τώρα στη Βόρεια Εύβοια. Αλλιώς δεν τελειώνει… Δεν φτάνουν μόνο τα μηνύματα» δηλώνει ο δήμαρχος Ιστιαίας Γιάννης Κοντζιάς, καθώς η εικόνα και οι προτεραιότητες αλλάζουν κάθε στιγμή.

Την ίδια ώρα μεγάλες αναζωπυρώσεις εμφανίζονται στη Μηλιά, τις Αγδίνες και Τσαπουρνιά.

Στο νότιο τμήμα τις τελευταίες ώρες υπάρχει αναζωπύρωση στο Τρούπι. Παρόμοια κατάσταση στα Καλύβια, ενώ η μάχη που δόθηκε για να μην περάσει η φωτιά το Καντήλι μέχρι στιγμής αποδίδει και οι φλόγες δεν έχουν περάσει μέσα στο συμπαγές πευκοδάσος.

Οι περισσότεροι από τους κατοίκους και τους παραθεριστές έχουν συγκεντρωθεί στην παραλία του Αγίου Νικολάου για να αναχωρήσουν με πλοία.

Πυρκαγιά στην Βόρεια Εύβοια, Κυριακή 8 Αυγούστου 2021. Στιγμιότυπο από το χωριό Γούβες.

 

10:43 Tο 112 έστειλε μήνυμα εκκένωσης για χωριά: «Αν βρίσκεστε στις περιοχές: Πευκί, Γούβες, Αρτεμίσιο, Βουλίκι εκκενώστε προς Ιστιαία».

 

08:50 Φωτιά Εύβοιας – Δήμαρχος Ισταίας: Είναι ντροπή για την πολιτεία αυτό που συμβαίνει! 

Ο δήμαρχος της Ιστιαίας Γιάννης Γκόντζιας έστειλε μέσω της τηλεόρασης του OPEN δραματικό μήνυμα λέγοντας πως «σήμερα περιμένουμε να ολοκληρωθεί το ολοκαύτωμά μας».

«Δεν έχει σβήσει ούτε ένα μέτωπο!»
«Η ημέρα του ολοκαυτώματος δεν είναι καλή. Σήμερα περιμένουμε να ολοκληρωθεί το ολοκαύτωμά μας. Είμαστε μόνοι μας! Με καλούν οι πρόεδροι των κοινοτήτων και μου λένε πως “με δύο ρίψεις σώζω το χωριό μου”», είπε ο δήμαρχος Ιστιαίας.

08:10 Η εικόνα σήμερα το πρωί

Στα Βασιλικά η φωτιά μπήκε μέσα στην πόλη, καθώς οι τεράστιες φλόγες και το θερμικό φορτίο εμπόδισαν τα πυροσβεστικά οχήματα που ήταν παραταγμένα από το απόγευμα να τη σταματήσουν

Ξεπερνά τα 6 χλμ το μέτωπο που φτάνει στη γραμμή Γαλατσώνα- Γερακίου- Γούβες και έχει πλησιάσει περισσότερο στο χωριό Γούβες καίγοντας πευκόφυτη περιοχή.

Πρόκειται για μέτωπο που έφυγε από το χωριό Αγδίνες και κινήθηκε βόρεια, ενώ στις Αγδίνες ένα άλλο μέτωπο αναζωπυρώθηκε και απειλεί τα πρώτα σπίτια.

Από την περιοχή του Βουτά η φωτιά προχώρησε βόρεια, πέρασε την Μονοκαρυά. Οι πυροσβέστες με τη βοήθεια και χωματουργικών μηχανημάτων προσπαθούν να τη σταματήσουν σε ένα ρέμα που υπάρχει βόρεια του χωριού για να μην περάσει στο χωριό Αβγάρια.

Άλλο ένα μέτωπο κινείται προς την ίδια κατεύθυνση από το χωριό Μηλιά από νωρίς το απόγευμα.

Στο χωριό Καματριαδες πριν λίγο χτύπησαν οι καμπάνες από τους κατοίκους που έχουν απομείνει εκεί. Βλέπουν τις φλόγες να πλησιάζουν προς το χωριό τους αφού εκεί συγκλίνουν δύο μέτωπα. Το ένα κινήθηκε από το Κυπαρίσσι και το δεύτερο από το χωριό Σήμια.

Στο νότιο τμήμα η κατάσταση είναι εφιαλτική. Η φωτιά ανεξέλεγκτα προχώρα να ξεπεράσει το Καντήλι και να βρεθεί σε ένα συμπαγές πευκοδάσος και ο κίνδυνος είναι, σύμφωνα και με πρωινή δήλωση του περιφερειάρχη Φάνη Σπανού, «αν η φωτιά περάσει το Καντήλι τότε θα σταματήσει τα Πολιτικά».

Αρχικά οι άνεμοι οδηγούσαν τη φωτιά προς τη θάλασσα. Από τις 3:00 τα ξημερώματα, όμως, έχουν αντίθετη πορεία με συνέπεια το μέτωπό της φωτιάς να τρέχει και πάλι προς τα Καλύβια και το Τρούπι.

Πριν μία ώρα σήμανε συναγερμός και στο χωριό Δαφνούσα που είναι στο ενδιάμεσο της απόστασης από το Τρούπι μέχρι το Προκόπι. Ωστόσο όμως η φωτιά απέχει αρκετά ακόμη και όλοι ελπίζουν ότι θα μπορέσουν να την συγκρατήσουν.

Σύμφωνα με τους κατοίκους της περιοχής «το θετικό είναι ότι οι άνεμοι δεν είναι ισχυροί και ούτε πιέζουν προς το παρόν τη φωτιά να κινηθεί νότια σε συμπαγή πευκόφυτη περιοχή».

Ολόκληρη η περιοχή έχει πρόβλημα με το ηλεκτρικό ρεύμα με αποτλεσμα να υπάρχουν σοβαρά προβλήματα και με τις επικοινωνίες.

8:06 Διάσωση εννέα πολιτών

Στο λιμάνι Ψαροπούλι Ευβοίας μεταφέρθηκαν εννέα πολίτες, οι οποίοι απεγκλωβίστηκαν από την παραλία Μαύρικα Ευβοίας από πλωτό σκάφος του Λιμενικού Σώματος εξαιτίας της πυρκαγιάς στην ευρύτερη περιοχή.

Από εκεί συνολικά 63 άτομα έχουν μεταφερθεί με ασφάλεια από επιβατηγό τουριστικό σκάφος, στο λιμάνι της Σκιάθου, ενώ ακόμη 13 άτομα μεταφέρονται από επιβατηγό τουριστικό σκάφος, στο λιμάνι Πευκί Ευβοίας.

Παραδοχή Χαρδαλιά ότι δεν ελέγχεται το βόρειο μέτωπο της φωτιάς 

Άλλο ένα πολύ δύσκολο βράδυ περιμένει τους κατοίκους αλλά και τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής στην Εύβοια,ανέφερε το βράδυ του Σαββάτου ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την εξέλιξη των πυρκαγιών. Όπως είπε, η πυρκαγιά στην Εύβοια έχει δημιουργήσει δύο μέτωπα, ένα στο νότιο τμήμα της όπου κατάσταση είναι σταθερή και προσπαθούν να τη βελτιώσουν διαρκώς, και ένα στο βόρειο τμήμα της, όπου η κατάσταση παραμένει εξαιρετικά δύσκολη.

Αναλυτικότερα, τόνισε ότι η μάχη στην Εύβοια θα συνεχιστεί όλη τη νύχτα με πολύ μεγάλη ένταση και απ’ όλες τις δυνάμεις ενώ προσέθεσε ότι έχουν ενισχύσει τις δυνάμεις και αυτή τη στιγμή επιχειρούν 475 πυροσβέστες μαζί με 35 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων που έχουν ενισχυθεί μέσω του Ευρωπαϊκού μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας από τη Ρουμανία και την Ουκρανία. Ταυτόχρονα επιχείρησαν μέχρι το τελευταίο φως, 8 ελικόπτερα, και 9 αεροσκάφη, συμπεριλαμβανομένων αυτών που διατέθηκαν από την Σουηδία μαζί με το BERIEV-200. Παράλληλα, όπως είπε, οι δυνάμεις του λιμενικού και του πολεμικού ναυτικού παραμένουν σε ετοιμότητα για το ενδεχόμενο προληπτικών εκκενώσεων.

Συνδράμουν Στρατός Ξηράς και Πολεμικό Ναυτικό

Επίσης, επιχειρούν 110 στελέχη των ειδικών δυνάμεων του Στρατού Ξηράς και του Πολεμικού Ναυτικού ως πεζοπόρα τμήματα και τις επόμενες ώρες θα ενισχυθούν με 80 ακόμη στελέχη. Ταυτόχρονα, το πολεμικό Ναυτικό διαθέτει τορπιλάκατο, ενώ στη Σκάλα Ωρωπού έχουν διατεθεί αρματαγωγά, 15 λέμβοι και 4 σκάφη ανορθόδοξου πολέμου με 197 στελέχη, για τη μεταφορά πολιτών εφόσον κι αν χρειαστεί. Σε άμεση ετοιμότητα βρίσκονται 2 Πλωτά Περιπολικά του Λιμενικού Σώματος, 2 Επιβατηγά-Οχηματαγωγά, 2 Επιβατηγά Τουριστικά και 4 αλιευτικά στην περιοχή Πευκί Ευβοίας. Επιπλέον, ανέφερε ότι το Λιμενικό Σώμα, η Αστυνομία και η Πυροσβεστική έχουν πραγματοποιήσει μεγάλο αριθμό διασώσεων, ενώ προσέθεσε ότι ο αριθμός των εθελοντικών ομάδων είναι μεγάλος και έχουν διατεθεί 40 μηχανήματα έργου και 25 υδροφόρες από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και την τοπική αυτοδιοίκηση.

Ακόμη, ο κ. Χαρδαλιάς είπε ότι για την προσωρινή φιλοξενία των πληγέντων κατοίκων στην Εύβοια, η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας έχει θέσει στη διάθεσή τους δύο κλειστά γυμναστήρια σε Χαλκίδα και Σχηματάρι, το 1ο Δημοτικό Σχολείο Αρτάκης, καθώς και το χώρο στο κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας, στη Λειβαδιά. «Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας μερίμνησε και ήδη απέστειλε απαραίτητο εξοπλισμό, έτσι ώστε να είναι εφικτή η φιλοξενία συνολικά 500 ατόμων. Η Περιφέρεια ήδη παρέχει προσωρινή στέγαση σε πάνω από 2.000 συμπολίτες μας», τόνισε.

Διαβάστε επίσης: 

Πύρινος εφιάλτης στην Εύβοια: Παραδοχή Χαρδαλιά ότι δεν ελέγχεται το βόρειο μέτωπο της φωτιάς – Συνεχής ενημέρωση

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter