Πύρινος εφιάλτης στην Εύβοια: Παραδοχή Χαρδαλιά ότι δεν ελέγχεται το βόρειο μέτωπο της φωτιάς – Συνεχής ενημέρωση

Πύρινος εφιάλτης στην Εύβοια: Παραδοχή Χαρδαλιά ότι δεν ελέγχεται το βόρειο μέτωπο της φωτιάς – Συνεχής ενημέρωση

Άλλο ένα πολύ δύσκολο βράδυ περιμένει τους κατοίκους αλλά και τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής στην Εύβοια, όπως τόνισε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την εξέλιξη των πυρκαγιών. Όπως είπε, η πυρκαγιά στην Εύβοια έχει δημιουργήσει δύο μέτωπα, ένα στο νότιο τμήμα της όπου κατάσταση είναι σταθερή και προσπαθούν να τη βελτιώσουν διαρκώς, και ένα στο βόρειο τμήμα της, όπου η κατάσταση παραμένει εξαιρετικά δύσκολη.

Αναλυτικότερα, τόνισε ότι η μάχη στην Εύβοια θα συνεχιστεί όλη τη νύχτα με πολύ μεγάλη ένταση και απ’ όλες τις δυνάμεις ενώ προσέθεσε ότι έχουν ενισχύσει τις δυνάμεις και αυτή τη στιγμή επιχειρούν 475 πυροσβέστες μαζί με 35 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων που έχουν ενισχυθεί μέσω του Ευρωπαϊκού μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας από τη Ρουμανία και την Ουκρανία. Ταυτόχρονα επιχείρησαν μέχρι το τελευταίο φως, 8 ελικόπτερα, και 9 αεροσκάφη, συμπεριλαμβανομένων αυτών που διατέθηκαν από την Σουηδία μαζί με το BERIEV-200. Παράλληλα, όπως είπε, οι δυνάμεις του λιμενικού και του πολεμικού ναυτικού παραμένουν σε ετοιμότητα για το ενδεχόμενο προληπτικών εκκενώσεων.

Συνδράμουν Στρατός Ξηράς και Πολεμικό Ναυτικό

Επίσης, επιχειρούν 110 στελέχη των ειδικών δυνάμεων του Στρατού Ξηράς και του Πολεμικού Ναυτικού ως πεζοπόρα τμήματα και τις επόμενες ώρες θα ενισχυθούν με 80 ακόμη στελέχη. Ταυτόχρονα, το πολεμικό Ναυτικό διαθέτει τορπιλάκατο, ενώ στη Σκάλα Ωρωπού έχουν διατεθεί αρματαγωγά, 15 λέμβοι και 4 σκάφη ανορθόδοξου πολέμου με 197 στελέχη, για τη μεταφορά πολιτών εφόσον κι αν χρειαστεί. Σε άμεση ετοιμότητα βρίσκονται 2 Πλωτά Περιπολικά του Λιμενικού Σώματος, 2 Επιβατηγά-Οχηματαγωγά, 2 Επιβατηγά Τουριστικά και 4 αλιευτικά στην περιοχή Πευκί Ευβοίας. Επιπλέον, ανέφερε ότι το Λιμενικό Σώμα, η Αστυνομία και η Πυροσβεστική έχουν πραγματοποιήσει μεγάλο αριθμό διασώσεων, ενώ προσέθεσε ότι ο αριθμός των εθελοντικών ομάδων είναι μεγάλος και έχουν διατεθεί 40 μηχανήματα έργου και 25 υδροφόρες από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και την τοπική αυτοδιοίκηση.

Ακόμη, ο κ. Χαρδαλιάς είπε ότι για την προσωρινή φιλοξενία των πληγέντων κατοίκων στην Εύβοια, η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας έχει θέσει στη διάθεσή τους δύο κλειστά γυμναστήρια σε Χαλκίδα και Σχηματάρι, το 1ο Δημοτικό Σχολείο Αρτάκης, καθώς και το χώρο στο κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας, στη Λειβαδιά. «Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας μερίμνησε και ήδη απέστειλε απαραίτητο εξοπλισμό, έτσι ώστε να είναι εφικτή η φιλοξενία συνολικά 500 ατόμων. Η Περιφέρεια ήδη παρέχει προσωρινή στέγαση σε πάνω από 2.000 συμπολίτες μας», τόνισε.

Η φωτιά έφτασε στα Βασιλικά

Δύσκολη είναι η κατάσταση για τα Βασιλικά, όπου οι φλόγες έχουν μπει στον οικισμό.

Η μάχη είναι άνιση, καθώς το μέτωπο εξαπλώθηκε απ’ άκρη σ’ άκρη του νομού και κινείται τόσο προς το βορά όσο και προς το νότο. Βασικός στόχος πια είναι να περιοριστεί όσο το δυνατόν περισσότερο η εξάπλωση της πυρκαγιάς προς το Δήμο Διρφύων Μεσσαπίων, αλλά και να μην κινδυνεύσει η Ιστιαία και το υπόλοιπο του βόρειου τμήματος στο Δήμο Ιστιαίας-Αιδηψού.

Το μέτωπο που φοβίζει περισσότερο είναι αυτό που έχει δημιουργηθεί από το Σπαθάρι μέχρι κάτω από τη Λίμνη. Στην περιοχή πνέουν βορειοανατολικοί άνεμοι που σπρώχνουν τις φλόγες προς το Καντήλι και τα Κατούνια.

Εκεί επιχείρησε νωρίτερα το πρωί το Beriev και υπήρξαν εναέριες δυνάμεις, οι οποίες δεν επαρκούσαν για να συγκρατήσουν τη φωτιά. Από Σπαθάρι έως Κανδήλι οι ρίψεις που έγιναν ως το απόγευμα του Σαββάτου ήταν λίγες και το μέτωπο παραμένει ενεργό.

Γι’ αυτό το λόγο, ξημερώματα Σαββάτου ο Περιφερειάρχης Φάνης Σπανός έκανε δραματική έκκληση για ενίσχυση των πυροσβεστικών δυνάμεων από αέρος και από εδάφους γράφοντας χαρακτηριστικά στα social media ότι αν δεν ελεγχθεί η φωτιά, μπορεί να φτάσει παντού

Αν η πυρκαγιά περάσει από το Καντήλι, θα συναντήσει νέο πευκοδάσος, δηλαδή πρόσφορο έδαφος για να επεκταθεί περαιτέρω προς το Δήμο Διρφύων-Μεσσαπίων.
Ηδη στο Σπαθάρι οι πυροσβέστες έδωσαν μάχη με κατοίκους για να σώσουν ό,τι σώζεται, ενώ νέα αναζωπύρωση σημειώθηκε στις Ροβιές το μεσημέρι του Σαββάτου και το απόγευμα η φωτιά επισκέφθηκε ξανά το Σπαθάρι και το Μετόχι.

Παραλίγο να εγκλωβιστούν κάτοικοι και πυροσβέστες

Δύσκολες στιγμές εκτυλίχθηκαν νωρίτερα και στα χωριά Σήμια, Κρυονερίτης, Μηλιά και Αγδίνες. Οι φλόγες απείλησαν να κυκλώσουν όχι μόνο τα χωριά αλλά και τις πυροσβεστικές δυνάμεις που ήταν μέσα σε αυτά και πρόλαβαν να φύγουν όταν δόθηκε εντολή να υποχωρήσουν για να μην εγκλωβιστούν.

Επίσης οι φλόγες μπήκαν στο χωριό Βουτάς, καθώς οι πυροσβεστικές δυνάμεις δεν μπόρεσαν να ελέγξουν τη φωτιά.

Στον Κρυονερίτη οι πυροσβέστες απεγκλώβισαν και ένα ηλικιωμένο ζευγάρι που παρέμεινε στο χωριό, παρά την εκκένωση που είχε διαταχθεί από χθες. Οργανώθηκε ολόκληρη επιχείρηση και οι δύο ηλικιωμένοι οδηγούνται σε ασφαλές σημείο.

Στο χωριό Μηλιές οι πυροσβέστες και οι εθελοντές που βρίσκονται εκεί μόλις πρόλαβαν να ανασυνταχθούν όταν το χωριό το κύκλωσε η φωτιά.

Μέσα στο χωριό εκτός από πυροσβέστες είναι και κάτοικοι που δεν θέλουν να το εγκαταλείψουν αν και ζητήθηκε η εκκένωσή του πριν από δύο μέρες και η αστυνομία προσπαθεί να τους πείσει και να απομακρυνθούν.

Στο χωριό Αγδίνες πυροσβέστες και χωματουργικά μηχανήματα έδιναν μάχη για να προστατέψουν το χωριό αλλά η μάχη είναι αμφίρροπη. Κανείς δεν ξέρει ποια θα είναι η εξέλιξή της αφού ο ισχυροί άνεμοι στρέφουν τα πολλαπλά μέτωπα της φωτιάς πάνω τους, από πάρα πολλές πλευρές.

Στη Σήμια οι φωτιές κύκλωσαν όχι μόνο το χωριό, αλλά και τα πυροσβεστικά οχήματα που πήγαν να το σώσουν. Η φωτιά ξαφνικά τους έκοψε τη μοναδική δίοδο όταν προσπάθησαν να υποχωρήσουν. Παρέμειναν εκεί για αρκετή ώρα μέχρις ότου τα εναέρια μέσα, πρώτα ένα ρώσικο Β 200 και στη συνέχεια ένα ελικόπτερο, με πάρα πολλές ρίψεις μέσα στους καπνούς έσβησαν τη φωτιά.

Την ίδια στιγμή, από την άλλη πλευρά, στο Μετόχι και το Σπαθάρι φούντωσαν και πάλι τα μέτωπα γύρω από κατοικημένες περιοχές, ενώ αναζωπυρώσεις είχαμε και κοντά στο χωριό Μουρτιά από το οποίο έχει περάσει πάρα πολλές φορές η φωτιά.

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter