Ανεξέλεγκτη η φωτιά στην Αττική: Οι φλόγες μπροστά στον Άγιο Στέφανο – Στάχτη σπίτια και αυτοκίνητα (Photos – Video)

Ανεξέλεγκτη μαίνεται η πύρινη λαίλαπα στη βόρεια Αττική με τις φλόγες να μπαίνουν στις Αφίδνες και να κατακαίνε τα πάντα στο καταστροφικό πέρασμά τους. Η φωτιά βρίσκεται στο Καπανδρίτι όπου καίει εργοστάσια με εύφλεκτα υλικά και ακούγονται εκρήξεις.

Από τις φωτιές, συνολικά, εννέα άτομα έχουν διακομιστεί ήδη στο νοσοκομείο με εγκαύματα, ανυπολόγιστες είναι οι ζημιές στο περιβάλλον, οι εκκενώσεις οικισμών συνεχείς, ενώ οι μετεωρολόγοι προειδοποιούν για ενίσχυση των ανέμων τις επόμενες ώρες.

17:40 Αγωνία στον Άγιο Στέφανο, οι φλόγες μπροστά στον οικισμό – Υπάρχει μεγάλη αναζωπύρωση

Οι φλόγες βρίσκονται στο Πευκόφυτο όπου οι κάτοικοι εγκαταλείπουν την περιοχή

17:00 Πυρκαγιά σε χαμηλή βλάστηση στο Νεκροταφείο Άνω Λιοσίων Αττικής – 12 οχήματα

Εντολή Εκκένωσης  για Μαλακάσα, Καπανδρίτη, Πολυδένδρι και Σφενδάλη

Όπως είπε στο Open ο Δήμαρχος Ωρωπού, Γιώργος Γιασημάκης, δόθηκε εντολή για εκκένωση οικισμών σε Μαλακάσα, Καπανδρίτι, Πολυδένδρι, Σφενδάλη.

Λίγο πριν τις 14:30 υπήρξε εισήγηση για εκκένωση των περιοχών γύρω από τη Λίμνη Μαραθώνα και της περιοχής Καλέντζι καθώς η πυρκαγιά κινείται προς τα εκεί.

Οι εναέριες πυροσβεστικές δυνάμεις που επιχειρούν:

Όπως έγινε γνωστό, αυτή την ώρα επιχειρούν στην Αττική δέκα αεροπλάνα και τέσσερα ελικόπτερα.
Στην Εύβοια επιχειρούν τρία ελικόπτερα και δύο Καναντέρ ενώ σε λίγο θα ενεργοποιηθεί και το ρωσικό Beriev Be-200
Όπως έγινε γνωστό έχει εκκενωθεί και η βάση ελικοπτέρων στο Κοτρώνι.

Κοντά στην Ιπποκράτειο Πολιτεία οι φλόγες

Στο μεταξύ, οι φλόγες βρίσκονται μια ανάσα από τα σπίτια στην Ιπποκράτειο Πολιτεία.

Πηγή: Open

 

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις και οι εθελοντές έδιναν καθ’όλη τη διάρκεια της νύχτας υπεράνθρωπη μάχη να περιορίσουν τις πύρινες «γλώσσες» και οι κάτοικοι εναποθέτουν τις ελπίδες τους στα εναέρια μέσα που αναμένονται με το πρώτο φως της ημέρας. Χαρακτηριστική περίπτωση της μάχης που έδωσαν κατά τη διάρκεια της νύχτας ήταν «νεκροταφείο» αυτοκινήτων, το οποίο «λαμπάδιασε» στο ύψος των διοδίων των Αφιδνών ενώ ήδη έχουν καταστραφεί άλλες μονάδες.

Πυκνός μαύρος καπνός έχει καλύψει την ευρύτερη περιοχή ενώ έχει καλύψει μεγάλο μέρος της Αττικής και της Εύβοιας.

Εφιάλτης

Δραματικές ώρες ζει η Αττική, καθώς η πυρκαγιά που αναζωπυρώθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης μαίνεται ανεξέλεγκτα και είναι πλέον μέσα στις Αφίδνες, ενώ κατά τη διάρκεια της νύχτας πέρασε την εθνική οδό προς Καπανδρίτι, στο ύψος των διοδίων, ενώ από την άλλη πλευρά έφτασε στην Ιπποκράτειο Πολιτεία.

Βιβλική είναι η καταστροφή στη βόρεια Εύβοια, εξαιρετικά δύσκολα είναι τα πράγματα στην Ηλεία και τη Μεσσηνία, ενώ, σύμφωνα με τις προβλέψεις, σήμερα αναμένονται ισχυροί άνεμοι και η προοπτική εξέλιξής τους προκαλεί εφιάλτη στους επιτελείς της Πυροσβεστικής και της Πολιτικής Προστασίας.

Τα μέτωπα

Αυτή τη στιγμή, τα κύρια μέτωπα βρίσκονται, στο Καπανδρίτι, στην Ιπποκράτειο Πολιτεία, στον οικισμό των Ποντίων στα δυτικά του Αγίου Στεφάνου.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, οι φλόγες στην Αττική, κατά τη διάρκεια της νύχτας, προκάλεσαν ζημιές σε σπίτια στην Ιπποκράτειο Πολιτεία, ενώ υπάρχει, πλέον, μόνιμο μέτωπο από την απέναντι πλευρά της εθνικής οδού, που καίει κυρίως χαμηλή βλάστηση και λίγα δένδρα, με ισχυρές δυνάμεις να προσπαθούν να την εμποδίσουν να πάρει διαστάσεις και να απειλήσει το Καπανδρίτι.

Τη νύχτα, με μήνυμα από το 112, εκκενώθηκε και το χωριό Βόθωνας προς τη Λίμνη του Μαραθώνα ενώ, υπενθυμίζεται ότι αργά το βράδυ είχαν εκκενωθεί Καπανδρίτι, Πολυδένδρι και οι οικισμοί Ποντίων και Πευκόφυτο στον Άγιο Στέφανο.

Αυτήν την ώρα, το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στις Αφίδνες, όπου καίγονται στον παράδρομο τις εθνικής οδού εγκαταστάσεις, ενώ οι πληροφορίες κάνουν λόγο και για καμένα σπίτια. Επίσης, στην περιοχή σημειώνονται εκρήξεις, καθώς οι φλόγες έχουν φτάσει σε μάντρα αυτοκινήτων. Δίνεται τιτάνια μάχη για να σταματήσει η επέλαση της πυρκαγιάς.

Από τις 6:00 έχουν αρχίσει να επιχειρούν και τα εναέρια μέσα τόσο στην Αττική όσο και στις άλλες μεγάλες πυρκαγιές, ενώ ξεκινούν και οι 83 Γάλλοι πυροσβέστες που έφτασαν στη χώρα μας λίγο μετά τη 1:00. Κατά τη διάρκεια της ημέρας αναμένεται βοήθεια και ακόμη δύο αεροσκάφη καναντέρ από τη Γαλλία, καθώς και βοήθεια από άλλες έξι χώρες που ανταποκρίθηκαν στο αίτημα που υπέβαλε η Ελλάδα.

Οι δυνάμεις

Σημειώνεται, ότι ήδη στην πυρκαγιά της Αττικής επιχειρούν 40 πυροσβέστες από την Κύπρο και δύο αεροσκάφη στην Κρήτη, ενώ ακόμα δεν έχει γίνει γνωστό πού θα σταλούν οι 83 Γάλλοι και τα γαλλικά καναντέρ που θα φτάσουν. Επίσης, αναμένονται 112 πυροσβέστες με 23 οχήματα από τη Ρουμανία, 100 πυροσβέστες από τη Λιθουανία και πεζοπόρο τμήμα, 15 πυροσβέστες από το Ισραήλ, 2 αεροσκάφη από τη Σουηδία, ακόμη ένα καναντέρ από την Κροατία και 3 ελικόπτερα από την Ελβετία.

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από την Πυροσβεστική, αυτήν την ώρα στην Αττική επιχειρούν συνολικά 450 πυροσβέστες με 40 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 150 οχήματα, το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ, ενώ από τις 6:00 κάνουν ρίψεις από αέρος 3 ελικόπτερα και 7 αεροσκάφη. Συνδρομή παρέχουν οι 40 πυροσβέστες από την Κύπρο, ο ελληνικός στρατός με πεζοπόρα τμήματα, η ΕΛΑΣ, εθελοντές πυροσβέστες, καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου ΟΤΑ.

Στις άλλες μεγάλες πυρκαγιές επιχειρούν:

– Στη Βόρεια Εύβοια, 240 πυροσβέστες με 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 65 οχήματα, 2 Α/Φ και 1 Ε/Π. Συνδρομή παρέχουν το Λιμενικό Σώμα, ο ελληνικός στρατός με πεζοπόρα τμήματα, εθελοντές πυροσβέστες και η τοπική αυτοδιοίκηση με υδροφόρες και μηχανήματα έργου.

– Στην Αρχαία Ολυμπία, 310 πυροσβέστες, με 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 105 οχήματα, ομάδα Σ.μη.Ε.Α., το 2ο Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ, 2 Α/Φ και 2 Ε/Π. Συνδρομή παρέχουν ο ελληνικός στρατός και η ΕΛΑΣ, εθελοντές πυροσβέστες, υδροφόρες και μηχανήματα έργου ΟΤΑ.

– Στην Ανατολική Μάνη Λακωνίας, σε Καστανιά και Καρυούπολη επιχειρούν 88 πυροσβέστες με 3 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 25 οχήματα, και 1 Ε/Π. Συνδρομή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες και υδροφόρες ΟΤΑ.

– Η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε χθες στην περιοχή Λιμογάρδι Φθιώτιδας είναι σε εξέλιξη και επιχειρούν 27 πυροσβέστες με 2 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 8 οχήματα και 1 Ε/Π.

Δείτε επίσης: Φωτιά Βαρυμπόμπης: Δραματική νύχτα – Εκκενώνονται περιοχές του Αγίου Στέφανου, Καπανδρίτι και Πολυδένδρι (Συνεχής Ενημέρωση)

Οι άνεμοι έχουν ενισχυθεί ήδη από τις πρώτες πρωινές ώρες και εκφράζονται φόβοι πως η πύρινη λαίλαπα θα εξαπλωθεί ακόμα γρηγορότερα ενώ οι φλόγες αγγίζουν τα 15-20 μέτρα.

Εκκενώσεις

Ήδη δόθηκε εντολή εκκένωσης στο Καλέντζι του Δήμου Μαραθώνα, για τον Βόθωνα και επίσης: για Καπανδρίτι, Πολυδένδρι και περιοχές του Αγίου Στεφάνου ενώ από χθες έχουν εκκενωθεί οι περιοχές Κρυονέρι, Κοκκινόβραχος και Αφίδνες λόγω των τεράστιων διαστάσεων που έχει πάρει η πυρκαγιά.

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter