Πυρκαγιές: «Βέλη» και από τον αντιδήμαρχο Μεγαρέων για τα εναέρια μέσα (Video)

Πυρκαγιές: «Βέλη» και από τον αντιδήμαρχο Μεγαρέων για τα εναέρια μέσα (Video)

Την ένδεια εναέριων πυροσβεστικών μέσων περιέγραψε και ο αντιδήμαρχος Μεγαρέων, Κωνσταντίνος Φυλακτός. Σε τοποθέτησή του το πρωί της Τετάρτης στο Open σκιαγράφησε… «σποραδικές» ρίψεις από εναέρια μέσα στη φλεγόμενη περιοχή του δήμου Μεγαρέων, από την πυρκαγιά που πέρασε εκεί από τη Μάνδρα.

Δείτε επίσης: Πύρινος εφιάλτης σε Μάνδρα, Λουτράκι: Μάχη με τις φλόγες για τρίτη ημέρα – Πληθαίνουν οι καταγγελίες για έλλειψη εναέριων μέσων (Videos)

«Είναι ίδια η φωτιά που καίει από χθες το βράδυ. Είναι σε δύσβατη περιοχή. Ό,τι μπορεί να κάνει ένα Σινούκ που έρχεται κάθε τόσο και ρίχνει. Δυστυχώς τα εναέρια μέσα στα Μέγαρα, στη Νέα Πέραμο μας εγκατέλειψαν χθες το βράδυ» και συνέχισε περιγράφοντας το τι είδε: «Παρά μόνο έγιναν 2-3 ρίψεις στις 17:30 το απόγευμα που πέρασε η φωτιά από τον Δήμο Μάνδρας στον δήμο Μεγαρέων. Κατόπιν στις 19:30 έκαναν 2-3 ρίψεις και κατόπιν δεν είδαμε τίποτα άλλο».

Και συνέχισε επισημαίνοντας: «Επίγεια μέσα πάρα πολλά. Πυροσβεστική μεγάλη δύναμη. Η κύρια φωτιά που έκανε και τη ζημιά είναι στην περιοχή πάνω από τον Λουτρόπυργο. Εκεί πήραμε την απόφαση να εκκενωθούν τρεις οικισμοί: Άνω Λουτρόπυργος, Ποσειδώνας και Πλάτωνας».

Ερωτηθείς για το αν έχουν καταστραφεί σπίτια, σημείωσε: «Είπαν για δύο σπίτια που καήκανε…»

Κληθείς να σχολιάσει τη συνδρομή των εναέριων μέσων, απάντησε: «Δεν βοήθησαν  (σ.σ. τα εναέρια μέσα). Έκαναν 2 ελικόπτερα έκαναν ρίψεις στις 17:30-18:00 και κατόπιν στις 19:00 και κατόπιν τίποτα άλλο. Πολλοί εθελοντές, οι επίγειες δυνάμεις της Πυροσβεστικής. Η φωτιά έφτασε μέχρι τη Εθνική Οδό γύρω στις 02:00 τη νύχτα καταφέραμε να γίνει μία κατάσβεση της φωτιάς».

Καταγγελίες από κατοίκους στη Μάνδρα

Πληθαίνουν οι καταγγελίες κατοίκων που στηλιτεύουν την έλλειψη πυροσβεστικών δυνάμεων, ειδικά εναέριων.

Δείτε επίσης: Πύρινος εφιάλτης σε Μάνδρα, Λουτράκι: Μάχη με τις φλόγες για τρίτη ημέρα – Πληθαίνουν οι καταγγελίες για έλλειψη εναέριων μέσων (Videos)

«Είχαμε φωτιές παντού και δεν είχαμε πυροσβέστες να τις σβήσουν. Μέχρι ακόμα έχουμε εστίες. Δεν έχουμε νερό να τις σβήσουμε μόνοι μας», κατήγγειλε το πρωί της Τετάρτης κάτοικος της Μάνδρας.

Και πρόσθεσε: «Όταν η φωτιά έφτασε στο σπίτι μου, φύγαμε. Δεν υπήρχε πυροβέστης για να δούμε ότι τουλάχιστον θα γίνει κάποια προσπάθεια. Όταν φύγαμε νομίζαμε ότι καήκανε όλα. Και μέχρι στιγμής κανείς δεν ήρθε».

Επισήμανε, επίσης πως δεν ελήφθη κανένα μήνυμα από το 112.

Εξήγησε επίσης: «Η φωτιά ήρθε μέσα σε δευτερόλεπτα. Έχω ετοιμάσει δεξαμενή με νερό και δεν πρόλαβα να κάνω τίποτα, γιατί θέλει πίεση, με λάστιχο τι να κάνεις; Κανένας δε μας βοήθησε, δεν ήρθαν να μας πουν αν έχουμε νερό, κάτι».

Ακόμα, τόνισε:  «Οι άνθρωποι εδώ είχαν τα αμάξια τους, φαίνεται ότι προετοιμάστηκαν γιατί είδαν καπνούς που πλησίαζαν, όπως και εγώ έχω βγάλει το αμάξι για να φύγουμε τελευταία στιγμή. Γι’ αυτό σωθήκαμε».

«Αναγκάστηκα να καλέσω σε εσάς, μας έχουν αφήσει στο έλεος του Θεού»

Ωστόσο, οι ώρες αγωνίας είχαν ξεκινήσει από την Τρίτη όταν είδαν τη φωτιά να πλησιάζει στα σπίτια τους. Μία άλλη κάτοικος της περιοχής, μιλώντας και αυτή στο Open, εμφανώς σε απόγνωση είπε πως: «Αναγκάστηκα να καλέσω σε εσάς, μας έχουν αφήσει στο έλεος του Θεού». «Δεν υπάρχει αεροπλάνο, δεν υπάρχει πυροσβέστης, μας έχουν κλείσει τον δρόμο, δεν έχουμε πρόσβαση στα σπίτια μας. Οι άνδρες μας περάσανε κρυφά και πήγαν κάτω και κόβουνε να ανοίξουν αντιπυρική. Δεν υπάρχει ένας πυροσβέστης, σας ορκίζομαι στα παιδιά μου. Από χτες δεν είδαμε έναν πυροσβέστη».

«Το σπίτι μου είναι ανάμεσα σε Μάνδρα και Οινόη, λέγεται Παλαιοχώρι. Σε μας δεν ήρθε καμία εντολή εκκένωσης. Ήρθε ένα μήνυμα του 112 να κλείσουμε τα παράθυρα. Και οι φλόγες φτάσανε 100 μέτρα από το σπίτι μας. Δεν ήρθε ούτε ένα περιπολικό να πει ‘εκκενώστε’. Υπάρχουν μεγάλοι άνθρωποι στον οικισμό, που είναι ακόμα εκεί γιατί δεν μπορούν να φύγουν», κατήγγειλε η γυναίκα χθες, Τρίτη.

Δείτε το βίντεο:

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter