Πυροτεχνήματα Μητσοτάκη κατά της ακρίβειας και ηγεμονική αλαζονεία στο πρώτο υπουργικό (Photos – Video)

Πυροτεχνήματα Μητσοτάκη κατά της ακρίβειας και ηγεμονική αλαζονεία στο πρώτο υπουργικό (Photos – Video)

Με κατηγορίες για την απλή αναλογική και επίδειξη αλαζονείας για την επανεκλογή της Νέας Δημοκρατίας εμφανίστηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο πρώτο υπουργικό συμβούλιο, σε μία κατάμεστη αίθουσα του Μεγάρου Μαξίμου από τον τεράστιο αριθμό υπουργών, υφυπουργών και αναπληρωτών που βρέθηκαν εκεί.

Δείτε επίσης: Η εισήγηση του Κυρ. Μητσοτάκη στο πρώτο υπουργικό συμβούλιο και οι… μπλε φάκελοι (Video)

Γενικότητες περί κυβερνητικών παρεμβάσεων και κορώνες κατά της «κακοφωνίας» των ακροδεξιών κομμάτων στη Βουλή χωρίς όμως να τα κατονομάσει περιελάμβανε την Τετάρτη η εισήγηση του Κυριάκου Μητσοτάκη στο πρώτο υπουργικό συμβούλιο, στην προσπάθειά του να καλύψει την ανεπάρκεια των μέτρων που προωθεί κατά της ακρίβειας.

Κατά τη φειδωλή του αναφορά στα μέτρα που αναμένεται να λάβει η κυβέρνηση με στόχο τα τρόφιμα και την αντιμετώπιση των έκτακτων αναγκών, συνέχισε να προσπαθεί να ρίξει τον πήχη των προσδοκιών, υπογραμμίζοντας πως «το υπουργείο Οικονομικών βρίσκεται στην καρδιά του σχεδιασμού μας για τη δεύτερη τετραετία. Χωρίς μια οικονομία που δεν αναπτύσσεται γρήγορα, δεν υπάρχει ευημερούσα κοινωνία και η ανάπτυξη είναι και αυτή που καταπολεμά τη μεγαλύτερη κοινωνική αδικία, που δεν είναι άλλη από την ανεργία». Εξάλλου, το αυτό αναμένεται να επαναλάβει και το απόγευμα της Τετάρτης, στην πρώτη του επίσκεψη σε υπουργείο, αυτό του Οικονομικών και του Κωστή Χατζηδάκη.

«Ξέρετε καλά τις τέσσερις πολιτικές μας κατευθύνσεις: καλύτερο μισθοί, καλύτερη δουλειά, καλύτερο κράτος, καλύτερη ζωή σε μια ισχυρή Ελλάδα» ήταν το επιστέγασμα της εισήγησης του αρχηγού της Νέας Δημοκρατίας, δίνοντας τον τόνο του επικοινωνιακού σόου με το οποίο ξεκινάει και η νέα του κυβέρνηση.

Κατά τα λοιπά, επιχείρησε να προσδώσει στο πρώτο υπουργικό συμβούλιο πανηγυρικό τόνο, επιβεβαιώνοντας πως ο ίδιος και οι υπουργοί του εκλαμβάνουν την εκλογική νίκη της Νέας Δημοκρατίας ως «λευκή επιταγή», κατηγορώντας για μία ακόμα φορά το εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής που ίσχυε τον Μάιο, και φορτώνοντας σε αυτό το γεγονός πως τρία ακροδεξιά κόμματα μπήκαν στη Βουλή εκμεταλλευόμενα την δική του πατριδοκάπηλη ατζέντα.

«Η πρώτη μας συνεδρίαση πραγματοποιείται στο φως μιας μεγάλης εκλογικής νίκης χωρίς προηγούμενο. Δεν υπάρχει άλλο παράδειγμα κυβέρνησης που να κατακτά τη νίκη με μεγάλα ποσοστά. Είμαστε ευγνώμονες. Χωρίς προηγούμενο είναι και οι ευθύνες που αναλαμβάνουμε. Στο δικό μας πρόγραμμα γυναίκες και άνδρες αναγνώρισαν στο δικό μας πρόγραμμα την πρόοδο και την ευημερία. Ενέκριναν με πρωτοφανή ωριμότητα συμπεριφορές που προτάσσουν την ειλικρίνεια. Δεν ξεχνάμε ότι ο τόπος θα είχε αυτοδύναμη κυβέρνηση από τον Μάιο αν δεν μεσολαβούσε η περιπέτεια της απλής αναλογικής. 800.000 ψηφοφόροι κουρασμένοι από την παρατεταμένη προεκλογική περίοδο δεν πήγαν να ψηφίσουν και άλλοι προτίμησαν την χαλαρή ψήφο με αποτέλεσμα να εκλεγούν μικρά κόμματα», ανέφερε, πηγαίνοντας ένα βήμα παρακάτω, με στόχο τα κόμματα στα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας, χωρίς να κάνει όμως ειδική αναφορά.

«Αποδείχτηκε, έτσι, ότι πολλοί σχηματισμοί στη Βουλή δεν σημαίνουν κατ’ ανάγκη δημοκρατική πολυφωνία, αλλά ίσως να προκαλούν πολιτική κακοφωνία» ανέφερε, και εμφάνισε εαυτόν ως… προστάτη της Δημοκρατίας, με τη σημείωση πως «το πολίτευμά μας ξέρει να αυτοπροστατεύεται και ο κοινοβουλευτισμός έχει τη δύναμη να αποκαλύπτει τα ψεύτικα είδωλα».

Σημειώνεται πως δόθηκαν οι περιβόητοι «μπλε φάκελοι» στους υπουργους, για τους οποίους ο Κυρ. Μητσοτάκης σημείωσε πως περιλαμβάνουν 120 μεταρρυθμίσεις, 79 ορόσημα του Ταμείου Ανάκαμψης και σχεδόν 1.000 επιχειρησιακές δράσεις. Παράλληλα, το πρώτο νομοσχέδιο θα «αναβαθμίζει» το λεγόμενο «επιτελικό κράτος» όπως έχει προαναγγείλλει, ενώ για το δεύτερο, υποστήριξε πως θα υλοποιεί την υποχρέωση επιστροφής της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ στο Δημόσιο από το Υπερταμείο. Ένα ακόμα που αναμένεται να έρθει άμεσα θα αφορά «οικονομική και φορολογική πολιτική» με πιθανή την επέκταση του market pass και άλλες ισχνές ενισχύσεις, αφού ο ίδιος έχει ρίξει αισθητά τον πήχη των παρεμβάσεων που αναμένεται να κάνει.

Πάντως, όσο και να υποκρίθηκε πως ο ίδιος και οι υπουργοί του κρατούν χαμηλούς τόνους, με αναφορές όπως «είμαστε υπηρέτες όλων των πολιτών, αντίπαλός μας τα προβλήματα», δεν παρέλειψε να επιβεβαιώσει την οίηση που διακατέχει τη νέα του κυβέρνηση, επαναλαμβάνοντας έως και τα ευφυολογήματα περί «αντιπολίτευσης του εαυτού μας» για την οποία μάλιστα τόνισε πως «δεν είναι ένα σχήμα λόγου».

«Πετυχημένος υπουργός είναι εκείνος που μιλάει για το έργο του, αλλά και αυτός που υπερασπίζεται συνολικά την κυβερνητική πολιτική. Είμαστε συλλογικό όργανο, παίρνουμε αποφάσεις συνολικά ως κυβέρνηση και όλοι υπερασπιζόμαστε το έργο της, χωρίς να θυσιαζόμαστε στο βωμό της επικοινωνίας και ο νοών νοείτω» ανέφερε πάντως μεταξύ άλλων, επιβεβαιώνοντας με το καλημέρα πως όχι μόνο η σύνθεση του υπουργικού είναι τελικά αποτέλεσμα εσωτερικών ισορροπιών αφού είναι δεσμευμένος σε πλευρές που τον στηρίζουν, αλλά και πως η ισορροπία αυτή είναι λεπτή και επικίνδυνη να ανατραπεί.

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter