Ράφα: Χιλιάδες Παλαιστίνιοι φεύγουν αναζητώντας καταφύγιο – Συνεχίζουν οι ισραηλινές επιθέσεις σε Τζαμπαλίγια και Τζαϊτούν

Ράφα: Χιλιάδες Παλαιστίνιοι φεύγουν αναζητώντας καταφύγιο – Συνεχίζουν οι ισραηλινές επιθέσεις σε Τζαμπαλίγια και Τζαϊτούν

Εκατοντάδες χιλιάδες Παλαιστίνιοι συνεχίζουν να εγκαταλείπουν τη Ράφα, στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, όπου απειλείται ισραηλινή χερσαία επίθεσης ευρείας κλίμακας. Όλα αυτά ενώ ο Μπενιαμίν Νετανιάχου συνεχίζει να ισχυρίζεται ότι «αποφεύχθηκε η ανθρωπιστική καταστροφή».

Ο ηγέτης της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια, από την πλευρά του, δήλωσε ότι η Χαμάς «θα μείνει», κι ότι αυτό, μαζί με τις υπόλοιπες παρατάξεις, θα πάρουν αποφάσεις «για τη μεταπολεμική διακυβέρνηση της Γάζας».

Ο Ισμαήλ Χανίγια πρόσθεσε ότι το μέλλον των έμμεσων διαπραγματεύσεων για την κήρυξη κατάπαυσης του πυρός είναι αβέβαιο, διότι το Ισραήλ «επιμένει να κατέχει το σημείο διέλευσης της Ράφας και να επεκτείνει την επίθεσή του» στον παλαιστινιακό θύλακο.

Μεγάλο μέρος των κατοίκων της Γάζας, που απειλούνται από λιμό και έχουν ήδη επανειλημμένα εκτοπιστεί βίαια αφότου ξέσπασε ο πόλεμος ανάμεσα στον ισραηλινό στρατό και τη Χαμάς, έχει πάρει για ακόμα μια φορά τους δρόμους σε αναζήτηση καταφυγίου, παρότι «δεν υπάρχει ασφαλής τοποθεσία στη Γάζα», όπως διαπιστώνει ο ΟΗΕ.

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου επιμένει να δηλώνει μήνες τώρα αποφασισμένος να διατάξει ευρείας κλίμακας χερσαία επίθεση στη Ράφα, στα σύνορα της Λωρίδας της Γάζας με την Αίγυπτο, όπου έχουν κρυφτεί κατ’ αυτόν τα «τελευταία» τάγματα του στρατιωτικού βραχίονα της Χαμάς.

Εκφράζοντας ανησυχία για την τύχη του άμαχου πληθυσμού, οι ΗΠΑ, όπως και άλλες πρωτεύουσες, τονίζουν πως αντιτίθενται σε τέτοια επιχείρηση στην πόλη, που μετατράπηκε σε απέραντο καταυλισμό εκτοπισμένων.

«Εντατικές» μάχες

Δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου και αυτόπτες μάρτυρες έκαναν λόγο για αεροπορικούς βομβαρδισμούς, πλήγματα του πυροβολικού και μάχες στη Ράφα, στην Τζαμπάλια (βόρεια) και στη Ζαϊτούν, προάστιο της πόλης της Γάζας.

Η Χαμάς έκανε λόγο για συγκρούσεις με ισραηλινά στρατεύματα στην Τζαμπάλια. Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις επιβεβαίωσαν πως εκτυλίσσονται «εντατικές» μάχες εκεί, διαβεβαιώνοντας πως σκότωσαν «μεγάλο αριθμό τρομοκρατών».

Συνεχίστηκαν επίσης οι επιθέσεις σε «συγκεκριμένους τομείς» στην ανατολική Ράφα, όπου οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις ανέφεραν πως διεξήγαγαν επιχείρηση εναντίον «κέντρου εκπαίδευσης της Χαμάς».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter