Ραγδαίες εξελίξεις: Ο Μαδούρο διέκοψε τις διπλωματικές σχέσεις Βενεζουέλας-ΗΠΑ

Ραγδαίες εξελίξεις: Ο Μαδούρο διέκοψε τις διπλωματικές σχέσεις Βενεζουέλας-ΗΠΑ

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο ανακοίνωσε ότι η Βενεζουέλα διακόπτει τις διπλωματικές της σχέσεις με τις ΗΠΑ και έδωσε χρονικό διάστημα 72 ωρών στο αμερικανικό διπλωματικό προσωπικό να αποχωρήσει από την χώρα.

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο ζήτησε από το στρατό της χώρας να διατηρήσει την ενότητα και την πειθαρχία, μετά αφότου ο ηγέτης της αντιπολίτευσης και πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης Χουάν Γκουαϊδό αυτοανακηρύχθηκε προσωρινός πρόεδρος της χώρας και ζήτησε την στήριξη των ενόπλων δυνάμεων.

“Θα θριαμβεύσουμε απέναντι σε αυτό, θα βγούμε νικητές”, είπε ο Μαδούρο στους υποστηρικτές του έξω από το προεδρικό παλάτι Μιραφλόρες στο Καράκας καθώς εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι διαδηλώνουν σε όλη τη χώρα υπέρ ή κατά της κυβέρνησης του Σοσιαλιστή προέδρου.

Ο Μαδούρο κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι επιχειρεί να διεξάγει πραξικόπημα.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ είχε αναγνωρίσει τον Χουάν Γκουαϊδό, ηγέτη αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας ως προσωρινό πρόεδρο της χώρας.

Ο στρατός δεν αναγνωρίζει τον Χουάν Γκουαϊδό ως πρόεδρο της χώρας δηλώνει ο υπουργός Άμυνας

Ο υπουργός Άμυνας της Βενεζουέλας Βλαντίμιρ Παντρίνο με ανάρτηση στο twitter δήλωσε ότι οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας αποκηρύσσουν κάθε πρόεδρο ο οποίος αυτοαναγορεύεται ή επιβάλλεται από “σκοτεινά συμφέροντα”.

“Όλες οι επιλογές είναι στο τραπέζι” 

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ σε ερώτηση που του τέθηκε από δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο αν εξετάζει την αποστολή του αμερικανικού στρατού στην Βενεζουέλα, απάντησε: “Δεν εξετάζουμε τίποτε, αλλά όλες οι επιλογές είναι στο τραπέζι”.

Νωρίτερα η κυβέρνηση Τραμπ αναγνώρισε τον πρόεδρο της Εθνοσυνέλευσης και ηγέτη της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαϊδό προσωρινό πρόεδρο της Βενεζουέλας.

Διεθνείς αντιδράσεις

Ο αριστερός πρόεδρος της Βολιβίας Εβο Μοράλες επανεπιβεβαίωσε την μακρά του συμμαχία με τον πρόεδρο Μαδούρο και με tweet του προσφέρθηκε να σταθεί στο πλευρό της Βενεζουέλας ενάντια στην ανάμιξη των ΗΠΑ, όπως τόνισε, στις υποθέσεις των χωρών της Νοτίου Αμερικής.

“Η αλληλεγγύη μας είναι με το λαό της Βενεζουέλας και τον αδερφό μας Νικολάς Μαδούρο, σε αυτές τις κρίσιμες ώρες στις οποίες οι δαγκάνες του ιμπεριαλισμού επιδιώκουν ξανά να πληγώσουν θανάσιμα την δημοκρατία και την αυτοδιάθεση των λαών της Νοτίου Αμερικής”, είπε ο Μοράλες.

Η Γουατεμάλα σύμμαχος των ΗΠΑ, μέσω της υπουργού Εξωτερικών, Σάντρα Ζόβελ, έγινε το πρώτο κράτος της Κεντρικής Αμερικής που αναγνώρισε εντός λίγων ωρών τον Γκουαϊδό ως προσωρινό πρόεδρο της Βενεζουέλας.

Η Αργεντινή, δια του προέδρου της Μαουρίσιο Μάκρι, ο Κολομβιανός πρόεδρος Ιβάν Ντούκερ, ο Χιλιανός πρόεδρος Σεμπάστιαν Πινέρα, ο Παραγουανός πρόεδρος Μάριο Αμπντο αναγνώρισαν επίσης τον Γκουαϊδό ως προσωρινό πρόεδρο της Βενεζουέλας.

Η κυβέρνηση της Βραζιλίας επίσης αναγνώρισε τον 35χρονο πρόεδρο της Εθνοσυνέλευσης ως πρόεδρο της Βενεζουέλας, όπως και το υπουργείο Εξωτερικών του Περού τονίζοντας ότι θα στηρίξει την ειρηνική και δημοκρατική μετάβαση εξουσίας στην Βενεζουέλα το συντομότερο δυνατό.

Από την πλευρά του το Μεξικό ανέφερε δεν βλέπει μια αλλαγή πολιτικής απέναντι στην Βενεζουέλα “προς το παρόν”, δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών και εκπρόσωπος του προέδρου του Μεξικού ανέφερε ότι η χώρα συνεχίζει να αναγνωρίζει τον Μαδούρο ως πρόεδρο της Βενεζουέλας.

Πηγές του υπουργείου Εξωτερικών της Ουρουγουάης ανέφεραν ότι η χώρα συνεχίζει να αναγνωρίζει τον Μαδούρο ως πρόεδρο της Βενεζουέλας.

Η Γαλλία πραγματοποιεί διαβουλεύσεις με ευρωπαίους εταίρους για την κατάσταση στην Βενεζουέλα, ανέφερε ένας αξιωματούχος της γαλλικής προεδρίας στο πρακτορείο Reuters. “Παρακολουθούμε στενά την κατάσταση”, τόνισε.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ εξέφρασε ελπίδα ότι η Ευρώπη, ενωμένη, θα στηρίξει τις “δημοκρατικές δυνάμεις” στην Βενεζουέλα.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter