Reuters: Ανατροπή με το τάνκερ «Lana» στην Κάρυστο – Άκυρη η κατάσχεση του φορτίου

Reuters: Ανατροπή με το τάνκερ «Lana» στην Κάρυστο – Άκυρη η κατάσχεση του φορτίου

Μια νέα εξέλιξη έρχεται να προστεθεί στην υπόθεση του ιρανικού τάνκερ (Lana) στο οποίο έγινε κατάσχεση φορτίου ανοιχτά της Καρύστου.

Όπως μεταδίδει το Reuters επικαλούμενο καλά πληροφορημένες πηγές υπάρχει ανατροπή στην υπόθεση αφού άλλαξε η προηγούμενη απόφαση από το ελληνικό δικαστήριο σύμφωνα με την οποία είχε επιτραπεί η κατάσχεση από τις Ηνωμένες Πολιτείες του φορτίου του ιρανικού πλοίο ενέργεια που δημιούργησε προστριβές μεταξύ Ελλάδας και Ιράν καθώς και κατάληψη δύο ελληνικών δεξαμενόπλοιων (Prudent Warrior και Delta Poseidon) στον περσικό κόλπο.

Η πηγή που μίλησε στο Reuters ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «η αγωγή αναίρεσης έγινε δεκτή από το ελληνικό δικαστήριο, απόφαση που είναι δύσκολο πλέον να ανατραπεί στο εφετείο». Η είδηση επιβεβαιώθηκε και από δύο άλλες πηγές.

Ειδικότερα, οι αντιρρήσεις της ιρανικής πλευράς που είχε καταθέσει ο νομικός εκπρόσωπος της ιδιοκτήτριας εταιρείας του φορτίου Παναγιώτης Χιωτέλης έγιναν δεκτές από το Συμβούλιο Εφετών Χαλκίδας. Κατά συνέπεια ακύρωσε τις διατάξεις της ανακρίτριας περί κατάσχεσης και μετάγγισης του φορτίου κάτι που σημαίνει ότι το φορτίο του πετρελαίου που είχε κατασχεθεί θα πρέπει να επιστραφεί στο «Lana».

Θυμίζουμε ότι στις 20 Απριλίου, οι ΗΠΑ ζήτησαν τη δέσμευση του φορτίου με βάση διμερή συμφωνία δικαστικής συνδρομής με τη χώρα μας και με το επιχείρημα ότι το πλοίο ανήκε στη ρωσική Promsvyazbank, μία από τις τράπεζες εναντίον των οποίων οι Αμερικανοί έχουν επιβάλει κυρώσεις. Οι ΗΠΑ επικαλέστηκαν επίσης τον κίνδυνο τα έσοδα από τη διάθεση του συγκεκριμένου φορτίου ιρανικού πετρελαίου να χρηματοδοτήσουν τρομοκρατικές ενέργειες”.

Στις 4 Ιουνίου σε ανάρτησή του στο twitter, την οποία συνόδευσε με ένα βίντεο από το ρεσάλτο των Ιρανών στα ελληνικά πλοία, ο αγιατολάχ Χαμενεΐ επικαλείται τους “γενναίους Ιρανούς που απάντησαν και κατέσχεσαν τα πετρελαιοφόρα του εχθρού”, ενώ καταλήγει λέγοντας: “Ποιος είναι ο κλέφτης; Εσείς, που κλέψατε το πετρέλαιό μας, ή εμείς που το πήραμε πίσω;”.

“Έκλεψαν το πετρέλαιο του Ιράν ανοικτά των ακτών της Ελλάδας και μετά γενναίοι Ιρανοί απάντησαν και κατέσχεσαν τα πετρελαιοφόρα του εχθρού. Αλλά στην προπαγάνδα των κυρίαρχων ΜΜΕ το Ιράν κατηγορείται για κλοπή. Ποιος είναι ο κλέφτης; Εσείς, που κλέψατε το πετρέλαιό μας, ή εμείς που το πήραμε πίσω;”, έγραψε ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν.

Αναμένονται πλέον οι νομικές κινήσεις είτε της Ελλάδας είτε των ΗΠΑ στην απόφαση η οποία πάντως δεν έχει κοινοποιηθεεί ακόμη.

Διαβάστε επίσης

Ελλάδα: Μπλόκο σε τάνκερ που θα μετέφεραν ιρανικό πετρέλαιο

 

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter