Review: «When A Tile Becomes A Door…» Ο πολύχρωμα οικείος κόσμος του Θανάση Λάλα

Review: «When A Tile Becomes A Door…» Ο πολύχρωμα οικείος κόσμος του Θανάση Λάλα

Απόγευμα Τρίτης και κατευθύνομαι προς την Ακαδημίας και τον Εικαστικό Κύκλο ΔΛ, όπου φιλοξενείται η έκθεση του Θανάση Λάλα, από 1 Μαρτίου έως 24 Μαρτίου 2022, με τίτλο «When A Tile Becomes A Door».

Έχω μεγάλη περιέργεια για αυτό που θα δω, γιατί είναι η πρώτη φορά που επισκέπτομαι έκθεση του Θανάση Λάλα και θέλω να διαπιστώσω μόνη μου αυτό που λένε όσοι τον γνωρίζουν, πως πρόκειται, δηλαδή, για έναν καθαρόαιμο δημιουργό, που με εργαλεία την ψυχή του και απλά, χρηστικά καθημερινά αντικείμενα μπορεί να σε κλέψει σε έναν τόπο, όπου νιώθεις την τέχνη πιο κοντά σου από ποτέ.

Η έκθεση περιλαμβάνει 30 έργα σε πλακάκι διαστάσεων 20×20. Στο εισαγωγικό του σημείωμα ο εικαστικός αναφέρει πως πέφτοντας, τυχαία, το μάτι του πάνω σε ένα άσπρο πλακάκι μπάνιου σκέφτηκε τι ωραία που θα γλιστρούσε το ακρυλικό πενάκι του πάνω στην γυαλιστερή επιφάνεια. Όπερ και εγένετο και είμαστε, σήμερα, περιτριγυρισμένοι από τον πολύχρωμο και προκλητικά οικείο κόσμο του Θανάση Λάλα.

Παιχνιδιάρικη, εγγενής και απόλυτα δοσμένη στη κοσμοθεωρία του Θανάση Λάλα η έκθεση «When A Tile Becomes A Door…»/ («Όταν Ένα Πλακάκι Γίνεται Πόρτα») καταφέρνει να πάρει από το χέρι τον επισκέπτη και να τον οδηγήσει σε ένα ασφαλές σύμπαν, όχι, πολύ μακριά από αυτό που ήδη γνωρίζει και να του φανερώσει ή μάλλον να του αποκαλύψει παράλληλους κόσμους που βρίσκονται μπροστά του.

«Τα υλικά για μένα είναι πάντα ένα φως… » αυτό ήταν το πρώτο πράγμα που μου είπε ο Θανάσης Λάλας στη σύντομη κουβέντα μας για το πώς αντιλαμβάνεται τα υλικά που χρησιμοποιεί, την πρώτη ύλη και ποια είναι η εσωτερική διαδρομή που ακολουθεί στην τέχνη του.

«Τα υλικά για μένα είναι πάντα ένα φως. Είναι η αρχή της περιπέτειας. Ποτέ δεν σκέφτομαι όταν ζωγραφίζω. Οι ιστορίες πηγάζουν κατευθείαν μέσα απ’ την ψυχή μου. Ο μόνος δρόμος να συγκατοικείς με ανθρώπους οποιασδήποτε κοινωνικής τάξης και καλλιέργειας, είναι η τέχνη. Η μεγάλη τέχνη με συγκινούσε προσωπικά γιατί ήταν ένα παιχνίδι πάντα με την ψυχή μου – το μυαλό μου ακολουθούσε. Το υλικό είναι απλώς η τσουλήθρα της ψυχής μου, στην τελική είναι η ψυχή μου που διασκεδάζει και χαίρεται.

Μπορεί η τέχνη να αναγεννηθεί μέσα από αντικείμενα ευτελή, καθημερινά, που όλοι έχουμε δίπλα μας; Για να υπάρξει απάντηση, πρέπει πρώτα να αναρωτηθούμε πως αντιλαμβανόμαστε την τέχνη και πόσο έτοιμοι είμαστε, απέναντι, σε μια συνθήκη που, αρχικά, σε ξαφνιάζει για να σε απελευθερώσει στην πορεία από όλα τα στεγανά και τις νόρμες που ξέρεις. Η τέχνη του Θανάση Λάλα παίζει, μεταβάλλεται, ερωτοτροπεί μα πάνω από όλα σε κάνει συνένοχο της και αυτό είναι από μόνο συναρπαστικό!!

* Διάρκεια Έκθεσης: 1 Μαρτίου – 24 Μαρτίου 2022

Ώρες Λειτουργίας:

Δευτέρα κλειστά

Τετάρτη – Σάββατο 11:00 – 16:00

Τρίτη – Πέμπτη – Παρασκευή 11:00 – 20:00

Η είσοδος στην έκθεση είναι ελεύθερη για το κοινό.

Εικαστικός Κύκλος ΔΛ, Ακαδημίας 6, Αθήνα 10671, +30 2103646818

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter