Ρίξτε στην οικονομία το πακέτο των €37 δισ.

Και αφήστε – στην άκρη το σχέδιο Ηρακλής – για τις τράπεζες και τα κόκκινα δάνεια

Με το Ν. 4649/16/12/2019 Πρόγραμμα παροχής εγγύησης σε ταυτοποιήσεις ιδρυμάτων, επιδιώκεται από την κυβέρνηση (άρθρο 2) η χορήγηση εγγύησης από το Ελληνικό Δημόσιο ύψους 12 δις ευρώ ή όσο απαιτηθεί μετά την σύμφωνη γνώμη του Υπουργού Οικονομικών και τη σχετική απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής !!!!

Αυτό αναφέρει ο παραπάνω νομός και είναι στις προτεραιότητες της κυβέρνησης να δώσει 12 δις ευρώ ή όσο απαιτηθεί με την πώληση 40 δις «κόκκινων» δανείων των τραπεζών σε εταιρείες διαχείρισης γνωστές και ως fan ή εισπρακτικές εταιρίες.

Ενώ οι επιχειρήσεις καταρρέουν, οι εργαζόμενοι χάνουν την εργασία τους, το σύστημα υγείας – ευτυχώς που έχουμε και αυτό – «στενάζει» από την παρατεταμένη λιτότητα που το έχουν καθηλώσει οι μέχρι σήμερα πολιτικές, η κυβέρνηση δια νόμου ετοιμάζει να χρησιμοποιήσει το υπόλοιπο του πακέτου του 4ου μνημονίου, το περιβόητο “μαξιλάρι” της οικονομίας.

Την ίδια στιγμή ανακοινώνει μέτρα στήριξης και «βαφτίζει» την μετάθεση του χρόνου πληρωμής των υποχρεώσεων, σε ελάφρυνση.

Ελάφρυνση είναι η μείωση των φορολογικών συντελεστών, η διαγραφή απαιτήσεων, η χρηματοδότηση των επιχειρήσεων χωρίς απαίτηση επιστροφής, η επιδότηση της λειτουργίας τους, η μείωση των ασφαλιστικών υποχρεώσεων;

Η μετάθεση του χρόνου πληρωμής των υποχρεώσεων, είναι μια προσωρινή διευκόλυνση και καλώς γίνεται, όμως δεν πρέπει να βαφτίζεται ως ελάφρυνση, γιατί απλά δεν λέμε την αλήθεια.

Η κρίση που περνά η χώρα και ο κόσμος γενικότερα λόγω του ιού αναπόφευκτα θα οδηγήσει σε μεγάλη ύφεση.

Το ζητούμενο είναι η ελληνική κυβέρνηση και οι κυβερνήσεις ανά το κόσμο, να πάρουν μέτρα ώστε να μην μετατραπεί αυτή η μεγάλη ύφεση σε βαθιά ύφεση, με μπαράζ πτωχεύσεων, όπως επισήμανε πρόσφατα ο κ. Μάριο Ντράγκι.

Δεν αρκεί λοιπόν να παίρνουμε μέτρα που μεταθέτουν την πληρωμή των υποχρεώσεων.

Οφείλει η κυβέρνηση να πάρει μέτρα που θα επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό και θα δημιουργήσουν ελλείμματα.

Δεν θα εισπράξει το κράτος ασφαλιστικές εισφορές και φόρους ή θα τα εισπράξει κατά πολύ μειωμένα προκειμένου να κρατηθούν «ζωντανές» οι επιχειρήσεις.

Δεν μπορεί να ζητάς από ένα επιχειρηματία ή μια επιχείρηση να πληρώσει από την στιγμή που δεν εισπράττει και παράλληλα να το καλείς να δαπανά προκειμένου να μην αυξηθεί η ανεργία.

Είμαστε σε συνθήκες πολέμου και πρέπει να προστατεύσουμε τις επιχειρήσεις ώστε να συνεχίσουν να είναι «ζωντανές», να παράγουν , να πληρώνουν μισθούς, οι μισθοί να γίνονται κατανάλωση και να συνεχίσει όσο γίνεται απρόσκοπτα να λειτουργεί η οικονομία.

Οφείλει η κυβέρνηση αντί για μετάθεση του χρόνου πληρωμής των επιχειρήσεων να στηρίξει τον επιχειρηματικό κόσμο κάνοντας χρήση των χρημάτων από το “μαξιλάρι” ασφαλείας των 37 δις με χρηματοδοτήσεις μηδενικής απόδοσης, προκειμένου να συνεχίσουν να λειτουργούν οι επιχειρήσεις και να μην χαθούν θέσεις εργασίας.

Να αναστείλει την είσπραξη φόρων και ασφαλιστικών εισφορών και να κάνει ότι είναι αναγκαίο, ώστε να μείνουν «ζωντανές» οι επιχειρήσεις.

Το Ελληνικό Κράτος πρέπει να δημιουργεί ελλείμματα και κατ’ επέκταση όλες οι χώρες της ΕΕ.

Τα ελλείμματα δημιουργούνται για να κρατηθούν οι επιχειρήσεις και οι άνθρωποι ενεργοί και ζωντανοί.

Τώρα προέχουν οι άνθρωποι.

Προέχει να παραμείνει «ζωντανός» ο επιχειρηματικός κόσμος της χώρας.

Το συμμάζεμα των ελλειμμάτων και η δημιουργία πλεονασμάτων, πρέπει να περάσουν σε δεύτερο πλάνο πλέον..

Τα ελλείμματα και τα πλεονάσματα τα δημιουργούν οι αποφάσεις των κυβερνήσεων οι άνθρωποι και οι επιχειρήσεις.

Για να μπορούμε να μιλάμε και στο μέλλον για την οικονομία είναι αναγκαίο η κυβέρνηση να σταματήσει το σχέδιο «Ηρακλής» – με την παροχή εγγυήσεων των 12 δις ευρώ ή όσο απαιτηθεί – και το σύνολο του πόσου από το “μαξιλάρι” της οικονομίας να χρησιμοποιηθεί για να προστατευτούν οι άνθρωποι και οι επιχειρήσεις που δίνουν εργασία.

Θα έλθει και η εποχή όπου θα σχεδιάσουμε όλοι μαζί για να καλυφτούν τα ελλείμματα και να συγκεντρώσουμε ξανά το “μαξιλάρι” της οικονομίας.

Τώρα επιβάλλεται να εργαστούμε για τους πολλούς και είναι απαράδεκτο να σκεπτόμαστε να καλύψουμε τους λίγους, τις τράπεζες και τις εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων, δηλαδή τις εισπρακτικές εταιρίες.

Ο Παναγιώτης Αλεβιζάκης είναι Οικονομολόγος-Μέλους της ΚΔ του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος 

Ετικέτες