«Ρουβίκωνας»: Η επιχείρηση κατασκοπίας της Δυτικής Γερμανίας και της CIA

«Ρουβίκωνας»: Η επιχείρηση κατασκοπίας της Δυτικής Γερμανίας και της CIA

Η γερμανική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πληροφοριών (BND) και η αντίστοιχη αμερικανική CIA κατασκόπευαν από κοινού άλλες χώρες επί δεκαετίες, συμπεριλαμβανομένων και φιλικών χωρών, μετέδωσε το δεύτερο δημόσιο γερμανικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο (ZDF), επικαλούμενο ανάλογα έγγραφα τα οποία δημοσιεύτηκαν σήμερα υπό την επωνυμία #cryptoleaks.

Τo ZDF διεξήγαγε την έρευνα από κοινού με την αμερικανική εφημερίδα Washington Post και το ελβετικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο SRF. Σύμφωνα με αυτήν για την κατασκοπία χρησιμοποιήθηκε μια τεχνική κρυπτογράφησης, η οποία χειραγωγήθηκε με τέτοιον τρόπο ώστε να διαβάζεται η επικοινωνία περισσότερων από 130 κυβερνήσεων και υπηρεσιών πληροφοριών. Οι εκάστοτε πελάτες δεν γνώριζαν τίποτα σχετικά με την χειραγωγημένη τεχνική κρυπτογράφησης. Διαθέσιμα στο ZDF είναι τα σχετικά έγγραφα της αποκαλούμενης κοινής επιχείρησης «Ρουβίκων / Rubikon» των γερμανικών (BND) και αμερικανικών (CIA) μυστικών υπηρεσιών για τα έτη 1970 έως 1993. Μεταξύ άλλων, πρέπει να έχουν αποσιωποιηθεί στοιχεία σχετικά με κρατική μαζική δολοφονία.

Η γερμανική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πληροφοριών (BND) δεν θέλησε να σχολιάσει δημοσίως το ζήτημα, ωστόσο, ο πρώην υπουργός στον καγκελάριο Μπερντ Σμιντμπάουερ επιβεβαίωσε τη λειτουργία της εν λόγω κοινής επιχείρησης των δύο προαναφερθεισών μυστικών υπηρεσιών. Ο Σμιντμπάουερ είπε στο ZDF ότι η επιχείρηση «Ρουβίκων / Rubikon» συνέβαλε στο να παραμείνει ο κόσμος πολύ πιο ασφαλής. Το 1993, ωστόσο, ολοκληρώθηκε η συνεργασία με τη CIA.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ετικέτες

Μυστικά & Documento

29/01/2023, 17:00
Βαξεβάνης
Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter