Running Out of Time: Αντίστροφη μέτρηση για την παγκόσμια σκυταλοδρομία για το κλίμα

Running Out of Time: Αντίστροφη μέτρηση για την παγκόσμια σκυταλοδρομία για το κλίμα

Η Running Out of Time, η μαζικότερη σκυταλοδρομία που έχει επιχειρηθεί ποτέ, από τη Γλασκόβη της Σκωτίας έως το Sharm el-Sheikh, της Αιγύπτου ξεκινά την Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου, και οι διοργανωτές αποκάλυψαν τη σκυτάλη.

Ο σχεδιασμός μιας εμβληματικής σκυτάλης που θα μεταφέρει το περιβαλλοντικό μήνυμα από τη νέα γενιά στους παγκόσμιους ηγέτες στη Σύνοδο των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή, COP27 ήταν μια ενδιαφέρουσα πρόκληση. Το γεγονός ότι αυτή η σκυτάλη θα μεταφερθεί αδιάκοπα, χέρι με χέρι από χιλιάδες δρομείς, ποδηλάτες και ιστιοπλόους, σε μια μοναδική διαδρομή 7.767 χλμ. που θα διασχίσει 18 χώρες, έκανε την πρόκληση ακόμη μεγαλύτερη.

Ζητούμενο ήταν η δημιουργία ενός εντυπωσιακού διεθνούς συμβόλου, ενός παγκόσμιου συνδετικού κρίκου, μιας πηγής έμπνευσης για ατομική δράση. Πολλά τα σχέδια και οι μορφές  που εξετάστηκαν, αλλά μόνο ένα ήταν το «σωστό» από τη στιγμή της σύλληψής του.

Η εμβληματική σκυτάλη έχει σχεδιασθεί από τη βραβευμένη εταιρία 4c Design, με έδρα τη Γλασκόβη, της οποίας οι περγαμηνές περιλαμβάνουν τη Σκυτάλη της Βασίλισσας για τους Αγώνες της Κοινοπολιτείας στη Γλασκόβη το 2014. Αποτελείται από 18 μέρη, ένα για κάθε χώρα της διαδρομής, κάθε ένα φαινομενικά εύθραυστο αλλά στο σύνολό τους ισχυρά καθώς αλλάζει χέρια η σκυτάλη. Η σπειροειδής μορφή της σκυτάλης αντιπροσωπεύει τα τέσσερα βασικά επίπεδα κλιματικής δράσης στα οποία μπορούμε να έχουμε αποτέλεσμα – διεθνές, εθνικό, τοπικό και ατομικό.

Το ηχηρό περιβαλλοντικό μήνυμα προς τους ηγέτες στην COP27 συντάχθηκε από το διεθνές Ίδρυμα για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση (FEE) σε συνεργασία με το δημοτικό σχολείο Sunnyside της Γλασκόβης. Γραμμένο στα Αγγλικά και τα Αραβικά θα σφραγισθεί στη σκυτάλη κατά την εναρκτήρια τελετή στη Γλασκόβη στις 30 Σεπτεμβρίου. Λέει:

Ο χρόνος τελειώνει.

Η ποιοτική εκπαίδευση για το κλίμα είναι ζωτικής σημασίας εάν θέλουμε να εξοπλίσουμε τους πολίτες όλων των ηλικιών με τις απαραίτητες γνώσεις και δεξιότητες για να οικοδομήσουμε ένα μέλλον στο οποίο όλοι μπορούν να ευημερήσουν.

Οι νέοι πρέπει να αναγνωριστούν ως ηγέτες, να τεθούν στην πρώτη γραμμή της συζήτησης για την κλιματική αλλαγή και να ενδυναμωθούν μέσω της εκπαίδευσης.

Καλούμε τους παγκόσμιους ηγέτες να μας παράσχουν τις δεξιότητες και την εκπαίδευση για να οικοδομήσουμε έναν βιώσιμο κόσμο.

Ο κόσμος μας θερμαίνεται και για να συγκρατήσουμε την αύξηση στον 1,5 βαθμό χρειαζόμαστε μακρόπνοη σκέψη, συνεπείς πολιτικές και χρηματοδότηση που θα μας βοηθήσουν να φθάσουμε στις Καθαρές Μηδενικές Εκπομπές.

Δεσμευόμαστε να βοηθήσουμε στην οικοδόμηση ενός μέλλοντος χωρίς αποκλεισμούς και βιώσιμου για όλους.

Δείξτε με τις πράξεις σας, όχι μόνο με λόγια, ότι δεσμεύεστε κι εσείς.

Βοηθήστε μας να φθάσουμε εκεί!

Ο κος Νίκος Πέτρου, Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Προστασίας της Φύσης, που συντονίζει το ελληνικό τμήμα της σκυταλοδρομίας, και Αντιπρόεδρος του FEE  τονίζει:

«Η σκυταλοδρομία αυτή είναι μια μοναδική ευκαιρία να κινητοποιηθούμε. Ενώστε τη φωνή σας με εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες όλου του κόσμου για να απαιτήσουμε ποιοτική εκπαίδευση για την κλιματική αλλαγή, που θα δώσει σε όλους μας τις γνώσεις και δεξιότητες που θα μας επιτρέψουν να αντιμετωπίσουμε την περιβαλλοντική κρίση και να παλέψουμε για μια βιώσιμη Γη.

Εγγραφείτε για να τρέξετε σε κάποιο από τα τμήματα της ελληνικής διαδρομής!

Διαβάστε, διαδώστε και υποστηρίξτε το μήνυμά μας ώστε να γίνει εκκωφαντικό!

Πηγή: Runnfun.gr

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter