Σάρα Βάγκενκνεχτ: Η εναλλακτική στην… «Εναλλακτική για τη Γερμανία»

Σάρα Βάγκενκνεχτ: Η εναλλακτική στην… «Εναλλακτική για τη Γερμανία»

Η ανακοίνωση της Σάρα Βάγκενκνεχτ στη Γερμανία για τη δημιουργία μιας καινούριας πολιτικής πλατφόρμας εξέπληξε το αριστερό κοινό της χώρας, κάνοντας πολλούς να εκτιμούν ότι το ήδη κατακερματισμένο πολιτικό της χώρας οδεύει σε μια ακόμα μεγαλύτερη πολυδιάσπαση. Η Βάγκενκνεχτ επιδιώκει να δημιουργήσει έναν νέο πόλο έλξης απογοητευμένων ψηφοφόρων, με προτάγματα που προκύπτουν από ένα ιδεολογικό κοκτέιλ με τέτοιο τρόπο «ανακατεμένο» που μπορεί να προσελκύσει πολίτες τόσο από τα αριστερά όσο και από τα πιο ακραία δεξιά…

Κριτική στην κυβέρνηση

Αποκάλεσε το νέο σχήμα «Συμμαχία Σάρα Βάγκενκνεχτ», και σύμφωνα με τα γερμανικά Μέσα θα αποτελέσει τον πρόδρομο ενός νέου κόμματος. Η Βάγκενκνεχτ, που αποτελεί ένα εκ των πιο δημοφιλών προσώπων της Αριστεράς ισχυρίζεται ότι η νέα της παράταξη θα εκπροσωπήσει το μεγάλο τμήμα του γερμανικού εκλογικού σώματος που είναι βαθιά απογοητευμένο από την κυρίαρχη πολιτική.

«Ζούμε σε μια εποχή παγκόσμιων πολιτικών κρίσεων», σημείωσε από το Βερολίνο. «Και σε αυτήν την εποχή, η Γερμανία έχει πιθανώς τη χειρότερη κυβέρνηση στην ιστορία της… Πολλοί δεν ξέρουν πλέον ποιον να ψηφίσουν, ή ψηφίζουν από θυμό και απόγνωση».
Δεν θα πρέπει να την υποτιμά κανείς αφού οι δημοσκοπήσεις υποδεικνύουν ότι το κόμμα της, αν και εφόσον ιδρυθεί, θα μπορούσε να γίνει μια σημαντική πολιτική δύναμη: Μια έρευνα που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα έδειξε ότι το κόμμα της βρίσκεται στο 12% σε εθνικό επίπεδο, ακριβώς πίσω από τους Πράσινους.

Ανακοπή της ακροδεξιάς

Ένα κόμμα από την Βάγκενκνεχτ θα μπορούσε επίσης να επιτύχει κάτι που κανένα κόμμα της κεντρικής πολιτικής σκηνής δεν κατάφερε ποτέ – να μειώσει την υποστήριξη για την ακροδεξιά Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), η οποία σημείωσε άνοδο στις δημοσκοπήσεις τελευταία, φτάνοντας το 22% της προτίμησης σε εθνικό επίπεδο, περισσότερο από το SPD του καγκελαρίου Σολτς.

Οι επικριτικές φωνές υποστηρίζουν ότι αυτό μπορεί να γίνει μόνο και μόνο επειδή παπαγαλίζει τις πολιτικές του AfD: Ενώ διατηρεί μια παραδοσιακή αριστερή στάση σε ένα επεκτατικό κράτος πρόνοιας, για παράδειγμα, η Βάγκενκνεχτ έχει παρασυρθεί στα δεξιά σε ορισμένα κοινωνικά ζητήματα, δημιουργώντας κάποια ιδεολογική σύγχυση.

Όπως και το AfD, κατηγορεί τη γερμανική κυβέρνηση ότι τροφοδοτεί τις αστικές ελίτ και αγνοεί τις ανησυχίες των ψηφοφόρων της περιφέρειας. Διαφωνεί επίσης με τις προσπάθειες του κυβερνώντος συνασπισμού να επισπεύσει τη μετάβαση στην πράσινη ενέργεια – ή, όπως την αποκάλεσε, «τυφλό, απρογραμμάτιστο οικολογικό ακτιβισμό» – προωθώντας νέους κανόνες για το πώς οι Γερμανοί ζεσταίνουν τα σπίτια τους.

Ταυτόχρονα, η Βάγκενκνεχτ ζήτησε επίσης περιορισμούς των αιτούντων άσυλο που εισέρχονται στη χώρα και έχει διαφωνήσει κατά της υποστήριξης της γερμανικής κυβέρνησης στην Ουκρανία, απαιτώντας τη διακοπή των αποστολών όπλων και την ανανέωση των στενών σχέσεων με τη Μόσχα.

«Έχουμε αποκοπεί από τη φθηνή [ρωσική] ενέργεια με οικονομικές κυρώσεις, χωρίς βιώσιμες εναλλακτικές λύσεις», είπε η Βάγκενκνεχτ στην ανακοίνωσή της. Αυτό, πρόσθεσε, έχει προκαλέσει μια «έξοδο σημαντικών βιομηχανιών και μια τεράστια απώλεια ευημερίας».

Απέναντι στο AfD

Οι θέσεις της προκάλεσαν θαυμασμό από μέλη του AfD και μάλιστα πρόσκληση να γίνουν μέλη του κόμματος. «Σας ικετεύω, ελάτε μαζί μας!» είπε ο Μπγερν Χέκε, ένας από τους πιο ακραίους πολιτικούς του AfD, κατά τη διάρκεια ομιλίας στη Δρέσδη νωρίτερα φέτος. Η Βάγκενκνεχτ απέκλεισε οποιαδήποτε πιθανή συνεργασία με το AfD. Η ίδια και οι υποστηρικτές της λένε ότι η άνοδος του AfD είναι ένας λόγος για τον οποίο κινούνται για να ιδρύσουν το δικό τους κόμμα ως μια πιο… εύγευστη εναλλακτική σε κατεστημένες δυνάμεις. «Δημιουργούμε ένα κόμμα έτσι ώστε όλοι οι άνθρωποι που σκέφτονται να ψηφίσουν το AfD, ή το έχουν ήδη κάνει από θυμό και απόγνωση – όχι επειδή είναι ακροδεξιοί – έχουν τώρα ένα σοβαρό μέρος για να στραφούν», είπε η Βάγκενκνεχτ.

Η γερμανίδα πολιτικός σκοπεύει να δημιουργήσει το νέο της κόμμα στις αρχές του επόμενου έτους με την πρόθεση να συμμετάσχει στις ευρωεκλογές τον προσεχή Ιούνιο καθώς και στις γερμανικές πολιτειακές εκλογές του Σεπτεμβρίου 2024 στο Βρανδεμβούργο, τη Θουριγγία και τη Σαξονία — όλα προπύργια της AfD όπου το ακροδεξιό κόμμα προηγείται αυτή τη στιγμή στις δημοσκοπήσεις.

Το σχέδιο της Βάγκενκνεχτ να ιδρύσει ένα νέο κόμμα είναι επίσης ένα σοβαρό πλήγμα για την Αριστερά, η οποία θα χάσει τώρα 10 από τους 38 βουλευτές της στο γερμανικό κοινοβούλιο.

Διαβάστε επίσης: Γερμανία: Αποχώρηση από την Αριστερά και νέο κόμμα ανακοίνωσε η Ζάχρα Βάγκενκνεχτ

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter