Σαρακιώτης στο documentonews: Έχουν οι Καραμανλής, Καραγιάννης και Τριαντόπουλος το θάρρος να πράξουν ότι ο Σπίρτζης;

Σαρακιώτης στο documentonews: Έχουν οι Καραμανλής, Καραγιάννης και Τριαντόπουλος το θάρρος να πράξουν ότι ο Σπίρτζης;

«Είναι αυτονόητο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα στηρίξει κάθε αίτημα των συγγενών για τη διαλεύκανση του εγκλήματος των Τεμπών, τασσόμενος ενάντια στην προσπάθεια συγκάλυψης από τη ΝΔ» τονίζει στο documentonews ο συντονιστής των τομεαρχών της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Γιάννης Σαρακιώτης και υποστηρίζει πως «στοιχειοθετούνται ποινικές ευθύνες» για τον Κώστα Αχ. Καραμανλή.

Ο βουλευτής Φθιώτιδας σημειώνει πως οι Μητσοτάκης, Καραμανλής και Τριαντόπουλος «είχαν ηθικό χρέος να είναι παρόντες» στην πρόσφατη συνεδρίαση της Βουλής, ενώ υποστηρίζει πως η διαρροή προσωπικών δεδομένων προς την ΝΔ και την Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου «προκαλεί ερωτήματα για το αδιάβλητο των εκλογών…».

Διαβάστε επίσης – ΣΥΡΙΖΑ για ομολογία Μητσοτάκη για την εξεταστική για τα Τέμπη: «Ανατριχιαστική πινελιά στον καμβά της συγκάλυψης»

Αναλυτικά η συνέντευξη:

Ποιες θα είναι οι επόμενες κινήσεις του ΣΥΡΙΖΑ για να μην συγκαλυφθεί το έγκλημα των Τεμπών;

Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Προοδευτική Συμμαχία, έχει καταβάλλει μέχρι σήμερα κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να αναδειχθούν οι ευθύνες των υπαιτίων και οι σκοτεινές πτυχές αυτού του τραγικού εγκλήματος που οδήγησε στο θάνατο 57 ανθρώπων. Μετά την υποβολή του πορίσματός μας προς την Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής, μετέβημεν αμέσως και στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου προκειμένου αυτό να διαβιβαστεί στον Εφέτη Ανακριτή, να συμπεριληφθεί στην δικογραφία και να αξιολογηθεί καταλλήλως. Σύμφωνα με το πόρισμά μας, στοιχειοθετούνται ποινικές ευθύνες του κ. Καραμανλή ο οποίος, αν είχε τη στοιχειώδη ενσυναίσθηση και ευθιξία, θα είχε ήδη θέσει τον εαυτό του στη διάθεση της Ελληνικής Δικαιοσύνης. Είναι αυτονόητο ότι ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Π.Σ. θα στηρίξει κάθε αίτημα των συγγενών για τη διαλεύκανση του εγκλήματος των Τεμπών, τασσόμενος ενάντια στην προσπάθεια συγκάλυψης των ευθυνών, τακτική την οποία έχει επιλέξει η Ν.Δ..

Πώς σχολιάζετε το αίτημα Σπίρτζη να εξετασθεί από τη Βουλή, παρουσία δικαστικών;

Εν αντιθέσει με τον κ. Καραμανλή, που “κρύβεται” πίσω από το προνόμιο της ασυλίας, ο Χρήστος Σπίρτζης, προέβη σε μία αυτονόητη πολιτική πράξη, η οποία έρχεται να επουλώσει τις πληγές που έχουν δημιουργηθεί ανάμεσα στη σχέση του πολίτη με την πολιτική. Και σε μία περίοδο που πράξεις σαν κι αυτές είναι απολύτως αναγκαίες και έχουν ουσιαστική σημασία. Μάλιστα, ο ίδιος στην επιστολή που απέστειλε προς τον Πρόεδρο της Βουλής, ζητώντας να αρθεί η ασυλία του και με βάση το νόμο περί ευθύνης υπουργών να εξεταστούν τυχόν αδικήματα κατά τη δική του θητεία σε σχέση με την εφαρμογή και υλοποίηση της Σύμβασης 717 της ΕΡΓΟΣΕ, αναφέρει ότι, αυτό συνιστά μία πράξη τιμής απέναντι στη μνήμη των θυμάτων της τραγωδίας των Τεμπών και την αξιοπρεπή αγωνιστική στάση των οικογενειών και των οικείων τους, που αγωνίζονται σε Ελλάδα και Ευρώπη ώστε να απονεμηθεί δικαιοσύνη. Αναρωτιέμαι, έχουν οι Υπουργοί της Κυβέρνησης, κ.κ. Καραμανλής, Καραγιάννης και Τριαντόπουλος, το θάρρος και την πολιτική γενναιότητα να πράξουν κάτι αντίστοιχο; Ιδού η Ρόδος.

Με βάση τις τελευταίες εξελίξεις θεωρείτε πιθανό να παραπεμφθούν στη Δικαιοσύνη γαλάζια στελέχη όπως ο κ. Καραμανλής, ο κ. Τριαντόπουλος και ο κ. Καραγιάννης;

Όπως προανέφερα, έχουν την ευκαιρία αν νιώθουν ότι θίγονται κι ότι εκτοξεύονται άδικες κατηγορίες ή υπόνοιες για τυχόν παράτυπες, παράνομες ενέργειες ή πράξεις ολιγωρίας να πράξουν το αυτονόητο και να ζητήσουν οι ίδιοι να οδηγηθούν ενώπιον του φυσικού δικαστή. Μέχρι τώρα κρύβονται πίσω από τις ενέργειες της πλειοψηφίας των Βουλευτών της Ν.Δ. και των μεθοδεύσεών τους. Το δήλωσε άλλωστε ξεκάθαρα η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας (EPPO), κα Λάουρα Κοβέσι, κ. Κυμπιζή, ότι: «Μας μπλοκάρουν από το να βρούμε την αλήθεια. Μας μπλοκάρουν από το να εφαρμόσουμε δικαιοσύνη. Γιατί αν σου απαγορεύουν να κάνεις έρευνα, δεν μπορείς να αποκαλύψεις την αλήθεια. Δυστυχώς, η συνταγματική πρόβλεψη πρέπει να αλλάξει».

Μητσοτάκης και Καραμανλής απείχαν από τη συζήτηση της Τετάρτης στην Ολομέλεια…

Προφανώς ο κ. Μητσοτάκης, όντας σε πλήρη εναρμόνιση με την άποψη του Υπουργού Υγείας, κ. Γεωργιάδη καθώς και άλλων στελεχών της Ν.Δ., που έχουν δηλώσει ότι “δεν ασχολείται και κανείς με τα Τέμπη” δεν παρέστη στη συνεδρίαση της Ολομέλειας και τη συζήτηση επί του πορίσματος της Εξεταστικής Επιτροπής. “Δοξάσθηκαν” επίσης κρυπτόμενοι, και οι δύο Υπουργοί, οι οποίοι εμπλέκονται άμεσα στην υπόθεση, οι κ.κ. Τριαντόπουλος και Καραμανλής. Η απουσία τους αυτή αποτελεί κραυγαλέα επιβεβαίωση της συγκάλυψης, αλλά και προσβολή της μνήμης των θυμάτων του εγκλήματος και του καθολικού κοινωνικού αιτήματος για δικαιοσύνη. Είχαν ηθικό χρέος να είναι παρόντες σε αυτή τη συνεδρίαση της Βουλής και να δώσουν απαντήσεις στα ερωτήματα που βασανίζουν τις οικογένειες των θυμάτων, αλλά και ολόκληρη την ελληνική κοινωνία. Η απουσία τους καταδεικνύει έλλειψη ευαισθησίας και ενσυναίσθησης.

Με βάση τη διαρροή των προσωπικών δεδομένων από το υπ. Εσωτερικών στη ΝΔ, θεωρείτε πως η επιστολική ψήφος είναι επισφαλής;

Υπάρχει μεγάλος προβληματισμός σε όλους μας, με τους συνειρμούς να είναι αναπόφευκτοι, καθώς στις εθνικές εκλογές του 2023 πορευτήκαμε με τους όρους του Predator και των υποκλοπών πολιτικών προσώπων, επιχειρηματιών, δημοσιογράφων και του Αρχηγού των Ενόπλων Δυνάμεων. Τώρα, ερχόμαστε και πάλι αντιμέτωποι με ανάλογες πρακτικές που υπονομεύουν το εγχείρημα της επιστολικής ψήφου. Υπονόμευση για την οποία η Κυβέρνηση της Ν.Δ., φέρει ακέραια την ευθύνη. Μπορεί κανείς σήμερα, μετά από αυτά τα στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας να ισχυριστεί ότι, υπάρχει βάση δεδομένων αδιάβλητη; Όταν ένας Γραμματέας του κόμματος της Ν.Δ. λαμβάνει και διαρρέει όπου αυτός νομίζει τα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα πολιτών; Δυστυχώς, η διαρροή τέτοιων στοιχείων προκαλεί ερωτήματα για το αδιάβλητο των εκλογών.

Σε όλες τις δημοσκοπήσεις των τελευταίων μηνών ο κόσμος φαίνεται απογοητευμένος από την κυβερνητική αντιμετώπιση της εγκληματικότητας… Τι προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ;

Η αποτυχία της Κυβέρνησης στην αντιμετώπιση της εγκληματικότητας συνιστά μία ακόμη πτυχή της ανικανότητας της. Προεκλογικά, έταξαν στους πολίτες πάταξη της εγκληματικότητας, νόμο και τάξη και τι παρατηρούμε σήμερα; Ναζιστές χούλιγκαν από ξένα κράτη να αλωνίζουν στη χώρα μας, να δολοφονούν ανθρώπους και να καταστρέφουν περιουσίες, ακραία και τυφλή οπαδική βία με αποτέλεσμα το θάνατο του νεαρού αστυνομικού και μία προσπάθεια να αναχθούν όλα σε μια δήθεν πανδημία κουλτούρας βίας, για την οποία σήμερα η Κυβέρνηση δεν φέρει καμία άμεση ευθύνη. Και ποια είναι η απάντηση από πλευράς Κυβέρνησης; Αυστηροποίηση και αλλαγές στους Ποινικούς Κώδικες.

Ψήφισαν προ μηνός τη 17η τροποποίηση των κωδίκων και δεν έχουν ακόμη απαντήσει ποιο ήταν το αποτέλεσμα των προηγούμενων 16 τροποποιήσεων. Η λεγόμενη βαριά εγκληματικότητα έχει αυξηθεί κατά 25% κατά την περίοδο διακυβέρνησης της Ν.Δ. Μόνο και μόνο αυτό συνιστά αφορμή για απολογία της Κυβέρνησης για τη διάχυτη ανασφάλεια που έχει καλλιεργηθεί και την ατιμωρησία, η οποία επικρατεί όσον αφορά τα βαριά εγκλήματα στη χώρα μας. Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Προοδευτική Συμμαχία, λαμβάνοντας υπόψη την αύξηση και ιδίως τις ποιοτικές μεταβολές της εγκληματικότητας, που έχουν σοβαρό αντίκτυπο στην κοινωνία, έχει δεσμευθεί για μια συνολική αναμόρφωση της δομής, της λειτουργίας και του θεσμικού πλαισίου της Ελληνικής Αστυνομίας, προς την κατεύθυνση του ουσιαστικού, δημοκρατικού εκσυγχρονισμού της και της αποτελεσματικής συμβολής της στην αντιμετώπιση του εγκλήματος.

Ποια η θέση του ΣΥΡΙΖΑ για τη ΛΑΡΚΟ;

Το ερώτημα σας έρχεται σε μία εξαιρετικά κρίσιμη χρονική συγκυρία, στην οποία οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ έρχονται αντιμέτωποι με τον Κυβερνητικό εμπαιγμό και τις διαρροές για το οριστικό κλείσιμο της εταιρείας και τη μη ανανέωση των συμβάσεων τους. Πέντε χρόνια τώρα, τα Κυβερνητικά στελέχη της Ν.Δ. που εξέφραζαν τη βούλησή τους για τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας στην εταιρεία, δεν έχουν κατορθώσει να παρουσιάσουν ένα σχέδιο που εξασφαλίζει τη συνέχιση της λειτουργίας της εταιρείας και τον παραγωγικό της χαρακτήρα, με τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας και των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Πράγμα το οποίο και είναι η πάγια, διακηρυγμένη θέση του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Προοδευτική Συμμαχία και αυτή θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε.

Ποιος είναι ο στόχος του κόμματος για τις ευρωεκλογές;

Ο Πρόεδρος του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Προοδευτική Συμμαχία, Στέφανος Κασσελάκης πρόσφατα, σε μία ειδική εκδήλωση εν όψει των επερχόμενων Ευρωεκλογών παρουσίασε τους 10 στόχους του κόμματος μας. Μίλησε ξεκάθαρα για μία Ευρώπη με στρατηγική αυτονομία και ισχυρή βούληση να θέσει φραγμό στο μίσος της ακροδεξιάς. Για μία Ευρώπη που θα προάγει τη δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη ώστε να μην επιστρέψει η λιτότητα και η οποία θα καταστήσει πιο εφικτή τη δίκαιη πράσινη μετάβαση. Προτεραιότητα μας είναι να θέσουμε στο επίκεντρο με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο τα ζητήματα της εξάλειψης της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού, της ισότητας και των δικαιωμάτων, της αντιμετώπισης των ψηφιακών ανισοτήτων στην εποχή της Τεχνητής Νοημοσύνης, καθώς και της υπεράσπισης του κύρους του Κράτους Δικαίου, που σήμερα δοκιμάζεται με τρόπο πρωτοφανή στη χώρα μας. Για όλα τα παραπάνω, ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Προοδευτική Συμμαχία, πρέπει να καταγράψει μία επίδοση, που θα εξασφαλίσει τη δυνατότητα σε ένα στελεχιακό δυναμικό να διεκδικήσει και να δώσει μια πολυεπίπεδη μάχη, ώστε να αναδειχθεί το όραμα και ο στόχος μιας διαφορετικής, κοινωνικά δίκαιης και αλληλέγγυας Ευρώπης, με περισσότερη Δημοκρατία, δικαιοσύνη, ελευθερίες και δικαιώματα.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter